Windows ei sovellu Steam Deck -pelikonsoliin | Steam OS on Valven Linux

®LINUX-SAUNA | blogitoimitus

Valven Linux-pelikannettava toimitetaan loistavalla Steam OS 3.0 käyttöjärjestelmällä. Käyttäjälle on epätavalliseen tapaan annettu vapaus vaihtaa se johonkin toiseen.

Miten esim. tunnetusti raskas ja laitteeseen lähtökohtaisesti sopimaton Windows 10 jälkeläisineen sitten istuisi Steam Deckiin?

Miksi Steam Deckiin pitäisi saada Windows mutta vaikkapa PS5 kelpaa sellaisenaan? Monellako pelikonsolilla voi pelata 2000:ta nimikettä julkaisun aikaan?

 

Mitä Windowsin asennuksesta Steam Deckiin seuraa

1:

Windows-asennukset vievät hurjasti tilaa ja kyseessä on kuitenkin mobiililaite; asennus Steam Deckiin merkitsisi heti vähintään 50% menetystä levytilasta.

Tämä asennuksen tilavaraus on pois asennettavista peleistä verraten vakiolliseen Steam OS 3.0 käyttöjärjestelmään.


Windows 10 / 11 asennus sisältää ”reilusti” täysin pelaamiseen kuulumatonta tavaraa.


Kun kaikki perusajurit ja yleistarpeet on verkosta erikseen haettu ja asennettu: tilamenetys on väh. 25 gigatavua. On toki ehdotettu Windowsin asentamista hitaalle erilliselle SD-kortillekin..

Valtavirran Linux-käyttöjärjestelmät eivät vie tuollaisia määriä tilaa. Lähtökohta on sama myös Steam OS:n kanssa (vaikkakin se on epätavallisen kookas).

Linux-jakelusta riippuen asennus vie harvoin kymmentä gigatavua. Steam OS sisältää kaikki tarvittavat ajurit ja kalut ilman lisäasennuksia.

Kyse on pelikonsolista (mutta Steam Deck on myös täysiverinen PC). Valve on jättänyt omistajalle ennennäkemättömän paljon vapauksia. Ongelmat alkavat siis tilan loppumisesta.

2:

Steam Deckissä on erityisesti räätälöity AMD:n näytönohjain (jolle tuki suoraan Linux-ytimestä). Mitään lisäajureita tai lisäasennuksia ei siis tarvita.

Windowsin kohdalla asia on niin, että vaikka tarvittavat ajurit tulisivatkin tarjolle; Windows ei välttämättä kykenekään keskustelemaan laitteiston kanssa toiminnoissaan kelpoisesti. Laitetta ei ole suunniteltu Windowsille.

3:

Toiminnan äkkinäinen keskeytys juurikin pelatessasi. Windows-päivityksen luonteen takia näin voisi tapahtua. Odottamattomia ”huoltotoimenpiteitä”.

Windows vaatii päivityksen lataamista ja asennusta; et saa sitä lykättyä johtuen vaikkapa käyttöliittymästä (joka ei ole suunniteltu tälle laitteelle)..

Päivitysjatkumo pääsee alkuunsa käyttäjän tahdosta riippumatta ja istut syrjäseudulla junassa eikä sitä ole mahdollista peruuttaa. Akun kesto..

Akun virtavaraus laskisi huomattavasti. Päivitysten ajo Windowsiin Steam Deckissäsi siinä ja heti ”hankkeena” voisi kestää pahimmillaan tunteja.

4:

Windows Steam Deckissä sijoittuisi virallisen tuen ulkopuolelle. Se olisi räätälöity pellepelotonviritys. Alkuperäistä suunniteltua tasoa ei saavutettaisi. Optimisaatiosta ei voitaisi puhua.

Steam Deck ei pienehkönä kannettavana ole mikään äärimmäinen voimanpesä ja Windows tuhlaisi resursseja kosolti tarpeettomiin kohteisiin pelaamistarkoituksessa.

Vaikka kaikenlaisia keventämiseen tähtääviä virityksiä ajettaisiinkin (ja vielä senkin jälkeen poistettaisiin monia tarpeettomia toimintoja) – ei tultaisi saavuttamaan samaa suorituskykyä kuten vakiollisen käyttöjärjestelmän kanssa.

Jotkut pelit on todettu jo toimivan paremmin ja sulavammin kuin Windowsissa. Saavutus on huikea ja kehitys vasta alussa. Valve on muodostanut tehokkaita yhteistyökumppanuuksia. Jokainen osa laitteessa on valjastettu Linuxia ajatellen.

5:

Kun käynnistät Deckin Windowsilla, sinua ei kohtaa kätevästi suorilta Steam. Käyttö ei täsmää alkup. näkemyksen kanssa toimintojen ohjaamiseen.

Vakiollisella Steam OS:llä pelaajaa tervehtii automaattisesti tuttu STEAM ja sen suoraviivainen käyttöliittymä. Hallintanappien sidonnat täsmäävät, toiminta on odotettua. Liikut kohteissa ja valikoissa sulavasti.

Xboxista (Microsoft muuten) tuttu hylkää yksi peli-istunto / jatka toista on myös läsnä Steam Deckissä vakiollisesti (mutta ei ole jos laitteeseen asentaa Windowsin).

 

Perinteinen työpöytätila

Laitteesta löytyy vakiollisesti työpöytä nimeltään Plasma (KDE:n kehittämä moderni työpöytäympäristö).

KDE Plasma on mainittu Windowsmaiseksikin ja tämän perinteisen mallin työpöydän kautta voit kevyesti myös työskennellä Steam Deckisi avulla.


Pahimmillaan Windows voisi ylikuumentaa Steam Deckisi jopa rikki ja takuuta olisi turha penätä.


Yrittänyttähän ei kuitenkaan laiteta – Valve on todellakin antanut omistajalle vapauden aloittaa laitteensa muksaaminen vaikka heti. Näkemys nivoutuu Linuxiin: vapaus. Voit asentaa deckiisi Microsoft Windowsin.

Markkinatilanne elää ja muotoutuu; pelintekijät olisi saatava tukemaan Linuxia lähtökohtaisesti entistäkin laajemmin! Steam Deckin jatkuva menestys takaisi tämän. Valve on tehnyt kaiken mahdollisimman helpoksi halukkaille kehittäjille.


Yhteensopivuusongelmien kohdalla vika ei ole Linuxin. Vika on pinttyneessä tiedon- ja rohkeuden puutteessa.


Linux on peliulottuvuudessa(kin) nyt jäädäkseen. Olisi äärimmäisen otollinen aika aloittaa Linuxiin (ja siinä vakiintuneisiin ohjelmiin) tutustuminen yleisesti.

Steam Deck, Proton ja Steam OS ovat osoituksia huikeasta taipuisuudesta Linuxin kautta (kaiken lähes yksipuolisen Microsoft-hegemonian silmässä).

Mac OS? Ilmeinen väliinputoaja tässä uudessa Valven kipparoimassa pelimaailman muutoksessa.

Lue lisää Steam Deckistä ja pelien varmennuksesta  ==> https://www.steamdeck.com/fi/verified

✍️@Kopimi


®LINUX-SAUNA