Linux on saavuttanut ~10% PC-käyttöosuudesta

®LINUX-SAUNA tuotantoa

         

Ensiksi: Linuxin tarkkaa käyttäjäosuutta ei tiedä kukaan. Linux-käyttöjärjestelmät eivät lähettele tietoja ilman käyttäjän omaa valinnaista tahtoa mihinkään. On olemassa hyödyllistä- mutta myös vapaalle ihmiselle haitallista telemetriaa.

Suomalainen Linus Torvalds pani alulle Linux-ytimen – jota moni hyödyntää päivittäin tietämättäänkin. Kulttuurillemme ominaisella vaatimattomuudella hän ilmaisi heti kärkeensä että ”ei tästä mitään isoa ja ammattimaista tule”.

Samalla linjalla jatkoi mm. niin ikään suomalainen IRC:n isä Jarkko Oikarinen – jonka tuotokseen perustuvat edelleen valtavirran viestimet. Whatsapp, ja Telegram lienevät tuttuja. Entä Tatu Ylönen? Hänhän loi SSH:n. Kuulitko heistä ensikerran?

Suomessa on kotvan ollut jostakin istutetun lähtökohdan mukaisesti tavanomaista vähätellä omien rivien sankareja (?)

Tilanne ei enää ole moinen – saavutukset ovat niin läsnä ympärillämme että sokeakin näkee. Tietotekniikkaa syleilevät tavalla tahi toisella nyt kaikki – eivät vain ”nörtit”. Ohjelmistovapauskin on alkanut hiukan kiinnostamaan.

Linus totesi haastattelussa silloin tuoreeltaan Yhdysvaltoihin muutettuaan että ”olisi voinut olla Suomen Bill Gates” (haastis New Orleans:issa).

Ero näiden herrojen välillä siintää mm.  Suomalaisuudesta tutun yhteishyvän sisäistämyksessä – tai sitten siinä ”sinisilmäisyydessä”. Valitse sinä. ”Minulla on rahaa ihan tarpeeksi – Microsoft haisee”.

Tuon harvinaisemman New Orleans haastiksen saa kysyttäessä  LINUX-SAUNASTA ellei sitä netin sopukoista löydy. Linux 1.0 julkistaminen vielä Suomessa

Linuxin osuus tietokoneiden käyttöjärjestelmissä työpöydällä maailmanlaajuisesti on tässä käytettyjen laskemistapojen mukaan nyt vähintään 10% – otettaessa huomioon asiaankuuluvasti mm. Googlen käyttöjärjestelmä Chrome OS.

Kyllä vain – myös Chrome OS hyödyntää Linuxia ja on teknisesti täysi pingviini –  mutta joidenkin mielestä jollakin tavalla vääränlainen sellainen?

Statcounter kerää verkkopalvelinten tilastoja sivustoilla vierailevien käyttäjien käyttöjärjestelmistä. Linuxin osuus maailmanlaajuiselle työpöytäkäytölle on nyt yli. 4% – jos Chrome OS (+Steam Deck, jne) rajataan pois (?)

Miksi Chrome OS pitäisi rajata pois?

Chrome OS käyttää Linux-ydintä hyödyntäen Linux-käyttäjätilaa (user space) arkisissa toimissa duunariosaston glibC-kirjaston päällä.

Voit käyttää Debian-säiliöitä ajaaksesi mitä tahansa .deb sovellutuksia (ovat ikään kuin Windowsin .exet) – tuttuja mm. Ubuntu Linuxista.

..Ja vielä mitä? -Nykyisten Chrome OS julkaisujen pohja on Gentoo Linux (aiemmin Ubuntu). Chrome OS on siis kiistatta tai kiistelyn jälkeen Linux-käyttöjärjestelmä – vaikkakaan ei niin vapaa – vaan omisteinen notta ”poropietari”. Linuxin voimaa hyödynnetään kaikkialla.

Monet yllättävä lisäseikka; Chrome OS on näkyvän käyttöliittymänsä alta sittenkin AVOIN. Tämähän merkitsee siis sitä, että kuka tahansa voi muokata ”oman Chrome OS:nsä” Chromium OS -hankkeen pohjalta.


“Chromium OS – Chrome OS:n avoin kehitysalusta


Chrome OS:n näkyvä käyttöliittymä eli Aura Shell ei ole ihan vapaa kuten vaikkapa Ubuntusta, Debianista ja Fedorasta tuttu vakuuttava GNOME ↓

Aura Shell on kiinteä osa Chromea eikä se vakiollisesti salli tavan Linux-maailmasta tuttujen ohjelmien ajamista. Käyttö kalkkiviivoilla rajautuu ominaisuuksiin joita Chrome tarjoaa pelkkänä nettiselaimenakin. Kytky ei kuitenkaan ole edellä osoitettuna temppu eikä mikään. Linuxhan siellä on.

Chrome OS perustuu siis suosittuun Chrome-selaimeen. Firefox on avoin- ja vapaa nettiselain jota voi BTW käyttää myös Chrome OS:ssä.

Kaiken Google-soossin alla Chrome OS on kuitenkin verrattain hyvin pitkälle siis vakiollista Linux-jupinaa jossa voidaan ajaa vakiintuneita Linux-sovelluksia. Niin x86 kuin ARM-arkkitehtuurissakin.

Steam-pelikauppa alkaa pian löytymään Chrome OS:n valikosta vakiona massoille; pelikehittäjät voivat siis tähdätä pelejään sille – toisin sanoen laajassa kuvassa kotoperäisesti Linuxille.

Steam marketin hyllyltä ostettavassa Chromebook-läppärissä hyödyttänee Linux-pelaamisen ekosysteemiä pitkässä juoksussa. Steam Deck sitä jo tekee. Tekniikkaluolan havainnot

Käyttöosuudesta puuttuvat siis myös Steam Deck -käyttäjät (elleivät sitten miljoonat käytä sitä yleisessä arjessa myös netin selaamiseen). Dekki tarjoaa työpöytätilan pikantilla Plasma-työpöydällä – käytettävissä heti ilman lisälaitteita

Lisäri: edistyneemmän osaston toiminnassa voit kurkata niin ikään Linuxista riippuvaisen BrunchOS:n (Google Play -palveluita varten) PC-työpöydällä.

Tuntemattomat?

Otetaan vielä tuntematon unknown -jaosto Statcounterista (sisältää varpisti Linux-pohjaisia käyttöjärjestelmiä) – tunnistetieto eli ns. käyttäjäagentti tai vastaava on vain jostakin syystä piilotettu.

Näin siis Linuxilla on markkinoista maailmanlaajuisesti jopa 10% ottaessa mukaan Steam Deck (jossa edellä osoitettu kokonaisvaltainen työpöytäkäyttötila mukana). Alueista erikseen on mainittava Intia!

Nousun yksi selvä lisätekijä; Linuxin käyttö kiihtyy Intiassa niin että pyhä eläin on siellä kohta pingviini. Kiinassa Linux ei tunnu innostavan pätkääkään. Entäs sitten kun alkaa innostamaan?

Linux-ydin määrittää Linuxin. Sitä käytetään yhä laajemmin koska se on Todella Taipuisa – monituisiin erityistarpeisiinkin muovattava / ehdottoman vapaa.

Google

Google omaa nykyään usein huomaamatta pöyristyttävää valtaa. Firmahan kasvattaa pääomaansa ihmisten tietojen nuuskinnan kautta (esittäen vastuullista). Googlea ei siis tässä missään tapauksessa ihailla ..

Chromebook-tietokoneet hyödyntävät vahvasti pilvipalvelua – näiden laitteiden paikallinen tallennustila on sanalla sanoen kapea. Lähes kaikki menee Googlen kiintolevyille.

On tuotu eteen vain tosiasiallinen tola Linuxin moniulotteisesta käytöstä – kaikki Linuxit eivät ole 100% vapaita (eivätkä ne vielä – kokonaisvaltaisen käyttökokemuksen eteen oikein voi ollakaan) – vapautta on myös antaa kaikkien Linuxia käyttävien tahojen valita leirinsä. FSF tekee kunnioitettavaa työtä 100% ohjelmistovapauden eteen.

Näinpä Google-dinokin hyötyy suomalaislähtöisestä Linuxista – antamatta tunnustusta. Amazon on toinen megalato joka käyttää pian täysin omaa Linux-käyttöjärjestelmäänsä toiminnoissaan.

Kun kuulee sanottavan että Android (sinun tai vierustoverisi puhelimessa) ei olisi Linux – on väite perustellumpi – mutta ei puhtaasti totta.

Google on riippuvainen Linux-ytimestä Androidissaankin kaiken pohjana, takeena ja keskushermostona puhelimen laitteistolle.

Android käyttää Bionic-nimistä omaa malliaan (vakiollisen C-kirjaston sovelmaa) mutta jonka voimanpesänä toimii – arvannet – Linux-ydin..

✍️@Kopimi


Liity:

®LINUX-SAUNA | Apu lämmöllä Linuxiin

         

<= Etusivulle