Pikaviestin uuden ajan tarpeisiin: Element / Matrix – yhdistä myös WhatsApp, Telegram, Discord

®LINUX-SAUNA @

Oletko ajautunut lukuisten ERI viestimien sumaan laitteessasi? Käyttämäsi viestimen uudet käyttöehdot pöyristyttävät? Et menetä mitään; löydä nykyajan kysyntään vastaava Element joka hyödyntää Matrix-yhteyskäytäntöä.

On pikaviestinten(kin) murroksen aika. Useimmat ovat jo tietoisia mm. ”naamakirjan” omistaman suositun WhatsAppin ongelmista.

Yleensä uudessa mobiililaitteessa on esiasennettu juuri WhatsApp joka töräytti uudet käyttöehdot ja laajennetut sovelluksen vaatimukset käyttöoikeuksille.

Laitteessasi olevat käyttötiedot, ystäviesi tietojen kera matkaavat siis yhä enenevissä määrin Facebookin käytettäväksi yhä syvemmän sulautuksen kera.

Onkohan tämä toiminta varmasti kannaltamme suuri etu (jona se perustellaan paremman palvelun mahdollistamiseksi) – miksi asianosaisilta ei edes kysytä?

Seuraavaksi ominaisuuksia joidenkin valtavirran viestimimien osalta.

Telegram

Saavuttanut WhatsAppin ”ansiosta” suurta kasvua. Käyttöliittymäkin on hyvin samankaltainen. Telegram-asiakasohjelma itsessään on lähdekoodiltaan avoin, mutta sen palvelinpuoli on suljettu.

Viestit eivät ole vakiollisesti salattuja. Vaatii alussa käytössäsi olevan puhelinnumeron, vaikka väliaikaisenkin. Tämän jälkeen kirjautuminen käy myös qr-koodilla.

Perustaja- ja toimari on Pavel Durov (ent. ”Venäjän Facebook” eli VK), jossa joutui erimielisyyksiin juuri yksityisyysasioissa ja lähti ovet paukkuen. Durov on ulostuloissaan ollut vakuuttava ja pitänyt sanansa.

Saattoi kotimaansa Telegramin kieltoa vaatineet tervaskannot naurunalaiseksi. Telegram Messenger LLP on ollut rekisteröity Suomen Savitaipaleelle.

Uutisointi Durovin edesottamuksista on yleensä joko maksumuurin takana tai muuten sanalla sanoen pliisua. Linux-yhteisössä Telegramia käyttää moni ikään kuin kultaisena keskitienä tällä matkalla kohti risteystä…

Signal

Tullut tutuksi jo Edward Snowdenin kautta. Signalkin on niin sanotusti keskitetty (Yhdysvaltoihin, joten pakoitetustikin siis NSA:n vaatimusten alainen). Vaatii käyttäjän puhelinnumeron.

Kiinassa puhelinnumero liitetään jo internet-yhteyteenkin. Käyttäjätilin varmistus on kuitenkin mahdollinen Google Voicen tai Skypen (Microsoft) kautta, mutta näiden ongelmallisuus ilmenee jo kyseiset yhtiöt mainitessa.

Nämä tutut tahot tuntuvat olevan joka paikassa.

Kirjoittaja ei ole kryptografian asiantuntija, mutta jos kysyt kymmeneltä kryptografia-insinööriltä suosittelua, heistä suuri osa sanoisi varmastikin ”Signal”. Snowden tietää mistä puhuu, mutta kaikki voi muuttua hetkessä.

Viber

Ohjelmakoodiltaan umpisuljettu (sen tarkempaa toimintaa laitteessa ei voida todentaa), vaatii puhelinnumeron / on keskitetty. Skannaa kaikki yhteystietosi puhelinnumeroineen ja lähettää eteenpäin. Keneltäkään asianosaiselta ei ennalta suostumusta tähän ei kysytä. Vaikuttaa Suomen lakeihin nähden jopa laittomalta.


Mielenkiintoinen asianhaara: nämä ja lukemattomat muut perustuvat vieläkin suomalaislähtöiseen IRC:iin (Jarkko Oikarinen). SSH, Linux ja jopa SMS ovat niin ikään suomalaisia lahjoja koko maailmalle. 


Mikäli pikaviestitintä käyttää ns. yleisellä tasolla, jättäen vaikkapa hallitusten arvostelun punkkareiden tehtäväksi, on yllättävän yleisen lähtökohdan mukaan kaikki muu yhdentekevää, kunhan se toimii.

Arkaluontoiset tiedot, ja mitä se on, tai ei ole, ei kuitenkaan ole meidän itsemme päätettävissä. Moni ei ilahtuisi arvoisena asiana vaikkapa koko hoitohistorian törähtäessä kuin julkiseksi tiedoksi.

Näin on jo käynyt, ja käy, sillä järjestelmät ovat ajastaan jäljessä. Pahinta on kuitenkin välinpitämättömyys?

Joissakin maissa on syytä pitää vain omana ja lähipiirin tietona vaikkapa seksuaalinen suuntaumus tai päätyy jopa hengenvaaraan. Tuo pieni jatkuvia ilmoitusääniä puskeva taskujumala pitää sisällänä uskomattoman paljon tietoa kantajastaan.


“Linux-käyttäjät ovat oppineet arvostamaan vapautta- ja vapautta valita


Yhtälöön tarvitaan aina helppokäyttöisyys joka soveltuisi kaikille. Element pyrkii tuolle keitaalle pohjaltaan paljon monisyisemmän teknisen haasteen kautta ja  käyttöliittymä on hioontumassa yhä käyttäjäystävällisemmäksi.

Uusi malli poistaisi mm. nokkelasti verhottujen harhautusyritysten bongaamisrituaalit asennusten yhteydessä.

Matrixia hyödyntävää Elementiä voidaan pitää tietoteknisessä yleisviestinmaailmassa seuraavana tasona Edward Snowdenin paljastusten jälkeen.

Mikä on Matrix

Matrix on rajoittamaton, hajautettu ja lähdekoodiltaan avoin yhteyskäytäntö, tai verkko, jossa juuri mm. Element-viestitin voi elää omaa elämäänsä tosiaikaisen keskustelun kaikissa muodoissa. Päästäpäähän -salaus on aina läsnä.

Avoimmuus ohjelmakoodissa merkitsee monia etuja käyttäjien(kin) näkökulmasta; kiinnostuneet voivat lukea- ja opiskella ohjelmakoodia kuten avointa kirjaa, mutta kaikkien ei tarvitse.

Oikolukijoita on niin paljon, että olisi mahdotonta ujuttaa sekaan jotakin sopimatonta, ilman nopeaa havaitsemista.

Ei ole vaatimuksena tietää mitä konepellin alla tapahtuu kun ajat autoa; voit nauttia käytöstä kuskina tai matkustajana.

Todella: vapaata ohjelmakoodia naarataan ja tarkastellaan miljoonien voimin; se riittää ja sitä tehdään! Tämä ei ole mahdollista suljettujen viestinohjelmien suhteen.

Kun ohjelman toiminta voidaan todeta, emme ole vain vakuuttelujen varassa. Ei tarvitse enää vain sokeasti luottaa heihin, jotka sanovat puolustavansa etujamme, mutta sanojensa takeeksi ei kuitenkaan ole sitten mitään todisteita.


“Voisimme hyödyntää Matrix-verkkoa pohjana vaikkapa todelliselle kansalaisfoorumille


Siirtymistä julkiseen lähdekoodiin suunnitellaan – julkisrahoitus, joten sitten myös yhteinen julkinen ohjelmistokoodi.

Ranska aloitti ja toteuttikin jo siirtymän Matrix-verkkoon ja vielä oman räätälöidyn Tchap-asiakasohjelman voimin.

Suomessa mm. Oulun Lyseo on asiassa jo ajatusta pidemmällä.

Vaihtoehtojen voima

Monitahoisuus on voimavara josta ihmisyys parhaimmillaan reilussa yhteistyössä ammentaa; kaikki voivat auttaa ja kaikki voivat hyötyä.

Ubuntu

Kyseisestä viisaasta afrikkalaisesta katsomuksesta polveutuu vapaassa ohjelmistomaailmassa pätevän käytännön juuri. Mekaaninen keskustelumalli todellakin vaatii mahdollisimman inhimilliset tehostukset ja puitteet.

Matrix murtaa useita muureja; anonyymiteetin johdosta ihmisen pelko ilmaista itseään / jakaa tietoa vähenee ja ulosanti juurikin huomamatta kasvaa.

Kumpiko lienee tärkeämpää: kuka sanoo vaiko mitä sanotaan?

Yksityisyydensuojaa lähtökohtaisena tavoitteena pitävät keskustelualustat ovat joissakin maissa ainoa keino väistää hiljentäminen ja sitten olisi tosiaan ilmeisen mukava säilyä hengissäkin.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa – laajamittainen sanojen- ja sanomisien rajoittaminen toivottaa vaivihkaa tervetulleeksi mahdollisesti jotakin karmeaa. Se kortti on ihmisyhteiskuntien tiimoilla jo monasti katsottu.


“Tekniikan tarkoitus on helpottaa ihmiseloa. Voimme keskittyä enemmän asioihin joita vain ihminen voi toteuttaa


Yksi suurenmoisimmista avoimen ohjelmistokoodin eduista teknisessä(kin) kehityksessä: turvallisuuteen liittyvät haavoittuvuudet havaitaan- ja korjataan nopeammin. Kehitys nopeutuu. Muut hankkeet voivat hyödyntää samaa lähdettä.


“Ehdotusmuutos => tarkistus => testaus => havainto hyväksi => lähdekoodiin sulautus. Kaikki hyötyvät


Tekstistä on vaikeahko tulkita tarkoitusperiä, eleitä tai ilmaisutapoja… Niitä ei ole Sarkasmi? Tulee paljon väärinkäsityksiä ja jopa suhteita katkeaa. On kosolti syitä kehittää tätä nykykommunikaation muotoa.

Hajautus- ja tekniikka

Matrix-verkko ei siis ole keskitetty yhteen paikkaan; se on hajautettu. Aluksi voisi kuvitella, että mitäpä hyvää sellaisessa on? Kaikki sikinsokin?

Yhtä kohdetta tai monia kohteita yhden sisällä on helpompi kontrolloida, kuin lukemattomia kirjokannen tähtiä jotka ovat siltikin kuin synapsein yhdistetyt.

Pystyttäessäsi oman palvelimen osaksi Matrixia, se on juuri sinun ja olet tähtialuksesi kapteeni. Voit ammentaa muista tähtijärjestelmistä osana suurta ykseyttä. Vailla tunnisteellista sarjanumeroa…

Vertauskuvallisesti jokainen käyttökohta saadaan halutessa eristettyä yksittäiseksi verhoamistekniikkaa käyttäväksi avaruusasemaksi. Ehkäpä päätät asettaa tuon tilan kaikille löydettäväksi kohtauspaikaksi kuten Babylon 5.


“Matrix toimii pelkistetysti samaan tapaan kuten perinteinen sähköposti – mutta välittömästi ja salauksella


Hajautettu verkkorakenne tarkoittaa: Matrix-palvelimia on useita ja kuka tahansa voi perustaa omansa. Palvelimet muodostavat keskenään verkon ja yhden vikaantuminen ei vaikuta kaikkien muiden toimintaan.

Olemme valinneet itse sähköpostintarjoajamme. On eri sähköpostisovelluksia. Voimme siltikin kommunikoida toistemme kanssa sähköpostien välityksellä saumattomasti vaikkakin sovelmat vaihtelevat.

Vaaroja?

Mikäli olisi mahdollistakaan, että Matrixin ydinkehitysryhmä lisäisi protokollaan jotakin haitallista kuten takaoven – tämä soranuotti näkyisi koko maailmanlaajuiselle kokoomalle – ei siis olisi käytännössä mahdollista että tapahtuisi laaja käyttöönveto.

Siltaaminen (kuten LINUX-SAUNA on Telegramista sillattu)  – takaa mainitut yhteytesi heihin jotka eivät halua (tai eivät voi) viestisovellustaan vaihtaa.

Matrixin yksi perusajatuksista todellakin on sulautus muihin pikaviestinpalveluihin; samalla Matrix-tunnuksella ja asiakasohjelmalla pääsee muiden palveluiden kanaville kuin ne olisivat Matrix-kanavia.

Voidaan siis käyttää siltaa eri viestintäalustojen yhdistämiseen. Ystäväsi lähettää vaikkapa Telegramista viestin mutta sinä vastaanotat sen Element-viestimessä.

Element

Matrix on verkkoyhteyskäytäntö Element:in ollessa viestisovellus – kuljetusalus lukemattomien pisteiden välillä. Juurikin kuten nuo verratut tähdet joiden välillä se toimittaa asiaansa. Maailmankaikkeus sama.

Element on käyttöliittymäsi tekstille, ääniviestinnälle ja videokokouksille. Asioille joihin olet tottunut aiemmin käyttämissäsi sovelluksissa.

Kuten Matrix; itse Element-viestitin on lähdekoodiltaan tyystin avointa.

Tässä yhtälössä voidaan halutessa pyyhkiä pois vanhanaikainen tarve USEALLE eri viestintäsovellukselle samassa laitteessa. Muistaako niitä kaikkia pian edes?

Työpaikkasi käyttää Wire-sovellusta, säbäjengi taas Whatsappia (eikä suostu vaihtamaan), hipsteri personal trainerisi käyttää…. Sitä, mikäseoli, ja ilman tuskaa on urheilu turhaa!

Elementin kautta tapahtuukin harvinainen aidosti hyödyllinen ja käyttökelpoinen keskitys hajautuksessa.


“Työprojekti, koulu, perhekeskustelu, ystävät; et tarvitse enää jokaiseen suuntaan omaa viestintä


Parasta kanssakäymistä on tietenkin perinteinen kasvokkain tapahtuva sielujen sympatia. Tekniikka on aineen tasolla tarkoitettu ihmistä palvelemaan, ei kahlitsemaan. Etäisyys ei ajassamme enää tarkoita samaa kuin ennen.

Miten alkuun?

Luo käyttäjätili, liity jollekin kanavalle. Pyydä ystäväsi kokeilemaan Aloittakaa vaikkapa videopuhelu, tai perustakaa oma ryhmä – kuten ennenkin.

Tällä kertaa vapaudessa, turvallisemmin sekä yksityisesti. Tai vähemmän yksityisesti mikäli niin haluat. Vastuu- ja valinta on sinulla.


“Ihmiset vajavat usein epätietoisuuden valtaan kun kuvaillaan vapautta, joka on aiemmin lähinnä vain menetetty


Matrix.org on lähtökohtainen keskitetty ”yleispalvelin” jonka kuka tahansa voi valita nopeasti liittyessään. Saat tilin aikaiseksi varmaankin minuutissa.

Lähdekoodin avoimuus on kultainen avain ja päästä-päähän-salaus (E2E) varmistaa, että yksityiskeskustelusi myöskin sitten ovat yksityisiä.

Luodaan tili!

Alustariippumattomuus; laite- ja käyttöjärjestelmä on sinun valittavissasi. Käytä Elementiä kannettavassa tietokoneessa, tabletissa, puhelimessa…

Element toimii myös suoraan internet-selaimestasi.

Teemme tässä tilin selaimen kautta. Luikauta siis tulille suosimasi internet-selain ja voimme aloittaa. Suuntaa osoitteeseen https://app.element.io

Suomen saat valittua kieleksi ikkunan alaosasta. Valitse vihreä namiska ”luo tili”.

Syötä haluamasi käyttäjänimi, salasana ja sähköpostiosoitteesi. Sähköpostin avulla ystäväsi löytävät sinut. Kuittaa vihreän ”Rekisteröidy” -namiskan kautta.

Käytämme tässä vakiollista valmiiksi asetettua yleismaailmallista https://matrix-client.matrix.org -palvelinta.

Suomalaisia palvelimia, joita voi vakiollisesti myös ilman omaa palvelinta käyttää:

Hyväksymme vakiopalvelimen ehdot seuraavassa ruudussa:

Saat vahvistusviestin sähköpostiisi. Napsauta vahvistuslinkkiä tuossa viestissä.

Kun rekisteröityminen on täten ilmaistu onnistuneeksi, pääsetkin kirjautumaan uudella tunnuksellasi.

Näet tervetuloaikkunan. Onneksi olkoon! Uusi ulottuvuus on tässä.

Vasemmassa yläkulmassa voit ottaa ilmoitukset käyttöön tai kieltää ne sekä valita teknisen tietojen lähetyksen kehittäjille auttaaksesi Elementin parantamisessa:

Turvallinen varmuuskopiotoiminto kannattaa ottaa käyttöön. Jotkut toiminnot vaativat myös tämän varmennelisän, joten luokaamme salausturvalause. Turva-avaimenkin voi ottaa, mutta ehkäpä muistettava lause on kätevin!

Käyttäjänimesi vieressä on alaspäin osoittava väkänen, josta valitsemme ”kaikki asetukset”:

Sitten valitsemme ”Tietoturva ja yksityisyys”:

Kohta salaus ikkunan keskiosassa. Valitsemme ”ota käyttöön”. Luomme tuon elävästä elämästäsi itsellesi hyvin muistettavan turvalauseen.

Vahvistamme (kirjoita sama turvalause uudestaan). Tallenna turva-avain. Avaimet otetaan käyttöön:

Mutta nyt haluamme jo päästä keskustelujen pariin.

Selataan mielenkiintojesi kanssa kohtaavia huoneita.

Vaikkapa hakusanalla LINUX-SAUNA. Ei muuta kuin esikatselua ”mikä meininki” tai rohkeasti vihreää namiskaa ”liity”. Telegramin laadusta softana kannattaa sisäpiirin helmenä tiedustella Henkalta.

Toimintonamiskat sisältävät selventeen viedessäsi hiiren osoittimen kuvakkeen päälle:

Huoneen tiedot  -namiskan kautta näet yllättäen lisätietoja.

Suomalaisia huoneita riittää:

Luo oma yhteisö? Matrix-verkon listauksessa on tuhansia kanavia, mutta ehkäpä juuri sinun alasi uupuu (ja varsinkin suomenkielisellä keskustelulla).

✍️@Kopimi


♦ Mobiililaitteeseen ==> https://f-droid.org/en/packages/im.vector.app/
♦ Virallinen sivu ==> https://element.io/

®LINUX-SAUNA @

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *