Pikaviestin uuden ajan tarpeisiin: Element / Matrix – yhdistä myös WhatsApp, Telegram, Discord

®LINUX-SAUNA       

Oletko ajautunut lukuisten ERI viestimien sumaan laitteessasi? Käyttämäsi viestimen uudet käyttöehdot pöyristyttävät? Et menetä mitään; nykytilanteen kysyntään vastaa Element joka hyödyntää Matrix-yhteyskäytäntöä.

On pikaviestinten(kin) murroksen aika. Useimmat ovat jo tietoisia mm. naamakirjan omistaman yleisen WhatsAppin ongelmista.

Yleensä uudessa mobiililaitteessa on esiasennettu juuri WhatsApp – joka töräytti uudet käyttöehdot ja laajennetut vaatimukset käyttöoikeuksille.

Laitteessasi oleva käyttödata – ystäviesi tietojen kera matkaavat siis yhä enenevissä määrin Facebookin hyödynnettäväksi syvemmällä sulautuksella.

Onkohan tämä toiminta varmasti kannaltamme suuri etu (jona se perustellaan paremman palvelun mahdollistamiseksi) – miksi asianosaisilta ei edes kysytä?

Seuraavaksi ominaisuuksia joidenkin valtavirran viestimimien osalta.

Telegram

Saavuttanut WhatsAppin ”ansiosta” suurta kasvua. Käyttöliittymä on hyvin samankaltainen. Telegram-asiakasohjelma itsessään on lähdekoodiltaan avoin, mutta sen palvelinpuoli on suljettu.

Viestit eivät ole vakiollisesti salattuja. Vaatii alussa käytössä olevan puhelinnumeron, vaikka väliaikaisenkin. Tämän jälkeen kirjautuminen käy QR-koodilla.

Perustaja- ja toimari on Pavel Durov (ent. ”Venäjän Facebook” eli VK), jossa joutui erimielisyyksiin juuri yksityisyysasioissa lähtien sieltä ovet paukkuen. Durov on ulostuloissaan ollut pienen ihmisen puolella ja pitänyt tähän asti sanansa.

Saattoi kotimaansa Telegramin kieltoa vaatineet tervaskannot naurunalaiseksi. Telegram Messenger LLP on ollut rekisteröity Suomen Savitaipaleelle.

Uutisointi Durovin edesottamuksista on yleensä joko maksumuurin takana tai muuten päämedioissa pliisua. Linux-yhteisössä Telegramia käyttää moni ikään kuin kultaisena keskitienä matkalla kohti risteystä…

Signal

Tullut tutuksi jo Edward Snowdenin kautta. Signalkin on niin sanotusti keskitetty (Yhdysvaltoihin – joten pakoitetustikin siis NSA:n vaatimusten alainen). Vaatii käyttäjän puhelinnumeron.

Kiinassa puhelinnumero liitetään jo internet-yhteyteenkin. Käyttäjätilin varmistus on kuitenkin mahdollinen Google Voicen tai Skypen (Microsoft) kautta, mutta näiden ongelmallisuus ilmenee jo kyseisissä yhtiöissä itsessään.

Nämä tutut tahot tuntuvat olevan joka paikassa.

Olematta kryptografian asiantuntija – kysypä esim. kymmeneltä kryptografia-insinööriltä pikavistimen suosittelua – heistä iso osa sanoo varmastikin ”Signal”. Snowden tietää mistä puhuu (mutta kaikki voi muuttua hetkessä).

Viber

Ohjelmakoodiltaan umpisuljettu (sen tarkempaa toimintaa laitteessa ei voida todentaa), vaatii puhelinnumeron / on keskitetty. Skannaa kaikki yhteystietosi puhelinnumeroineen ja lähettää eteenpäin. Keneltäkään asianosaiselta ei ennalta suostumusta tähän kysytä. Vaikuttaa Suomen lakeihin nähden epäkohdalta.


Mielenkiintoinen asianhaara: nämä ja lukemattomat muut viestimet perustuvat vieläkin suomalaislähtöiseen IRC:iin (Jarkko Oikarinen). SSH, Linux ja SMS (siis tekstarit) ovat niin ikään suomalaisia lahjoja maailmalle. 


Mikäli pikaviestitintä käyttää ns. yleisellä tasolla jättäen vaikkapa hallitusten arvostelun punkkareiden tehtäväksi – kaikki muu on yllättävän yleisen mielipiteen kautta yhdentekevää kunhan se viestin vain toimii.

Arkaluontoiset tiedot ja mitä se on (tai ei ole) – ei kuitenkaan ole meidän itsemme päätettävissä. Moni ei ilahtuisi koko hoitohistoriansa pamahtaessa julkiseksi tiedoksi.

Näin on jo käynyt, ja käy, sillä järjestelmät ovat ajastaan jäljessä. Pahinta on kuitenkin välinpitämättömyys?

Joissakin maissa päätyy seksuaalisen suuntaumuksensa julkitulon kautta jopa hengenvaaraan. Tuo pieni jatkuvia ilmoitusääniä puskeva taskujumala pitää sisällään uskomattoman paljon tietoa kantajastaan.


“Linux-käyttäjät ovat oppineet arvostamaan vapautta- ja vapautta valita


Yhtälöön tarvitaan aina helppokäyttöisyys joka soveltuisi kaikille. Element pyrkii tuolle keitaalle – pohjaltaan paljon monisyisemmän teknisen haasteen kautta. Käyttöliittymä on hioontumassa yhä käyttäjäystävällisemmäksi.

Uusi malli poistaisi mm. nokkelasti verhottujen harhautusyritysten bongaamisrituaalit asennusten yhteydessä.

Matrixia hyödyntävää Elementiä voidaan pitää yleisviestinmaailmassa seuraavana tasona Edward Snowdenin paljastusten jälkeen.

Mikä tämä Matrix on?

Matrix on rajoittamaton, hajautettu ja lähdekoodiltaan avoin yhteyskäytäntö. Se on verkko jossa juuri mm. Element-viestitin voi elää omaa elämäänsä tosiaikaisen keskustelun kaikissa muodoissa asianmukaisella salauksella.

Avoimmuus ohjelmakoodissa merkitsee monia etuja käyttäjien(kin) näkökulmasta; kiinnostuneet voivat lukea- ja opiskella ohjelmakoodia kuten avointa kirjaa – mutta kaikkien ei tietenkään tarvitse.

Oikolukijoita koodille on niin paljon että olisi mahdotonta ujuttaa sekaan jotakin sopimatonta ilman nopeaa havaitsemista.

Ei ole vaatimuksena tietää mitä konepellin alla tapahtuu kun ajat autoa; voit nauttia käytöstä kuskina tai matkustajana. ihmiset ovat kiinnostuneita erilaisista asioista. Yhteistyö on avainsana.

Todella: vapaata ohjelmakoodia naarataan ja tarkastellaan miljoonien voimin; se riittää ja sitä tehdään. Tämä ei ole mahdollista suljettujen viestinohjelmien suhteen.

Kun ohjelman toiminta voidaan todeta emme täten ole vain vakuuttelujen varassa. Ei tarvitse luottaa sokeasti heihin jotka sanovat puolustavansa etujamme (mutta sanojen takeeksi ei kuitenkaan ole sitten todisteita ensinkään).


“Voisimme hyödyntää Matrix-verkkoa pohjana vaikkapa todelliselle kansalaisfoorumille


Siirtymistä julkiseen lähdekoodiin suunnitellaan – julkisrahoitus, joten sitten myös yhteinen julkinen ohjelmistokoodi.

Ranska aloitti ja toteuttikin jo siirtymän Matrix-verkkoon ja vielä oman räätälöidyn Tchap-asiakasohjelman voimin.

Suomessa mm. Oulun Lyseo on asiassa jo ajatusta pidemmällä.

Vaihtoehtojen voima

Monitahoisuus on voimavara josta ihmisyys parhaimmillaan reilussa yhteistyössä ammentaa; kaikki voivat auttaa ja kaikki voivat hyötyä.

Ubuntu

Kyseisestä viisaasta afrikkalaisesta katsomuksesta polveutuu vapaassa ohjelmistomaailmassa pätevän käytännön juuri. Mekaaninen keskustelumalli todellakin vaatii mahdollisimman inhimilliset puitteet.

Matrix murtaa useita muureja – anonyymiteetin johdosta ihmisen pelko ilmaista itseään tai jakaa tietoa vähenee ja ulosanti kasvaa. Tieto kuuluu kaikille?

Kumpiko tärkeämpää: kuka sanoo vaiko mitä sanotaan?

Yksityisyydensuojaa vaalivat alustat ovat joissakin maissa ainoa keino väistää hiljentäminen. Olisi tosiaan ilmeisen mukava myös sitten säilyä hengissäkin.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa – laajamittainen sanojen- ja sanomisien rajoittaminen toivottaakin vaivihkaa tervetulleeksi mahdollisesti jotakin karmeaa. Se kortti on ihmisten yhteiskuntien tiimoilla jo monasti katsottu.


“Tekniikan tarkoitus on helpottaa eloa. Voimme sitten keskittyä enemmän niihin asioihin joita vain ihminen voi toteuttaa


Yksi hienoimmista avoimen ohjelmakoodin eduista kehityksessä on että haavoittuvuudet havaitaan sekä korjataan nopeammin. Lisäksi kehitys tehostuu ja muut hankkeet voivat hyödyntää samaa lähdettä (pyörää ei tarvitse keksiä alati uudelleen).


“Ehdotus => tarkistus => testaus => havainto hyväksi => lähdekoodiin sulautus. Kaikki hyötyvät


Tekstistä on vaikeahko tulkita tarkoitusperiä, eleitä tai ilmaisutapoja. Sarkasmi? Ilmenee paljon väärinkäsityksiä ja jopa suhteita katkeaa. On kosolti syitä kehittää tätä nykykommunikaation muotoa.

Hajautus- ja tekniikka

Matrix-verkko ei siis ole keskitetty yhteen pisteeseen; se on hajautettu. Aluksi voisi kuvitella – mitäpä hyvää sellaisessa on? Sikinsokin?

Yhtä kohdetta tai monia kohteita yhden sisällä on helpompi kontrolloida.

Pystyttäessäsi oman palvelimen osaksi Matrixia se on juuri sinun ja olet tähtialuksesi kapteeni. Voit ammentaa muista tähtijärjestelmistä osana kokonaisuutta yksilöllisesti. Vailla tunnisteellista sarjanumeroa.

Vertauskuvallisesti jokainen käyttökohta saadaan halutessa eristettyä yksittäiseksi verhoamistekniikkaa käyttäväksi asemaksi.


“Matrix toimii pelkistetysti samaan tapaan kuten perinteinen sähköposti – mutta välittömästi ja salauksella


Hajautettu verkkorakenne; Matrix-palvelimia on useita / kuka tahansa voi perustaa omansa. Palvelimet muodostavat keskenään verkon ja yhden vikaantuminen ei vaikuta kaikkien muiden toimintaan.

Olemmehan valinneet itse sähköpostintarjoajamme. On eri sähköpostisovelluksia. Voimme siltikin kommunikoida toistemme kanssa sähköpostien välityksellä saumattomasti vaikkakin sovelmat vaihtelevat.

Vaaroja?

Mikäli olisi mahdollistakaan että Matrixin ydinkehitysryhmä lisäisi protokollaan jotakin haitallista kuten takaoven – tämä soranuotti kuuluisi koko laajalle yhteisölle – ei siis olisi käytännössä mahdollista että laaja käyttöönveto tapahtuisi.

Siltaaminen (kuten LINUX-SAUNA on Telegramista sillattu)  – takaa mainitut yhteytesi heihin jotka eivät halua (tai eivät voi) viestisovellustaan vaihtaa.

Matrixin yksi perusajatuksista on sulautus muihin pikaviestinpalveluihin; samalla Matrix-tunnuksella ja asiakasohjelmalla pääsee muiden palveluiden kanaville kuin ne olisivat Matrix-kanavia.

Voidaan siis käyttää siltaa eri viestintäalustojen yhdistämiseen. Ystäväsi lähettää vaikkapa Telegramista viestin mutta sinä vastaanotat sen Element-viestimessä.

Element

Matrix on verkkoyhteyskäytäntö Element:in ollessa viestisovellus – kuljetusalus pisteiden välillä. Kuten tähdet joiden välillä se toimittaa asiaansa mutta maailmankaikkeus sama.

Element on käyttöliittymäsi tekstille, ääniviestinnälle ja videokokouksille. Asioille joihin olet tottunut aiemmin käyttämissäsi sovelluksissa.

Kuten Matrix; itse Element-viestitin on lähdekoodiltaan 100% avointa.

Tässä yhtälössä voidaan pyyhkiä halutessa pois tarve usealle eri viestintäsovellukselle samassa laitteessa.

Työpaikkasi käyttää Wire-sovellusta, säbäjengi taas Whatsappia (eikä suostu vaihtamaan), peliporukka on Discordissa, jne. Ilman tuskaa on urheilu turhaa.

Elementin kautta tapahtuu käyttökelpoinen hajautuksellinen keskittäminen.

Parasta kanssakäyntiä on tietenkin perinteinen kasvokkain tapahtuva sielujen sympatia. Tekniikka on tarkoitettu palvelemaan – ei kahlitsemaan. Etäisyys ei ajassamme enää tarkoita samaa kuin ennen.

Miten alkuun Matrixissa?

Luo käyttäjätili, liity jollekin kanavalle. Pyydä ystäväsi kokeilemaan. Aloittakaa vaikkapa videopuhelu – perustakaa ryhmä – kuten ennenkin.

Tällä kertaa vapaudessa – turvallisemmin sekä yksityisesti. Tai vähemmän yksityisesti mikäli niin haluat. Vastuu- ja valinta on aina sinulla.


“Ihmiset joutuvat usein epätietoisuuden valtaan kun kuvaillaan vapautta – joka on aiemmin lähinnä vain menetetty


Matrix.org on lähtökohtainen keskitetty yleispalvelin jonka kuka tahansa voi valita nopeasti liittyessään. Saat tilin aikaiseksi minuutissa.

Lähdekoodin avoimuus on kultainen avain ja päästä-päähän-salaus (E2E) varmistaa että yksityiskeskustelusi myöskin sitten todellakin ovat yksityisiä.

Luodaan tili

Alustariippumattomuus; voit käyttää Elementiä läppärissä, tabletissa, puhelimessa…

Element toimii myös suoraan internet-selaimestasi.

Teemme tässä tilin selaimen kautta. Luikauta siis tulille suosimasi internet-selain ja voimme aloittaa. Suuntaa osoitteeseen https://app.element.io

Suomen saat valittua kieleksi ikkunan alaosasta. Valitse vihreä namiska ”luo tili”.

Syötä haluamasi käyttäjänimi, salasana ja sähköpostiosoitteesi. Sähköpostin avulla ystäväsi löytävät sinut. Kuittaa Rekisteröidy -namiskan kautta.

Käytämme tässä vakiollista yleistä https://matrix-client.matrix.org -palvelinta.

Suomalaisia palvelimia joita voi vakiollisesti myös ilman omaa palvelinta käyttää:

Hyväksymme vakiopalvelimen ehdot seuraavassa ruudussa:

Saat vahvistusviestin sähköpostiisi. Napsauta vahvistuslinkkiä tuossa viestissä.

Kun rekisteröityminen on täten ilmaistu onnistuneeksi, pääset kirjautumaan uudella tunnuksellasi.

Näet tervetuloaikkunan. Onneksi olkoon! Uusi ulottuvuus on käsillä.

Vasemmassa yläkulmassa voit ottaa ilmoitukset käyttöön tai kieltää ne sekä valita teknisen tietojen lähetyksen kehittäjille auttaaksesi Elementin parantamisessa:

Turvallinen varmuuskopiotoiminto kannattaa ottaa käyttöön. Jotkut toiminnot vaativat myös tämän varmennelisän joten luokaamme salausturvalause. Turva-avaimenkin voi ottaa mutta ehkäpä muistettava lause on kätevin.

Käyttäjänimesi vieressä on alaspäin osoittava väkänen josta valitsemme ”kaikki asetukset”:

Sitten valitsemme ”Tietoturva ja yksityisyys”:

Kohta salaus ikkunan keskiosassa. Valitsemme ”ota käyttöön”. Luomme tuon itsellesi muistettavan turvalauseen.

Vahvistamme (sama turvalause uudestaan). Tallenna turva-avain. Avaimet otetaan käyttöön:

Haluamme jo päästä keskustelujen pariin.

Selataan mielenkiintojesi kanssa kohtaavia huoneita.

Vaikkapa hakusanalla LINUX-SAUNA. Ei muuta kuin esikatselua mikä meininki tai vihreää namiskaa liity.

Toimintonamiskat sisältävät selvennyksen viedessäsi osoittimen kuvakkeen päälle:

Huoneen tiedot  -namiskan kautta näet yllättäen lisätietoja.

Suomalaisia huoneita riittää:

Luo oma yhteisö? Matrix-verkon luettelossa on tuhansia kanavia – mutta ehkäpä juuri sinun alasi uupuu (ja varsinkin suomenkielisellä keskustelulla).

♦ Mobiililaitteeseen ==> https://f-droid.org/en/packages/im.vector.app/
♦ Virallinen sivu ==> https://element.io/

✍️@Kopimi


®LINUX-SAUNA | Apu lämmöllä Linuxiin

      

<= Etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.