Linux 5.12.

Uuden ytimen saapuessa lienevät ylimpinä toiveina tukilisät uusimmille laitteille. Linus Torvalds ja kumppanit nautiskelevat usein hyvinkin rapeissa löylyissä uusia kiukaita sisään ajaen. Suomalaisena ei moinen asetelma Linusta hetkauta, vihtookin päälle.

Full Metal Jacket -elokuvasta tuttu vakiintunut aisaparinsa Greg Kroah-Hartman pärjää lauteilla kiitettävästi. Greg tarjoili hiljan monoa ahteriin Linux-kehityksestä kokonaiselle yliopistolle. Nämä epelit kun yrittivät ujuttaa tuotteeseen tarkoituksella virheensyöttöä tutkimuksen nimeen. Kas, kun ei kulttuurin. Monon osoite oli tarkkanäköisen asianmukainen sekä viesti selkeä, päinvastoin kuten Suomen Postilla; täällä ei perseillä. Linux-ydin on nykyään ja tulevassa jämpteissä kätösissä.

Linux-ydin 5.12 tarjoilee tuen muinaiselle pelikonsolille nimeltään Nintendo 64. Tässä(kin) ilmenee Linuxin voima sekä taipuisuuden aste. Ehkä emme kuitenkaan vielä ensi viikolla näe käyttökelpoista Linux-työpöytää ajetun tuolla 25+ vuotta vanhassa pelikonsolissa. Retro-intoilijat eivät pysy housuissaan, ja näin Vapun alla; mihin mitään housuja tarvitsisikaan.

Pelikonsolihaippi ei lopu tuohon: itse suuri ja vaikutusvaltainen Sony on riipaissut kasaan virallisen (!) Linux-ajurin PS5-ohjaimelleen (DualSense) joka on sisällytetty. Milloin myyntilaatikoihin Tux-pingviini virallisen tuen merkiksi?

Valve, Sony, IBM, Lenovo, Feral, Google, Intel… ovat vaikutusvaltaisia tahoja jotka panostavat yhä enenevissä määrin Linuxiin. Pelaamisosastolle laitetaan pelimerkkejä. Pelaaminen on pääsisäänkäynti uusille Linux-käyttäjille ja he kaikki tiedostavat asian. Mitä lienee kulisseissa rakenteilla? Microsoft voi jatkossakin pitää mölyt mahassaan pyyteettömästä ”Linux rakkaudestaan”.

Intelin mukautuvan synkan / dynaamisen jatkuvan saumattoman ruudunvirkistyksen (VRR, Intel Adaptive Sync, vain DisplayPort) tuki esitellään tehostamaan näytönohjaimen suorituskykyä varmistaen jok’ikisen ruudun välittömän ilmestymisen. Grafiikat eivät myöskään sitten ”repeile”. Waylandin ja PipeWiren tullessa vakiollisiksi kautta linjan, Linux on ennen pitkää 100% studiovalmis kaikille luoville aloille.

Virranhallintaan / kuumenemiseen liittyvät lakipistehallinnat eri laitteille nyt myös mukana ennaltaehkäisemään mahdollista ennenaikaista laiterikkoa. Ilmeisen tärkeä suljettujen ajurien tekniikoille (kuten Nvidian näytönohjaimet).

Muita kohokohtia:

:: Parannuksia Microsoft Surface läppäreiden käyttöön
:: Säie-perustainen NAPI-laitevalvonta
:: NUMA-monikäsittely vapaalle RISC-V suoritinarkkitehtuurille
:: Linuxin käynnistys juuriosiomuodossa Microsoft Hypervisoriin
:: ACRN-tuki (virtualisointi)
:: Uusi muistivirheenkorjaus KFENCE

==> https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/torvalds/linux.git

Linux-sauna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.