®LINUX-SAUNA tuotantoa
@
#EndOf10
Windows oli jo yli 10 vuotta vanha käyttöjärjestelmä kun Linus sai hedelmällisen ajatuksen ilmeisesti joissakin niistä opiskelijailtamista.
Linus Torvalds alkoi työstämään Linuxia 90-luvun alussa.
Graafinen tietojenkäsittely oli päivän kuuma aihe. Microsoft puski jo Windowsia kaikkiin tietokoneisiin niin perusteellisesti että kuluttajat jopa unohtivat mikä käyttöjärjestelmä edes on.
OEM-kauppojen tiimoilla Windows tuli käytännössä jokaisen myydyn tietokoneen mukana. Ei liene enigma miksi ihmiset tottuivat juuri siihen malliin ja käyttöliittymään jonka Microsoft toimitti. Tuo käyttöliittymä ei ole alunperin edes Microsoftin innovaatio. Kulisseissa liikkui raha ja ”muut keinot”.
Graafinen tietojenkäsittely koti-PC:llä oli sanallinen vastine Windowsille. Windows 95 vei koko tietokoneilevan maailman vakiot kompasteluistaan huolimatta uudelle tasolle. Lanseerattiin Start-painike mainontakampanja. Jopa Rolling Stones -yhtyeelle kilautettiin) – ”You start me up”. Viimeinen sana näyttää olevan kuitenkin The Beatles -pingviineillä; ”Free as a Bird”.
Viimeistään Windows 98 edusti kiveen hakattua graafista vakiota ja Saunalahden netin asennukset tapahtuivat jo luikautuksella koko kansalle.
Pelit- ynnä muut ohjelmistot alkoivat täysgraafisuuden myötä olla saatavilla enenevästi vain Windowsille. Ei ollut enää merkitystä olivatko kilpailevat käyttöjärjestelmät teknisesti parempia; Windows valtasi tilaisuuden itse järjestettyään käytännössä kaiken. Todellista vaihtoehtoa odotettiin.
Valve / Steam
Vuodesta 1998 (Half-Life) kesti vielä kokonaiset 14 vuotta, ennen kuin Steam toimitettaisiin Linuxille.
Valve hieraisi SteamOS:n kasaan (vielä Debian-pohjaisen) vuonna 2013. Pari vuotta lisää ja tulille sipaistiin (tulitikkuefektin tapaan) Steam Machine -hanke. Kokko ei syttynyt. Etäisen kyhäelmän ympärillä ei tanssittu roihu mielessäkään.
Kunnianhimoinen tempaus epäonnistui liian aikaisena innovaationa – mutta jotakin siementyi. Myös käyttökohtainen valinta vaikutti; Debian edustaa Linux-kuviossa äärivakautta (käytössä mm. avaruusasemilla) mutta kääntöpuolella vaikuttavat erityisen vanhat paketit / kirjastot. Modernissa pelikäytössä (ja varsinkin silloin kun kehitys kiihtyi joka rintamalla) kehitysaskeleet olisi saatava käyttöön heti.
Kymmenisen vuotta ehti Tammerkoski virrata kun osaset loksahtivatkin kuin ihmeen kaupalla perustavanlaatuisesti kohdilleen; käsivaralta pelattava pelikonsoli Steam Deck tuotiin markkinoille.
Steam Deck toimitettiin nyt Arch Linux -pohjaisella SteamOS -käyttöjärjestelmällä; paketit erittäin tuoreita, toimitus jatkuvasyöttöisesti, päivitykset rullaavat hamaan tulevaisuuteen (yhdellä asennuksella).
SteamOS ja Arch Linux eivät kuitenkaan ole jaetusta pohjasta ja yhteistyöstä huolimatta samankaltaisia. Valve testaa huolella; varsinainen ”Puhdas” Arch ei ole takuuvarma (eikä ole tarkoituskaan, uudistukset toimitetaan – olivat ne sitten joskus jopa rikkonaisia). Kyse on käyttäjänvastuusta (ja halusta elää kehityksen kärjessä, tietotaidosta). Tämä on tuoreuden hinta. Se on myös moista lähestymistapaa halajavalle hauskaa! SteamOS: huoleton pelinautiskelijan kokonaisuus. Tämä alta pois.
Proton-tulkki oli saavuttanut kehityskaaressaan jo niinkin vakuuttavat ulottuvuudet vs. Windows; parempi suorituskyky useammassakin pelissä / parempi akunkesto / vakaampi.
Pelisuorituskyky ilmeni useimmille yllätyksenä – joillekin jopa shokkina; Windows ei enää ollutkaan kiistaton pelivaltakunnan kuningas.
Aikataulu?
Tarkoitan, Linuxilla on nyt samansuuntainen määrä kehitysvuosia taulussa kuin mitä Windowsilla vei päästä Windows seiskaan.
Microsoftin tavoin Valve muunsi enimmäkseen toimivan pohjan ja räätälöi sen omien tarpeidensa mukaiseksi. On saavutettu myös riippumattomuus Microsoftin mahd. oikuista.
Valven Linux-ponnistelut ovat jatkuneet suunnilleen yhtä kauan kuin Microsoftilta kesti muuttaa IBM-DOS ► MS-DOS ► Windows 95. Steam Deckiin ja hiottuun SteamOS:n on kulunut hyvinkin sama aika kuin Richmondilaisilta kehitykseen Windows 95 ► Windows 98.
Valven SteamOS – sopimattomasti ilmaistuna ”aikansa Windows 98” tekee Linux-pelaamiselle samaa kuin Microsoftin silloinen julkaisu teki graafiselle käytölle ja edelleen Linuxin muodostumisesta pelaamisessakin tosiasialliseksi uudeksi vakioksi. Ajatelkaapa nyt. Ja tämä on siis vasta alku tulevalle.
Pääkohdat Linuxin nousun takaa
- Pelaamisen innovaatiot
Pelialueella on ollut keskeinen rooli Linuxin suosion kasvussa. Valven Steam Deck (Linux-pohjaisella SteamOS-käyttöjärjestelmällä toimiva pelilaite) on tutustuttanut Linuxiin uudesti vakuuttavalla tavalla.
Yhteensopivuus- ja tulkkitekniikat (muunto Linux-ohjelmakoodiksi) kuten Proton ovat vieneet pelikokemuksen uudelle tasolle Linux-alustoilla.
- Parantunut (ja nopeutunut) laitteistotuki
Nykyaikaiset valtavirran Linux-jakelut ovat saavuttaneet merkittävää edistystä laitteiston yhteensopivuudelle. Tuloksena asennuksesta ja päivittäisestä käytöstä on tullut yhä saumattomampaa käyttäjille eri laitteistoilla.
- Kustannustehokkuus
Linuxin vapaa luonne tarjoaa myös lähtökohtaisesti ilmaisen vaihtoehdon omisteisille ja korporaatiojohteisille käyttöjärjestelmille. Tämä vetoaa nykyajan ilmapiirissä niin yksittäisiin käyttäjiin kuin organisaatioihin jotka pyrkivät vähentämään kaikenlaisia kustannuksia.
- Alueelliset käyttöönotot (mitta täynnä Microsoftin valtaa)
Yhdysvalloissakin Linuxin työpöytämarkkinaosuus oli 5,03% kesäkuussa ’25. Intia: 16,21% (heinäkuu ’24). Linuxin kotimaa Suomi saa luvun ~24%. Nämä luvut perustuvat ns. käyttäjäagentteihin nettisivujen vierailuissa.
Tämä käyttöönoton nousu kuvastaa Linuxin sopeutumiskykyä, taipuisuutta ja monitasoista tehokkuutta. On myös mahdollista; ihmiset hakevat nyt vapautta!
_✍️ Tatu ”Kopimi” Sjöholm
Liity:
®LINUX-SAUNA | Lämmöllä Linuxiin