Linux- ja multimedian käsittely | Oheisavut / suorituskyky | PipeWire – SDL – Wayland

PipeWire / SDL / Wayland.

®LINUX-SAUNA @

Linux-viihdeasemalla pöhisee. Nyt kun Linux on laajin alusta myös pelaamiseen, uusien salamatekniikoiden kehittäminen voimistuu. Steam Deck toi Linux-pelaamisen valtavirtaan.

SDL-varusteiset pelit (tästä enemmän tuonnempana) toimivat PipeWire-pohjaisissa Linux-käyttöjärjestelmissä (kuten Fedora 37), kiitos PulseAudioyhteensopivuuskerroksen (joka on kuitenkin väliaikainen ratkaisu).

PulseAudio itsessään on rakennellut keskikentällä tyydyttävästi, mutta joutaa monen mielestä jo tarpeettoman monimutkaisena vaihtoon. Syötöt eivät aina lähde matkaan hyökkääjälle; seotaan liian usein omiin jalkoihin.


“SDL2-kirjastoon on liitetty käyttöliittymätuki saumatonta PipeWire-yhteistyötä varten.


PipeWire

PipeWire on tarkoitettu yhdistämään, yksinkertaistamaan, suoraviivaistamaan multimedian käsittely kokonaisuutena Linuxissa.

PipeWire on nykyvaatimukset täyttävä uusioratkaisu äänen ja videon käsittelyyn. Pyrkimys on yhdistää turhan monimutkaiset ja käytännössä liikaa liikkuvia osia sisältävät PulseAudio ja JACK-käyttötapaukset.

PipeWire tarjoilee parannetun suorituskyvyn ohella alhaisen latenssin (viive) – (äänitysstudioille!).

PipeWire on lähtökohtaisesti myös turvallisempi (mm. hiekkalaatikointi), joustavampi. Sulautettavuus / ylläpidettävyys ovat avainsanoina.


“PipeWire – uuden tason soveltuvuus sulautettuihin järjestelmiin; auton tietokone, pankkiautomaatit, pelikonsolit, TV:t…


Fedora 34 sekä Ubuntu 22.10 käyttivät PipeWire:a jo vakiollisesti.

Kehitystä voi seurata täällä.

SDL

SDL on videopelien ohjelmointiin kehitetty ohjelmakirjasto joka merkitsee yhtenäistä ohjelmointirajapintaa eri ympäristöissä. Tämä suoraviivaistaa multimediapohjaista ohjelmointia kehittäjille.

SDL on myös kirjastokokooma juuri niihin käyttöjärjestelmäkeskeisiin toimintoihin joita pelit hyödyntävät.


“Määränpää: tarjota yleinen kehys ALUSTARIIPPUMATTOMUUTEEN.


Wayland

Wayland on jo jokapäiväisessä käytössäkin hyödynnetty edistyneempi näytönhallintajärjestelmä jonka tarkoitus on korvata vanhentunut X-ikkunointi.

Mm. Suomalaisen Jolla:n mobiili-Linux Sailfish OS (vaihtoehto Androidille!) sekä Fedora Linux hyödyntävät Waylandia.

Wayland yksinkertaistaa ikkunointijärjestelmää jo antiikkiseen X-ikkunointiin nähden. Sovellusten ei enää tarvitse antaa useita piirtokomentoja näyttöä hallitsevalle sovellukselle (kuten X:ssä).

Ero on merkittävä – Wayland-sovellukset tuottavat hahmonnuksen VALMIINA, välittäen silmäkarkit itse ajettavalle (tai näyttöä hallitsevalle) sovellukselle.

Myös Windows-pelien ajo Linuxilla saa Waylandin tehostuksen: Wine-ajuri.

✍️ @Kopimi

®LINUX-SAUNA @

<= Etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.