ScummVM – Seikkailupelaajan keidas! Palaa apinasaarelle ja Atlantikseen luikauksella!

®LINUX-SAUNA @

Olet osoittanut ja klikannut enemmän kuin jännetuppitulehdus sallisi? Seikkailupelit elävät uudessa nosteessa. Menneisyys on täynnä aarteita kuten Lemminkäisen temppeli ja ScummVM ei unohda.

Thimbleweed Park (Ron Gilbert), Journey Down, Technobabylon, Book of Unwritten Tales ja lukuisat muut ovat tuoneet esikuviensa hengessä tämän kiireettömän pelaamisen jälleen aarrekartalle löydettäväksi. Ison X:n kera.

Kiireetöntä pelaamista

Eläköön satumainen kerronnallisuus, tarinat ja elämänmakuiset pelimusiikit! Leirinuotiolla sinua odottavat vaahtokarkkipiraatit ja turuilla kohtaat alan rakkaimmat kylähullut.

…Pelit kuten ”apinasaari” eli The Secret of Monkey Island (jatko-osineen), Indiana Jones and the Fate of Alt-land-is, The Dig, Sam & Max: Hit the Road, Full Throttle, Day of the Tentacle, Zak McKracken, Grim Fandango, Loom…

Mikäli et omaa aavistustakaan mistä kysymys, mutta innostuit jo hetsiltään, helppoja tapoja päästä pikapikaa jyvälle ovat:

Tilausta tämänkaltaiselle hötkyilemättömälle pelaamiselle nykyhektisyyden keskellä lienee paljonkin.

Armottoman kilpailuasetelman sijaan luvassa on muikeutta, liikuttumista, pähkinöitä, hörönaurua, mielikuvituksen virtaa ja jopa sivistystä.

Olen äimän käki? Kuulostaa rinnakkaistodellisuudelta!

Niin: yllättävän moni sisikunnan Guybrush Threepwood ei kuitenkaan ole milloinkaan kuullut näistä tarunhohtoisista helmistä!

….Nyt jo edesmenneen Lucasartsin legendaarinen voimanelikko tällä kentällä olivat Brian Moriarty, Tim Schafer, Ron Gilbert ja Dave Grossman.

 

Kuvernööri Elaine Marley ja Guybrush Threepwood.

 

Lucasartsin tuotokset ovat ikimuistoisia elämyksiä.

Kattaukseen kuuluvat TIETYSTI myös Sierran kaikki klassikot. Kings Quest, Leisure Suit Larry, Gabriel Knight, Space Quest ja Codename: ICEMAN, Gold Rush! ja Laura Bow: The Colonel’s Bequest…

Roolipelejäkin löytyy; Eye of the Beholder, Lands of Lore, Hero Quest… Tyylisuuntien kirjo käy laajana; Flight of the Amazon Queen, Beneath a Steel Sky, Beavis & Butt-Head in Virtual Stupidity..

Ikään kuin erityistapauksena on tuettuna jopa katoamisen partaalla käynyt Blade Runner (1997, Westwood).

Pelihetkiä piisaa

Pelinimikkeitä on yhteensä jo n. 300 kpl. Ne jakaantuvat enimmäkseen suurimpien kesken: LucasArts, Sierra On-Line, Revolution Software, Cyan, Inc, Westwood Studios.

Kaikkien ScummVM -pelien luettelo sekä pelattavuuden taso löytyy tämän takaa.


AGS (”tee itte seikkailupelis”) on oma lukunsa / tuo tulevassa narraamatta tuhansia pelejä tarjolle ScummVM:ään.


Linux-ulottuvuus

Linux-pelaajissa on havaittu olevan huomattavan paljon seikkailupelirakastajia. Muistorikkaita ympäristöjä, unohtuneen myyttistä tekniikkaa, juonenkäänteitä, erikoisia persoonia, hersyvää huumoria, omalaatuisia kuppikuntia, torikokouksia, myyntipuheita ja suoranaista sankaruutta. Tämähän täsmää!

Voit pelata lähes millä tahansa valitsemallasi alustalla; allekirjoittanut pelasi aikanaan apinasaaret 1 & 2 läpi myös Nokia N95 -puhelimella (jossa oli käyttöjärjestelmänä yhtiön oma Symbian). Nokian Meego-käyttöjärjestelmää ei sovi jättää mainitsematta.

Nokian alas ajaneelle fiaskolle on nimi; Microsoft, mutta muuan Eflop ei Sam & Max -peliä lainaten valitettavasti varoittaen sanonut ”i am the mole man!!”

Laajaa on…

Linux, macOS, iOS, Windows, Android, PS Vita, Switch, Dreamcast, AmigaOS, Atari/FreeMiNT, RISC OS, Haiku, PSP, PS3, Maemo, GCW Zero, Symbian…

ScummVM laajenee alati retropelialustana ja pelihistoriallisesti. Napsautuksen voimalla saa pian tulille jopa Macromedia Directorin päälle rakennettuja nimikkeitä.

Suomalaiset, tiedättekös; tämähän merkitsee myös sitten niitä legendaarisia WSOY:n Muumi-pelejä!


Muumit ja taikurin hattu, Muumit meren aalloilla, Muumit ja näkymätön lapsi…


Miten teknisesti?

Homma toimii teknisesti niin, että sinulla olisi oltava pelien data-tiedostot. Siis vaikkapa niiden retrohyllyssäsi nakottavien laatikoiden sisältö eli CD-romput tai korput (!).

Tarjolla on myös liuta täysin ilmaisia freeware-pelejä ScummVM:n omilta palvelimilta ladattavaksi. Tuo sivu kannattaakin laittaa laittaa tarkkailuun; ilmaisnimikkeet tulevat lisääntymään.

ScummVM nauttii GNU-hankkeen yleistä käyttölupaa (GNU GPL); se on siis ns. vapaa ohjelmisto.

Raotetaan vielä hiukan lisää tekniikkaa: ScummVM korvaa pelien mukana tulevat ajettavat tiedostot, joka tarkoittaa todellakin sitä, että voit pelata näitä pelejä alustoilla joille niitä ei oltu koskaan edes suunniteltu.

ScummVM tarjoileekin pelien käynnistystiedostojen (siis niiden kuuluisien .exejen) täydellisen uudelleenkirjoituksen. Kyseessä ei siis tarkalleenottaen ole emulaattori. Aivan väärin se ei moiseksikutsuttuna kuitenkaan mene..

Napsautetaan ”Lisää peli” ja haetaan nuo tarvittavat data-tiedostot. CD-levyltä tai vaikkapa levykuvasta (.ISO).

Ohjelmistohelmemme löytyy kaikista yleisistä Linux-jakeluista ohjelmakeskuksesta hakusanalla ja napsauttaen asentamalla.

ScummVM tulee sanoista ”Script Creation Utility for Maniac Mansion Virtual Machine”, joka viittaa myös ensimmäisen The Secret of Monkey Islandin Scumm Bar -kapakkaan. Siellä unohtumattoman musiikin säestämänä rosvoroopet kumoavat Grogia.


“Vinkki jumittuessa; www.uhs-hints.com on loistava suuntima. Saat ”vihjeen-toisensa-jälkeen” ; pääset jyvälle katsomatta ratkaisua suoraan. Pikselin metsästys, anyone?


Lopuksi pikanäppäimet!

 • Ctrl + F5 = yleisvalikko
 • Ctrl + Q = lopetus
 • Ctrl + U = äänet pois
 • Ctrl + Alt ja 1-8 = kytke eri grafiikkasuodattimia
 • Ctrl + Alt ja + tai = skaalaus
 • Ctrl + Alt + A = kuvasuhteen korjaus
 • Ctrl + Alt + F =  vaihda interpolointimallia
 • Ctrl + Alt + S = kierrättää kuvanvenytysmalleja
 • Alt + Enter = kokoruututila
 • Alt + S = ota kuvakaappaus
 • Ctrl + F7 = avaa virtuaalinäppäimistön (mikäli kytketty)

Saammekohan tulevaisuudessa suomalaisen Housemarquen Muukalaisten Yön (Alien Incident) ScummVM-kattaukseen mukaan?

::: Osta klassikkopelejä: GOG.com

::: Kotisivu: www.scummvm.org

✍️@Kopimi


✏️ LINUX-SAUNA