Ubuntu – ”Asennetaan päivityksiä” tietokonetta sammuttaessa – kyse ei ole Windows-malliin siirtymisestä

®LINUX-SAUNA @

Kyseinen ruutu on aiheuttanut hämmentyneisyyttä. Kyse ei ole Windows-malliin siirtymisestä vaan käyttäjän omasta toimesta.

Tämä ilmeisen monen tekemä erillisen kaupan asennus on ymmärrettävä; Ubuntun vakiokauppa on ollut ”käymistilassa”. Uusi Flutter-työkalupakkiin perustuva sulavampi kauppa on tulossa.

Ubuntu-käyttäjän ei ole syytä vaihtaa jakelua ”windowsmaisuuden” johdosta, kuten jotkut hätäilevät ehdottamaan – Ubuntu ei tehnyt tätä.

Syy- ja seuraus

Tilanteen takana on lyhyesti otettuna PackageKit.

Käyttäjä on erikseen itse asentanut GNOME Software -kaupan. Tuo GNOME-kauppa (”Software”) löytyy Ubuntun omasta kaupasta. GNOME-kaupan käyttämä tekniikka toi mukanaan päivitysruudun tietokonetta sammuttaessa, joten kaikki meni siis teknisesti oletetun oikein.

Huom! Myös KDE Discover -kaupan asennus tuo saman tilanteen. Molemmat kaupat hyödyntävät PackageKit:in toimintoja.


“GNOME-kauppa ei ole vakiollisesti asennettuna Ubuntuun, vaikka Ubuntun kauppa perustuukin siihen


Gnome-kauppa toteuttaa päivityksiä yhteydettömässä tilassa, mutta käytäntö on kytkettävissä pois päältä, jolloin käyttäjää ei enää kohtaisi kyseistä päivitysruutua sammuttaessa (tai uudelleenkäynnistettäessä).

Vaikkakaan tätä päivitysmallia ei kytkisikään pois – käyttäjä voi myös kieltäytyä päivitysten ajamisesta. Päivitykset (yhteydelliset) ovat tarjolla APT-hallinnan kautta poiskytkennän jälkeen.

Tämä kyseinen päivitysten ”pakollinen” asennusodottaminen on siis joka tapauksessa vältettävissä.

Jakelulla ei olisi tässä tapauksessa merkitystä mikäli käyttäjä asentaa kuitenkin pitämänsä GNOME Software:n tuohon eri jakeluun itse.

Yhteydettömän tilan päivitykset ovat hyväkin asia (myös Fedora Linux on alkanut käyttämään mallia) – päivittämisestä tulee hitusen luotettavampaa.

✍️@Kopimi


®LINUX-SAUNA @