Näppäinten uudelleenmääritys Linuxissa – Enter-näppäin rikki? Voit vaihtaa sen helposti toiseen!

Varsinkin tietyt painikkeet ovat kovemman kulutusrasituksen alla. Enter, askelpalautin, välilyönti, F5 (?!) …sano sinä!

Tai sitten tuo nykyajan kantele, eli qwertele, koki juuri sitä myöten tarpeeksi makujuoman läikettä että vähensi helkettä..

Vaikkakaan pääte ei ole enää vähään aikaan ollut kärkikastin Linux-käyttöjärjestelmissä ollenkaan pakollinen; tässä esimerkissä tulee hyvin esille se, miten kätevä tuo kaikkiin Linux-jakeluihin sisällytetty tekstipohjainen avu nimenomaan työkaluna on.

Näppäimistöissä on usein Enter-näppäimiä (kuten vaihtonäppäimiäkin) kaksi, joten tässä tilanteessahan asia muodostuu kerrankin hyödylliseksi kunnes saamme uuden taottavan ainakin lähelle vanhaa. Pahimmassa tapauksessa joutunet liittämään erillisen näppäimistön kiinni. Luova nokkeluus tulee usein palkituksi!

Oletetaan, että Enter- eli syöttö- tai vuoronäppäin (usein myös return- eli palautusnäppäin) on mysööntynyt syystä tahi toisesta; voimme vaihtaa tuon näppäimen vaikkapa yleensä sen alapuolella olevaan vaihtonäppäimeen (Shift).

Avaa pääte (Ubuntussa ja Linux Mintissä näppäinyhdistelmä control alt t) -tai mikäli nyt jokin noista sattuu olemaan uhri (LOL); ohjelmavalikostahan tuo terminaaliksikin joidenkin kutsuma työkalu löytyy.

Gedit-tekstimuovain tulee Ubuntu Linuxissa vakioasennuksen mukana, joten annamme käskyn päätteeseen sitä käyttäen:

sudo gedit /usr/share/X11/xkb/symbols/pc

… ja etsimme avautuvasta näppäinkarttatiedostosta kohdan

Eli: key <RTRN> {                 [ Return                 ]          };

Rimpsun alun key-kohdan edessä on tällä hetkellä voimassa oleva RTRN, joka merkitsee siis Enter-näppäintä itseään. Return-kohta merkitsee minkä näppäimen virkaa tuo vaihtonäppäin tämän jälkeen sitten tulee ajamaan. Tuota karttaa tarkastelemalla saa juonesta kiinni. Super-näppäin tarkoittaa muuten Linux-maailmassa samaa kuin Windows-näppäin.

Mene kyseiseen kohtaan ja pyyhi RTRN, lisäten siihen RTSH (”Right Shift” – tämä on näppäimistön oikeanpuoleinen vaihtonäppäin, Shift). Muutoksen jälkeen rivillä tulisi näyttää tältä:

key <RTSH> {                        [ Return                 ]          };

Enää vain xkb-asetusten entinen välimuisti pois käskyllä:

sudo rm -rf /var/lib/xkb/*

…ja suorita tietokoneen uudelleenkäynnistys.

✏️ Linux-sauna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.