Aloitusopas – pelaa Linuxilla!


®LINUX-SAUNA @

0. Käytät jo Linuxia ja sinulla on Steam-tili!

1. Alkusanat
2. Pääsemme alkuun
3. Mitä voin pelata?
4. Vaihto
5. Tavat
6. Windows-yhteensopivuus
     6.1. DXVK / D9VK / Gallium Nine / VKD3D
7. Ongelmanratkaisu
     7.1. Yleisongelmat
8. Loppu


1. Alkusanat

Suomenkielisen Linux-yhteisön LINUX-SAUNA ylläpitämä opas. Tässä oppaassa oletetaan että sinulla on nyt jo tietokoneessasi Linux-käyttöjärjestelmä asennettuna.

Opas päivittyy jatkuvasti. Ehdota toki lisäyksiä / korjauksia! @EMAIL

2. Pääsemme alkuun

Kaikki käyttöjärjestelmät toimivat omalla tavallaan ja nyt käytetään Linuxia. Pelikäyttö on nykyään parhaimmillaan helpointa napsauttaessa Steamissa Pelaa.

Kysymys on valinnanvapaudesta ja eri ihmisten mieltymyksistä. Ethän anna kenenkään määritellä sinulle itsellesi miten Linuxia PITÄISI käyttää.

Sinä käytät sitä miten sinä käytät ja teet omat valintasi.

Olet ilmeisesti asentanut Linuxin maun joka miellyttää sinua. Tämä on tärkeää! Jätä omia valintojasi arvostelevat besserwisserit omaan olotilaansa.

 ♦ Vahva suositus: jos edelleen välttämättä tarvitset Windowsia johonkin; pidä se ja Linux vaikkapa aivan omissa tietokoneissaan, jos mahdollista.

 ♦ Tuplakäynnistys on ongelmallinen ja riskialtis, kaikin tavoin ei-suositeltava malli!

 ♦ Älä käytä Windowsin NTFS-levyosiota pelatessasi pelejä Linuxilla Steamissa, vaan varmista aina, että Linux-pelaamisen kohdalla kiintolevy (tai Steam-pelien asennusosio) on alustettu EXT4-tiedostojärjestelmämuotoon. Tämä on myös Valven suositus.

Linux


Usein kohtaa kysymyksiä kuten ”miksi tätä ei tehdä kuten Windowsissa?” tai ”haluan sen vain käyttäytyvän kuten aplen mäkki


Niin! – Kyseessä on eri käyttöjärjestelmäperhe. Asiat tapahtuvat nykyään hyvinkin helposti ja suoraviivaisesti mutta asioita tehdään käytännöllisyydenkin takia eri tavalla. Moni uusi Linuxiin siirtynyt huomaa tämän myöhemmin.

Turvallisuus on yksi osa-alueista miksi Linuxissa lähestytään asioita toisin.

On ymmärrettävää; totuttelu ja sinuiksi tuleminen uuden asian kanssa on haaste. Ajan kanssa Linuxin käyttö pelaamissäädöissäkin tulee kuitenkin olemaan mukavampaa ja tietyllä tavalla uudesti innostavaa Windowsiin nähden.

Pelit ovat nyt portti laajempaan Linux-käyttöön.

Linuxissa päätätkin halutessasi sinä kaikista tietokoneessasi tapahtuvista asioista. Ei enää Windowsiin pesiytynyttä pakottamista. Vapaus lienee myös pienen uhrauksen arvoinen asia.

Tässä kohtaa on sopivaa jo mainita kumouksellinen Steam Deck. Lisää tästä.


”Vapaus ja muutos vaatii alussa ponnistuksensa; kyseessä on uusi alusta


Uutiset, vinkit ja viimeisin pöhinä Linux-pelaamisessa löytyy osoitteesta GamingOnLinux.

3. Mitä voin pelata?

Makustelu voi alkaa ja jokaiselle rakkaalle pelillesi löytyy neljä mahdollista lopputulemaa.

1. Voit pelata peliä kotoperäisesti Linuxilla. Peli on Linux-koodipohjalle tehty.

» Tämä on useinkin paras tilanne; ohjelma voidaan ajaa parhaan suorituskyvyn merkeissä ja yhteensopivuudessa. Proton-tekniikka (Valve, Steam) on tuonut tähän nykyään lisäulottuvuutta.

2. Voit ajaa pelin, mutta et kotoperäisessä (natiivi) muodossa.

» Tulet kohtaamaan tämän tilanteen useimmiten vain Windowsille (tai lähdekoodiltaan suljettujen) tehtyjen pelien kohdalla.

3. Pilvipalveluohjelmistot (SaaS eli Software as a Service, ohjelmisto palveluna)

» Ei ehkäpä ihanteellista, mutta ostamiesi ohjelmistojesi omistaminen on vähentymässä; monet yhtiöt vievät pelejä ajettavaksi pilvessä.

Nykyään myös jopa pelkkä internet-selain kuten Firefox on usein riittävä alusta. Googlen Stadia….

4. Et saa haluamaasi peliä tulille ollenkaan.

Tämä neljäs kohta on harvinainen ja muuttuu epätodeksi mahdollisesti ensi viikolla 🙂

Toisinaan on todellakin olemassa se ”humppaa taikka kuole” -peli (Fortnite?) jonka tarvitset ehdottomasti.


“Löytyy lähes poikkeuksetta vaihtoehtoja kaluille kuten viralliselle Epic Games Store -käynnistimelle


Vaihtoehtoisia käynnistimiä ja työkaluja saa ja kannattaa tukea joko osallistumalla virheraportointiin, ohjelmakoodin parantamiseen, kielikäännöksiin ja ominaisuuksien ehdottamisiin.

Lutris on hyvä lähtökohta yhdistää myös eri pelikauppojen tilisi.

Valitse jokin sinulle tärkeä nimike. Käy osoitteessa ProtonDB tai SteamDB nähdäksesi Linux-toimivuuden tolan.


“Valve (Steam) on julkaissut yhteensopivuustyökalun nimeltä Proton joka perustuu Wine:een – voit pelata Linuxilla vain Windowsille suunniteltuja pelejä


Todella: ProtonDB:stä näet voidaanko Windows-peli suorittaa Protonin voimin, sekä myös pelikohtaiset käynnistyskäskyt (syötetään tarvittaessa Steamissa).

* Platina= toimii suorilta napsauttamalla Pelaa

* Kulta= vaatii pienen säädön jonka jälkeen peli toimii

Jotkut pelit vaativat enemmän hiomista toimiakseen. Näinhän on myös Windowsin kohdalla. Uusimmat pelit voivat vaatia erikois-protonin kuten GE-Proton.


4. Tutustutus Linuxin käytäntöihin

Jakelu merkitsee aina yhtä ”makua” Linuxista. Sinulla on nyt ilmeisesti yksi niistä sadoista tietokoneessasi.

Tietty jakelu on sen kehittäjäryhmän näkemyksen tulos. Myös yhteisö voi vaikuttaa muutoksiin.

Lähtökohtaisesti jokainen vakiintunut Linux-jakelu on yhtäläisen kykenevä pelikäyttöön. Eroavaisuudet liittyvät pääsääntöisesti esiasennettuhin ohjelmiin, niiden määrään ja versioihin.

Linux-jakelut sisältävät eri lähtötarpeet toisiinsa nähden, mutta ne kaikki voidaan muokaten rakentaa halutuksi. Omat tarpeet onkin se asianhaara joka tulee ottaa huomioon heti jakelua valittaessa.

Tietyt jakelut julkaisevat enemmän päivityksiä kuin toiset ja rohkeammin. Jakelut jotka tuuppaavat ulos päivitettyjä osia ja ohjelmia hyvin vähäisellä testauksella, tunnetaan joko ”veitsen terällä” (englanniksi ”bleeding edge”) tai ns. rullaavan mallin jakeluina (englanniksi ”rolling release”).

”Veitsen terällä” tai ”rullaavan” -malli Linux-jakeluissa, kuten EndeavourOS, hintana tuoreimmille ominaisuuksille saattaa olla virhealttius.

On olemassa myös aloiteratkaisuja ohjelmapaketointiin, yhdistämään kaikki Linuxit: snap– ja flatpak-paketit.

Lyhyesti: nämä sisältävät itsessään kaiken mitä tarvitaan huolimatta käytetystä Linux-jakelusta (tai jopa yhden jakelun eri versiosta) tai onko verkkoyhteyttäkään.

Jakelujen kesken eroavaisuudet ovat siis yksityiskohdissa. Asioita kuten vakioasetukset, taustakuvat, missä ohjausnamiskat sijaitsevat, tms.

KAIKEN voi käytännössä vaihtaa jakeluun kuin jakeluun, mutta tärkeintä on: löydä OMA TÄYDELLINEN LINUXISI 🙂

Jakeluvalinta

Nyt, kun kaikki tuo on selitetty alta pois, nimeämme ne kaksi ainoata Linux-jakelua jotka ovat Valve Corporationin (Steam) tukemia.

Jälleen muistutus: tämä ei tarkoita sitä, että nämä kaksi ovat ainoat jakelut jotka soveltuvat pelaamiseen!

Jakelu

Selitys

Ubuntu LTS

Viimeisin Ubuntu LTS on 22.04.1. Ubuntu on tunnettu ystävällisestä ja vastaanottavaisesta yhteisöstään. Mikäli et tiedä mitä valita, valitse Ubuntu. Ubuntua käyttävät tavalla tai toisella lähes kaikki.

Steam OS

Steam OS 3.0 on tulossa työpöytäkäytöönkin Valven Linux-pelikonsolin (kannettavan) Steam Deckin myötä! Nyt kannattaa tämän suhteen odottaa.

Jos haluat testata tulevaa: valitse Manjaro Linux (Valven suositus) koska Steam OS 3.0 perustuu Arch Linuxiin ja Manjaro Linux on siitä käyttäjäystävällisempi (mutta kuitenkin siihen perustuva rullaavan mallin jakelu).

Löytyy myös mahdollisuus kokeilla eri Linux-jakeluja suoraan nettiselaimestasi!

::: Joitakin kokeneempien käyttäjien suosimia jakeluita:::

Jakelu

Selitys

Solus

Solus tuo käyttäjilleen päivitykset tarkasti naarattujen tarkkaan kriteeriin perustuvan rullaavan mallin. Et löydä Soluksen ohjelmistolähteistä sellaisia projekteja, jotka ovat kehitykseltään edes etäisesti laiskistuneet.

openSUSE

Tarjoaa molemmat mallit: rullaavan (Tumbleweed) sekä perinteisen vakaan lähtökohdan julkaisutahdin (Leap).

Endeavour

Endeavour perustuu jakeluun nimeltä Arch Linux. Käytössä on esikuvansa viralliset ohjelmavarastot. Arch Linuxissa vastassa on kankea, aikaa vievä komentoriviasennus. Endeavour tarjoaa nykyaikaisen ASENNUSOHJELMAN, lopputuleman ollen silti ”puhdas” Arch Linux.

Manjaro

Perustuu tosiaan Arch Linux –jakeluun tämäkin, mutta käyttää omia ohjelmistovarastojaan sekä sisällyttää muita ominaisuuksia kuten automaattisen grafiikka-ajurien asennuksen. PinePhone puhelimessa vakio.

Pop!_OS

Pop!_OS on Linux-jakelu jota kehittää Linux PC-tietokoneita itse valmistava yhtiö, Yhdysvaltalainen System76. Perustuu suosittuun Ubuntuun, käyttää selkeää GNOME-työpöytäympäristöä. Erikoisuus: omat Nvidia ja AMD/Intel levykuvat ladattavissa erikseen mukavuuden nimiin. Lataa se, joka vastaa laitteistoasi.

Linux Mint

Tarjoaa kaksi pääversiota. Linux Mint perustuu niin ikään Ubuntuun (huomaatko jo kuvion Ubuntun suhteen?) / ”LMDE” vaihtoehto perustuu Debian:iin. Debian-pohja tunnetaan äärimmäisen vakaana.

Fedora

Tätä kehittää Yhdysvaltalainen yhtiö nimeltään Red Hat (yksi suurimmista avointa lähdekoodia syleilevistä tahoista). Käyttää paketinhallintaa nimeltä dnf ja useita virallisesti tuettuja työpöytävaihtoehtoja on tarjolla. IBM:n kattava rahoitus.

Muut

Linux-jakeluja on lukematon määrä. Selaapa esim. sivustoa Distrowatch tämä todetaksesi.

Valinnanvaikeuden kohdatessa: valitse aina Ubuntu. Se on Canonical:in kehittämä ja sen ammattilaisten suojassa. Ubuntu on erittäin tuettu ja maailman suosituin Linux-jakelu. 

Ubuntua käyttävät alojen ammattilaiset monissa kriittisissä käyttökohteissa. Maailman edistyneimmät robotit toimivat Ubuntun voimalla. Palvelimet.

On Ubuntun ansiota että Linux-työpöytä on jo niin yleinen ja suurilla yhtiöillä (kuten Valve Corporation) on rohkeita pelisuunnitelmia.


Ubuntu on ”Linux ihmisille” – oman vanhan iskulauseensa kääntäen.


On lähes takuuvarmaa ongelmatilanteessa; vastaus löytyy kun googletat esim. ongelmatilanne x tai y ubuntu” (tarkistathan että avunlähde on mahdollisimman tuore; vanhentuneet opastukset tulee varmistaa!).

5. Tavat

Viimeinen askel on saada kaikki rakkaat pelisi asennettua ja tulille. Saavutat hienon asian: voit käyttää Linuxia jokapäiväisesti ja aivan kaikessa. Vapaudentunne on se joksika monet uudet käyttäjät tuota ensivaikutelmaa kuvailevat.

Pääte ja ongelmatilanteet

On helpompi selittää yksi päätekäsky sen sijaan että eteen tempaistaan laaja kuvasarja siitä mitä tehdä eri jakeluissa (ja niiden työpöydissä).

Sinulla on paketinhallinta. Voit ajatella sitä samankaltaiseksi kuin vaikkapa Android-puhelmistasi tuttu Play-kauppa tai iPhonesta tuttu AppStore.

Käytä aina lähtökohtaisesti jakelusi omaa ohjelmistokeskusta (kuten Ubuntu Software Ubuntussa). Esim. Pop!_OS:ssä vastaava on Pop Shop)

Jakelusi ohjelmistotiimi siis varmistaa ohjelmapaketit. Virus- tai haittaohjelmavaara on erittäin kapea verrattuna juurikin vaikkapa Windowsiin; yksikin väärä .exe -tiedoston kaksoisnapsautus johtaa tuskien maailmaan.

Tässä on oiva esimerkki päätteen kätevyydestä työkaluna. Steamin saa Ubuntuun, Linux Mint:iin, Pop!_OS:ään tai mihin tahansa Ubuntu- tai Debian -pohjaiseen jakeluun käskyllä:

sudo apt install steam

Snap-paketointi on myös Ubuntussa vakiollisesti valmiina. Löydät snap-paketteja suoraan Ubuntu Softwaresta (vakio ohjelmakauppa).

Flatpak-keskittymä tai ”kauppa” sijaitsee osoitteessa https://flathub.org/home

6. Windows-yhteensopivuus


Tarkista aina sovelluksen luokitukset ja tunnetut ongelmat. Jos et ymmärrä jotakin, kysy! Yhteisö on valmiina auttamaan sinua.

Ohjelmat kuten Lutris auttavat yleisesti pelien maailmassa. Lutris tarjoaa myös asennuskoodisarjoja joiden kautta tavoitteet helpottuvat, ja peli on sen jälkeen napsautettavissa käyntiin kuten Steamissa ikään.

6.1. DXVK / D9VK / Gallium Nine / VKD3D


Mitä ovat DXVK / D9VK / VK9 / Gallium Nine?

DXVK: Vulkan-perustainen D3D11, D3D10, ja nyt myös D3D9 istutus (tai implementaatio) Linux / Wine-ympäristöön.

D9VK: Oli ennen erillään DXVK:sta, mutta ovat nykyään osa samaa projekia. Laitettu erilleen tähän oppaaseen hakutarkoituksen johdosta.

Gallium Nine: Gallium Nine mahdollistaa minkä Direct3D 9 sovelman lähes kokonaan ilman suorittimen lisäkuormitusta; sulavampi pelikokemus. Gallium Nine:n vaatimuksena on käyttää Mesa3D-ajuria (AMD ja Intel), joten Nvidia-näytönohjainten käyttäjät jäävät vielä paitsioon.

VKD3D (ja sen nykyään eläväisempi proton-haarukka) kääntää D3D12 Vulkan:ille. Kykenee jo nykyään ajamaan useita vain-Windows D3D12-perustaisia pelejä.

Mutta nyt oikeasti, mitä tämä tarkoittaa?

Direct3D (se graafinen osa DirectX API-ohjelmointikäyttöliittymästä) on se mitä useimmat Windows-pelit rakennettiin 2000-vuoden alle, hiukan jälkeenkin, käyttämään.

Sinun ei todella tarvitse tietää sen teknisiä yksityiskohtia muuta kuin sen, että se on vain ja AINOASTAAN Windows:iin tarkoitettu ohjelmoinnin käyttöliittymä.

Pitkän aikaa, yksi suurimmista pullonkauloista Linux-pelaamiselle oli kääntää Direct3D kutsuja OpenGL-muotoon (yleisalustainen graafinen API joka toimii Linuxissa +useimmissa muissakin käyttöjärjestelmissä).

Kaikki nämä projektit pyrkivät kääntämään Direct3D kutsuja siis joksikin, jota Linux ymmärtää. Suunta on Linuxin tulema yhdistäväksi ”standardiksi”.

Tässä näemme Starcraft 2-pelin ajettuna d9vk:lla vastaan yleinen Wine (onkohan Starcraft 2 -pelin mestari Joona ”Serral” Sotala koskaan kokeillut Linuxia?).

Seuraava esimerkki on World of Warcraft ajettuna yleis-Wine:lla vastaan DXVK. DXVK mahdollistaa jopa kolminkertaisen ruudunpäivityksen.

7. Ongelmanratkaisu


Nämä ja monet muut ovat aina käytettävissäsi. Linux-käyttö myös pelaamisessa nousee kohisten. Tämä näkyy myös avunannoissa koska kyseessä on uusi ja aluksi ihmeellinen alusta.

Kun kysyt ratkaisua ongelmaasi, muistathan tarjota heti lähtökohtaisesti jo ensimmäisessä viestissä niin paljon asiaan liittyvää tietoa kuin kykenet.

Sisällytä käyttämäsi Linux-jakelu (ja sen versio). Kerro mitä olet jo koettanut, kaikki kohdatut virheilmoitukset jne.  Ota selville näytönohjaimesi malli, sen käyttämät ajurit, mitä muutoksia olet viimeaikoina tehnyt. Apua saat kyllä mutta ilman lähtökohtaisia tietoja ei voi kuin olettaa ja arvata.

7.1. Yleisongelmat


Vulkan-pelit (natiivi, eli nimenomaan Linuxille rakennetut pelit, Proton, Wine kera DXVK:n) eivät käynnisty ja pyöri (ei Vulkan-tukea)

8. Loppu


Suurin toive tämän oppaan suhteen on apu mahdollisimman monelle.


(((( Suorin keino vain pelaamaan ))))

Käytät siis jo Linuxia / sinulla on Steam-tili ja haluat hypätä suoraan kokeilemaan pelaamista.

Jos läppärissäsi on hybriditavan näytönohjainasetelma; voit vaihtaa näytönohjainlaitteen välillä kätevästi hiiren oikealla napilla ennen Steamin käynnistämistä sovelluksen Steam-kuvakkeesta.

”Käynnistä integroitua näytönohainta käyttäen”) | (”käynnistä erillistä näytönohjainta käyttäen”).

On paljon mahdollista että pelisi toimii Steam:issa heti napsauttaen lataamisen jälkeen ”pelaa”.

Pelistä voi olla natiivi Linux-portti (Steam-logo merkitsee Steamissa sitä) jolloin ei tarvita väliin Valven kehittämää Proton-tekniikkaa joka mahdollistaa vain-Windowsille julkaistujen pelien pelaamisen Linuxissa.

Proton:in (Steam Play) asetat päälle vasemmassa yläkulmassa sijaitsevan ”Steam” valikon kautta (”näytä” ja ”kaverit” valikon vieressä).

Protonin tulille saattaminen videolla suomeksi

Steam => Asetukset => Steam Play (vasemman valikkopalkin alin kohde). Nyt olet ikkunassa jossa Proton-taika voidaan laittaa käytännön testaukseen.

Siellä on kohde ”Ota Steam Play käyttöön tuetuille peleille” joka tarkoittaa, että käytetään Valve:n määrittämää ”valkolistaa” johon luetellut pelit luokitellaan virallisen tuen piiriin myös Linuxissa (vaikka peli olisikin julkaistu ja tehty vain Windowsille).

Viivan alla on ”Lisäasetukset” jossa kerrotaankin: ”Voit testata Steam Playllä kirjastosi pelejä, joita ei ole varmistettu tuetulla yhteensopivuustyökalulla.”

Ruksaa käyttöön ”Ota Steam Play käyttöön kaikille muille peleille” mikäli haluat kokeilla mitä tahansa vain-Windows peliä Linuxilla.

Proton-version voit valita viereisestä valikosta jossa voi olla monta eri vaihtoehtoa kuten:

”Proton Experimental” (kaikkein vaativimmille uusille peleille)
”Proton 6.3-8”
”Proton 5.13-6”
”Proton 4.11-13” (useimmat LucasArtsin pelit kuten Jedi Outcast toimivat tällä!)

Proton Experimental on siis aina tuorein ja hyvin kokeellinen julkaisu jota monet käyttävät aivan vaativimpien vain-Windows pelien pelaamiseen kuten Cyberpunk 2077 tai Red Dead Redemption 2, jne.

Näitä versioita voi vaihdella eri pelien välillä; kokeile eri Proton-versioita ja saavuta pelin käynnistyminen. Tulevassa Valve kehittää tähän jonkinlaisen ”haistajan” – mikä Proton sitten nousee käyttöön.

Viimeisin oma tietyn Proton-sarjan latautuu pelien tapaan automaagisesti, kunhan pohjaversio (kuten ”5.0” tms.) on jo asennettu.

Ennen vain Windowsille tehdyn pelin lataamista ladataan siis Proton, jonka jälkeen ladataan itse peli ja sen jälkeen napsautetaan perinteisesti ”PELAA”.

Alkuperäinen / viimeisin toimitus:

✍️@Kopimi


®LINUX-SAUNA @

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *