Linux- ja multimedian käsittely | Oheisavut / suorituskyky | PipeWire – SDL – Wayland

PipeWire / SDL / Wayland.

®LINUX-SAUNA @

Linux-viihdeasemalla pöhisee. Nyt kun Linux on laajin alusta myös pelaamiseen, johtaa se uusien suoraviivaisempien tekniikoiden kehittämiseen ja hiomiseen. Steam Deck on tuottanut suurta siirtymää.

SDL-varusteiset pelit (tästä enemmän tuonnempana) toimivat PipeWire-pohjaisissa Linux-käyttöjärjestelmissä (kuten Fedora 37), kiitos PulseAudioyhteensopivuuskerroksen (joka on kuitenkin väliaikainen ratkaisu).

PulseAudio itsessään on rakennellut keskikentällä tyydyttävästi, mutta joutaa monen mielestä jo tarpeettoman monimutkaisena vaihtoon. Syötöt eivät aina lähde matkaankaan hyökkääjälle; seotaan ennen omiin jalkoihin.


“SDL2-kirjastoon on liitetty käyttöliittymätuki saumatonta PipeWire-yhteistyötä varten.


PipeWire

PipeWire on tarkoitettu yhdistämään, yksinkertaistamaan, suoraviivaistamaan kokonaisuutena multimedian käsittely Linuxissa.

PipeWire on nykyaikainen uusioratkaisu äänen ja videon käsittelyyn. Pyrkimys on yhdistää turhan monimutkaiset ja käytännössä liikaa liikkuvia osia sisältävät PulseAudio ja JACK-käyttötapaukset.

PipeWire tarjoilee parannetun suorituskyvyn ohella alhaisen latenssin (viive) – (äänitysstudioille!).

PipeWire on lähtökohtaisesti myös turvallisempi (mm. hiekkalaatikointi), joustavampi. Sulautettavuus / ylläpidettävyys avainsanoina.


“PipeWire – uuden tason soveltuvuus sulautettuihin järjestelmiin; auton tietokone, pankkiautomaatit, pelikonsolit, TV:t…


Fedora 34 käytti PipeWire:a jo vakiollisesti sekä nyt Ubuntu 22.10 välijulkaisu vaihtoi siihen suoraviivaistamisen nimeen liian monihaaraisesta PulseAudiosta..

SDL

SDL on videopelien ohjelmointiin kehitetty ohjelmakirjasto joka merkitsee yhtenäistä ohjelmointirajapintaa eri ympäristöihin. Tämä suoraviivaistaa multimediapohjaista ohjelmointia kehittäjille.

SDL on myös kirjastokokooma niihin nimenomaisiin käyttöjärjestelmäkeskeisiin toimintoihin joita juuri pelit tarvitsevat ja hyödyntävät.


“Määränpäänä on tarjota YLEINEN KEHYS ALUSTARIIPPUMATTOMUUTEEN.


Wayland

Wayland on jo jokapäiväisessä käytössäkin hyödynnetty edistyksellinen näytönhallintajärjestelmä jonka tarkoitus on korvata vanhentunut X-ikkunointi.

Mm. Suomalaisen Jolla:n mobiilihelmi (Linux-käyttöjärjestelmä) Sailfish OS (vaihtoehto Android:ille) ja Fedora Linux hyödyntävät Waylandia.

Wayland yksinkertaistaa ikkunointijärjestelmää oikeastaan jo antiikkiseen X-ikkunointiin nähden. Sovellusten ei enää tarvitse antaa useita piirtokomentoja näyttöä hallitsevalle sovellukselle (kuten X:ssä).

Perustavanlaatuinen ero piilee siinä, että nämä Wayland-sovellukset tuottavat hahmontamisen VALMIIKSI, välittäen silmäkarkit itse ajettavalle tai näyttöä hallitsevalle sovellukselle.

==> https://github.com/libsdl-org/SDL/search?p=1&q=PipeWire&type=commits
✍️ @Kopimi

®LINUX-SAUNA @

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *