Ubuntu 22.04 LTS – Linuxien lippulaiva nosti pitkän matkan purjeet

®LINUX-SAUNA @

Tuore Ubuntu Linux valmiina käyttöön maailman tietokoneissa.

Ubuntun menestys on Linuxin menestys. Ubuntu on maailman käytetyin Linux johon luottavat kaikenlaisten alojen ammattilaiset ympäri maailman. Linuxin käyttö lisääntyy – käyttäjäystävällisyys vaatii uusia ratkaisuja massoille.

Tämä julkaisu on jälleen tärkeä koko Linux-ekojärjestelmässä. Ubuntun panos vastaanottavaisen kehityksen eteen kaikessa laajuudessaan on omaa luokkaansa. Vaatimustaso kovempi kuin millään muulla Linux-työpöytäjakelulla.

Lukemattomat hankkeet hyötyvät Ubuntusta. Käyttöjärjestelmät kuten Linux Mint ja Pop!_OS perustuvat siihen. Lisäksi Ubuntun ohjelmapakettivarastoja hyödynnetään. Ubuntu itse pohjautuu äärivakaudestaan tunnettuun jakeluun nimeltä Debian.


“Ubuntun kehittäjät ovat ammattilaisia suurella vastuulla; Ubuntu ei seikkaile pitkää tukea tarjoavien julkaisujensa tiimoilla holtittomasti


Nyt mennään taas raikkaasti.

Snapeista

Ohjelmapaketointiin ja pakettien hallintaan tarkoitettu Snap-tekniikka on edelleen kehittynyt ja tavoite on poistaa mm. eri Ubuntun versioiden vaikutus ohjelmapakettien asennettavuudessa.

Snapd on Canonicalin kehittämä työkalu ohjelmapaketointiin jonka kautta tehdään snap-paketteja. Snapien ylläpito toimii perinteisen mallin (apt) rinnalla.


“Mozilla pyysi itse Firefoxin paketointia Ubuntuun snapina.


Snapiksi pakattujen sovellusten etu: tuoreet ohjelmajulkaisut jakeluun kuin jakeluun. Lisäksi nämä toimivat turvallisesti omassa karsinassaan (eristetysti itse käyttöjärjestelmään nähden).

Kaikki riippuvuudet ja tarpeet ovat sisällytetty snap-pakettiin. Vanhempaankin Ubuntuun on siis mahdollista ottaa helposti tuoretta käyttöön.

Snapien lapsushaasteena oli niiden ensikäynnistymisen hitaus. Hiekkalaatikointi on niin ikään tuonut omat haasteensa (tiettyyn kansioon pääsyn evääminen). Työ jatkuu ja rosot halutaan pois.

Nämä suhteellisen pienet hiomattomat reunukset eivät ole vähentäneet käyttöä: snapit ovat itseasiassa suosittuja (muissakin Linuxeissa). Esimerkkinä Discordin snap-versio:

Mikäli jokin sovellus ei tavanomaisena sovi yhteen tietyn Ubuntun julkaisun kanssa, snap-paketti sopii jos sellainen löytyy. Snap-paketit eivät nimittäin välitä mikä käyttöjärjestelmän versio on käytössä.

Uuden ajan paketointimuodot eivät ole toisiaan poissulkevia; moni käyttää tilanteesta riippuen molempia.

Asenna Ubuntuun flatpak-tuki tästä. Flathub on suurin keskittymä flatpakeiksi pakatuille ohjelmille. Flathubin liität ohjelmistolähteenä oheen avaamalla päätteen ja käskyttämällä:

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Lisää snapeista ja muista vastaavista paketoinneista täältä.

Ubuntun eri johdannaiset

Nämä liittyvät lähinnä eri käyttökohteisiin tai ns. esteettiseen tottumukseen. Vakiollisen Ubuntun johdannaisia tai ”makuja” ovat esim. tuo Ubuntu MATE, Xubuntu, UbuntuDDE, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Unity ja Ubuntu Budgie.

Yksinkertaistettuna: näissä on lähinnä eri käyttöliittymä eli työpöytä.


“Tehoiltaan rajoittuneessa läppärissä voit kokeilla juuri esim. kevyempää (mutta askeettisempaa) Ubuntua MATE:a.


Mikäli käytössäsi on Ubuntu 20.04 LTS: mitään kiirettä 22.04 LTS:ään ei ole.

Aiempi pitkän tuen Ubuntu on tuella siunattu vähintään vuoteen 2025 (ja tukiaikaa on mahdollista pidentääkin, mm. firmat).

Ubuntu 20.04 LTS ilmoittaa kyllä päivityksestä (heinäkuussa) kun silta siirtyä vanhasta uuteen julkaisuun avataan (puhtaan asennuksen vaihtoehto).

Ennen päivittämistä; otathan joka tapauksessa varmuuskopiot kaikista tietokoneesi tärkeistä tiedostoista! Uuteen pohjaan siirtyminen kauempaa takaa sisältää yksilöllisen käytön kautta aina mahdollisuuden päätyä prinkkalaan.


“Yksinkertaistettuna; kaikki varmuuskopioimattomat tiedostot ovat sinulle turhia (?)


Uudistukset

GNOME 42

Näkyvimpiä uudistuksia uudessa Ubuntussa on heti sulavampi työpöytäympäristö. Kuvakaappauksen työkalu on nyt huomattavasti edistyneempi. Saat kuvan lisäksi otannan myös videoksi rajaamastasi pienestäkin alueesta.

Virranhallinta tapahtuu nyt suoraan oikean yläkulman asetusvalikosta. Uudelleenkäynnistys löytyy nopeammin. Järjestele ikkunoita edistyneemmin läppärin kosketuslevyn kautta. Kirjautumisikkuna on uudistettu, jne.

Pelaaja voi vaihtaa sulautetun (”käynnistä integroitua näytönohainta käyttäen”) ja erillisen (”käynnistä erillistä näytönohjainta käyttäen”) näytönohjainlaitteen välillä kätevästi hiiren oikealla napilla esim. ennen Steamin käynnistämistä sovelluksen kuvakkeesta.

Firmware-päivitys (laiteohjelmisto).

Firmwaren eli laiteohjelmiston päivittäminen helpottuu. Ubuntu 22.04 LTS tuo mukanaan uuden sovelluksen joka vastaa fwupd komentokeskusta. Käyttäjäystävällisyys ja selkeytys aiemmin kankeaan malliin nähden.

Uusi asennusohjelma

Ubuntun asennusohjelma on uudistettu. Ubuntun suoraviivaisuuteen tähtäävä näkemys pitää. Käyttäjää kohtaa entistä uudenaikaisempi ja miellyttävämpi käyttöliittymä. Uusi asennusohjelma on tehty käyttäen hyödyksi nykyaikaista yhden yksinkertaisen koodipohjan Flutter UI -kehitystyökalustoa.

OpenSSL 3.0

Tämä uusi OpenSL-vakio julkaistiin viime vuoden syyskuussa ja sisältyy pakettiin. OpenSSL 3.0 parantaa turvallisuutta entisestään tietoliikennesalauksen ansiosta ja estää tehokkaasti mm. mahdollisia väliintulohyökkäyksiä.

Linux 5.15

Linux-ytimen julkaisu 5.15 tuo mukanaan parannetun laitteistotuen. Näihin kuuluvat laitetuki uusille AMD:n suorittimille ja näytönohjaimille, Applen M1-sirulle, Intelin Alder Lake suorittimille ja paljon muuta.

Windowsia Linuxin vierellä käyttäville on tarjolla uusi NTFS-tiedostojärjestelmän ajuri NTFS3 joka tuo lisäyhteensopivuutta kiintolevyosioille jotka on alustettu Windowsin NTFS muotoon.

Uusi SMB-palvelin suoraan ytimestä mahdollistaa nopeamman tiedostojen jakamisen omassa verkossasi. Kätevä sekoitetun kokonaisuuden mallissa erilaisten käyttöjärjestelmien kesken.

Järjestelmän käynnistys on nopeutunut.

Ps. Ubuntu 22.04 hyödyntää myös Linuxin tuoreempaa ydintä 5.17 viimeisimmissä OEM-varmistetuissa laitteissa.

Ubuntu Pro

Canonical julkaisi Ubuntu Pro -palvelun tarjotakseen laajempaa tietoturvatukea sekä mukautumiskykyä. Tämä koskee mm. Azuren ja AWS:n tuotantoympäristöjä.

Ubuntu Pro tuo mukanaan ”premium-luokan” lisäpalvelut; maksat lisätuesta yrityksesi eteen laajemmassa mittakaavassa. Erityistarpeet otetaan huomioon täsmällisemmin ja joustavammin.

Ubuntu Pro avaa myös suoremmat turvapäivitykset ”suorana lähetykesnä” ilman tarvetta edes järjestelmien uudelleenkäynnistämiselle. Myös lisäaika tavanomaisille viiden vuoden turvallisuuspäivityksille tulee kyseeseen.

Ubuntu Pro ei ole välttämätön tavan käyttäjälle vaan soveltuu todellakin erityisiin yritysmaailman tarpeisiin.

Tuoreemmat vakiosovellukset

Ubuntu 22.04 LTS toimitetaan tuttujen ohjelmistojen kera. Sähköpostiohjelma Thunderbird 91.5, internet-selain Firefox 96.0, toimiston LibreOffice 7.3, ääniosaston PulseAudio 15.0, videotoistin Totem 42 ja verkonhallinnan NetworkManager 1.32.

Nämä tottakai päivittyvät edelleen uudempiin heti asennuksen jälkeen ajaessasi ensimmäiset päivitykset sisään. Esim. ajanmukainen Firefoxhan on jo 103.

Wayland

Canonical ottaa (jälleen) vakiokäyttöön tämän uuden sukupolven näytönhallinnan hyödyntämisen. Wayland korvaa aikansa elänyttä X11-ikkunointia. AMD / Intel sekä nyt myös viimeinkin Nvidia toimii Waylandilla omisteisen virallisen ajurinsa (versio 510 ja uudemmat) kanssa.

Edistynyt laitteistokiihdytys on yksi Waylandin tarjoamia etuja sekä grafiikan mahdollinen ”repeily” (esim. peleissä) poistuu. Sulavaa kaahausta SuperTuxKart:issa!

Jopa läppärin akun virtavarauksen suhteen Wayland tuo pidennetyn käyttöajan.

Raspberry Pi (tuo yhden piirilevyn pien-PC) saa rakkautta

Raspberry Pi:n 8 gigatavun laite pitäisi pystyä nyt ajamaan modernia Ubuntua. Ehkäpä jopa huokeampi 4 gigatavun keskusmuistillakin varustettu ”raspi” suoriutuu. Zswap -uudistus helpottaa laitteen I/O toimituksia. Lukuisilla ihmisillä on halu ja tarve on käyttää jo kaikkialla samaa tuttua ja turvallista perus Ubuntua.

Murtoskaalaus

Äärimmäisen korkeatarkkuuksisia näyttöjä käyttävät eivät joudu tihruttamaan pikkuruista suttua: kuvasisällön voi nyt lähentää määreeseen 225%.

.NET6 tarjolle

Avoimen lähdekoodin ohjelmistokomponenttikirjasto .NET ohjelmistokehitykseen kehittäjille jotka työskentelevät mahdollisissa Microsoft-ympäristöissä.

Paranneltu Ohjelmistokeskus

Suuremmat ja selkeämmät ohjelmistokuvakkeet. Sovellusten lupatietoihin liittyvät hämmennykset ovat nyt poissa. Molemmat paikalla: snapit ja debit. Lutris (suosittu pelikäynnistin) löytyy sieltä nyt suoraan (lähde GitHub)

Uusi logo!

Lataa Ubuntu 22.04 LTS tästä torrentina (eheys varmistuu samalla. Ja asenna). Yleinen lataussivu.

✍️@Kopimi


Apu

®LINUX-SAUNA @