Vulkan – pelisuorituskyvyn vapaa ässä – Microsoft DirectX:n voittaja

®LINUX-SAUNA       

Vulkan on grafiikankäsittelyn uutta sukupolvea. Vulkan (kirjoitetaan k:lla) on Khronos Groupin ohjelmointirajapinta (API). Tarkoitettu korvaamaan ikääntyvä OpenGL.

Vulkan on kalupakin yhteinen lenkki pääalustoille: Linux, macOS, Windows — suoraa puhetta ja rivakkaa suoritusta itse käyttöjärjestelmälle laitteistoläheisesti.

Vulkan on kuin jämähtäneiksi kasvaneiden kuppikuntien purkaja. Valinnanvapaus helpottaa lähtökohtana kehittäjä / käyttäjiä; Microsoft DirectX tukee vanhanaikaisesti vain Windowsia. Vulkan yhdistää kädet.

Lähtökohdat

Kehittäjät voivat muovata ja laajentaa Vulkania omien tarpeittensa mukaisesti, jakaen työnsä yhteisön kanssa. Ohjelmakoodiltaan Vulkan avoin. Malli nopeuttaa kehitystä.

Vulkan pelisuorituskykyvertailussa vs. Microsoft DirectX:

  • Näytönohjaimesi tulee olla ajanmukainen ja Vulkan-tuella varustettu
  • Vulkan on Ubuntussa vakiollisesti Mesa-ajureiden kautta; mitään ylimääräistä ei tarvitse ladata AMD-näytönohjaimille
  • AMD:n pelinäytönohjaimet ovat vahva suositus Linux-pelaajalle; ajurit ovat heti Linux-ytimessä päinvastoin kuten Nvidian kohdalla
  • Vulkan hyödyntää suorittimen / näytönohjaimen varoja tehokkaammin kuin OpenGL tai Direct3D

Voit tarkistaa Mesa tilanteesi avaamalla nopeasti päätteen ja käskyttämällä:

glxinfo | grep Mesa

Huom: avoin vakio-ajurikokoelma Mesa ja Nvidian suljettu ajuri elävät nykyään sovussa häiriöttä. Mitään ei tarvitse poistaa.

Nvidian näytönohjaimen kanssa tarvitset pelaajana ehdottomasti yhtiön viralliset ajurit. Yhteisön työstämä vapaa Nouveau-ajuri (mukana Linux-ytimessä) kattaa vain lähinnä toimistotyön tarpeet.

Vulkan käyttäjälle

Monet hankkeet hyödyntävät nyt Vulkanin mahdollisuuksia – vaativista graafisista sovellutuksista peleihin.

  • Suorituskyvyn parannukset
  • Vulkan on kirjoitettu ohjelmakoodiltaan ns. puhtaalta pöydältä
  • Kehittäjien työnkulku on otettu vahvasti huomioon

Vulkan on vienyt suorituskyvyn Linux-pelaamisessa uudelle tasolle. Toiminnot ovat suoraviivaistuneet.

Pelit kuten DoTA 2 (Valve) ovat hyödyntäneet Vulkania jo pitkään. Muita hankkeita ovat esim. DXVK (kirjasto Microsoftin DirectX:n tarpeisiin mutta Vulkanin läpi).

DXVK:n kautta pelataan DirectX:ään pohjaavia Windows-pelejä Linuxissa sulavasti. Vulkaniin siirtymistä toivotaankin kaikilta merkittäviltä tahoilta. Vulkanissa piilee teho, yhdistävyys, suoraviivaistus sekä vapaus.

♦ Mikäli pelin grafiikassa ilmenee ”repeytymistä” (ja sinulla ei ole esim. 240 hz pelinäyttöä), Vulkan auttaa.

♦ Steam on Linux-pelaajan airut ja Valve hioo Vulkanin kautta tapahtuvia eheytyksiä Steam-pelikauppansa peleihin nykyään jatkuvasti.

♦ Valven kannettava Linuxiin pohjaava pelikonsoli Steam Deck on liikkuvan peliharrastajan täyttymys. Vulkan osoittaa DirectX:n tarpeettomaksi.

Miten saa aivan viimeisimmän Vulkanin?

Tuoreimman Vulkanin saa siis automaattisesti viimeisimmän Mesa:n kautta.

Steamin Snap ja Flatpak -paketit pyrkivät sisällyttämään uuden Mesa:n (sekä 32-bittiset kirjastot kätevästi ja turvallisesti yhdessä sandboksatussa paketissa).

Onnistuu myös PPA-lähteen lisäämisen kautta – ei hätää: lähde on Ubuntun kehittäjälähde.

Seuraavassa lisätään tuo PPA-lähde noiden usein tarvittavien 32-bittisten kirjastojen tuen kera (sitä tarvitsevat esim. vanhemmat pelit).

  •  Ubuntu / AMD-näytönohjain.
sudo add-apt-repository ppa:kisak/kisak-mesa && sudo dpkg --add-architecture i386 && sudo apt update && sudo apt upgrade && sudo apt install libgl1-mesa-dri:i386 mesa-vulkan-drivers mesa-vulkan-drivers:i386
  •  Ubuntu / Nvidia-näytönohjain.

Ubuntulla on oma pätevä ja kätevä ohjelmavarasto myös suljetuille ja omisteisille Nvidia-ajureille. Tuon lähteen lisääminen kaikkine tarpeineen järjestelmään:

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa && sudo dpkg --add-architecture i386 && sudo apt update && sudo apt install -y nvidia-driver-515 libvulkan1 libvulkan1:i386

Tarkistus

Varmistaaksesi Vulkan-asennuksen voit käyttää ohjelmaa GPU-Viewer tai ajaa päätteeseen komennon:

vulkaninfo | less

Toinen hauskempi tapa testata Vulkanin suorituskyky on pelaamalla ilmaista peliä DoTA 2 (Steamissa).

Steam itsessään löytyy kaikkien vakiintuneiden Linux-käyttöjärjestelmien ohjelmistokeskuksista. Hae ja asenna.

Käynnistäessäsiu DoTA 2:n – näet ruksattavia laatikoita pelin pääsivulla. Ruksaa Vulkan-tuki päälle (ellei se jo valmiiksi ole).

Napsauta tutusti Pelaa ja avaa asetukset. Vaihda myös grafiikkakäyttöliittymä Vulkaniin. Uudelleenkäynnistä peli. Saatat huomata pelatessa eron.

✍️@Kopimi


      

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.