Lisävoimaa pelaamiseen Linuxilla – ProtonUP

®LINUX-SAUNA @

Lisää! Alunperin vain Windowsille tehdyt huippupelit pelattavaksi Linuxilla kotoperäisten pelien lisäksi on saavutettu; siirtykäämme seuraaville askelmille.


“ProtonUp tarjoaa helposti tarvittavat lisäavut vaativimmille peleille Linuxissa pelattavaksi


Protonin muut versiot löytyvät itse Steam-pelikaupasta, mutta GE-Proton on arvostetun kehittäjän (GloriousEggroll) erikoisjulkaisu Valven viralliseen Protoniin kuitenkin pohjautuen.

GE-Proton tarjoaa heti uusimmat kehitysaskeleet Proton-tekniikassa pelataksesi vaativimpia Windows-pelejä Linuxilla.

GE on Protonin kokeellisen Protonin eli Experimental:in sukulaissielu, joka löytyy niin ikään Steam Play valikosta, mutta yhä enemmän ajan hermolla.

Näiden erikoistyökalujen avulla on jo saavutettu parhaimmillaan yllätyksiä; tietyt pelit on todettu toimivan vakaammin (jopa nopeammin) Linuxissa kuin alkuperäisessä kohdekäyttöjärjestelmässä (kuten Windows)!

Lähtökohta

Proton on Valven (Steam) kehittämä teknologia joka siis mahdollistaa uusimpienkin vain-Windows-pelien pelaamisen nyt Linuxilla.

GE-Proton (GE= ”GloriousEggroll”) – edelliseen perustuva oma erikoisräätälöity epävirallinen jatke Valven viralliselle Protonille (Steam Play).

Erityispaikkaukset, vivut, työkalut +muut parannukset toimivat GE-Proton:issa tehostavina tekijöinä (joita virallinen Valven Proton ei ainakaan vielä tarjoa).

Korjaukset toimitetaan ensitilassa pelaajien pelikokemusselontekojen johdosta. Nämä noteerattaisiin muutoin vasta myöhemmin (verraten Steamin vakiolliseen Protoniin) – oli sitten kyse kokeellisesta Experimental-julkaisustakin.


“GE-Proton kutsuu kun tavan Proton ei riitä tyydyttävään pelikokemukseen (ja pelin tiedetään toimivan jo paremmin kuin mitä sait)


Kokeellisuusnäkökulma tulee tiedostaa; joillakin toisilla osa-alueilla voi ilmetä takapakkia tai muita pikkuvirheitä. Ainahan voit kuitenkin palata vakaan ja virallisen Protonin käyttöön. Eri peleille voi asettaa eri Protonit.

Lisäulottuvuudet: pelimoottorin vaihto kotoiseksi / DOS-pelit / SCUMM-baari…

Protonin erikoisjulkaisut eivät ole ainoa ulottuvuus jota hyödynnetään ProtonUp-sovelluksessa!

ProtonUP:in kautta asennat napsautuksella myös muita pelihyödykkeitä;

Luxtorpeda – vaihtaa pelimoottorin vapaaksi ja kotoperäiseksi peleille joihin sellainen löytyy. Mm. Star Wars – Jedi Outcast, Star Wars – Jedi Academy, OpenMW (The Elder Scrolls: Morrowind).

Boxtron – tarkoitettu vanhoja DOS-pelejä varten parhaan mahdollisen kokemuksen takaavan DOSBox:in kautta. Doom ja Wacky Wheels.

Roberta – retroilevan seikkailupelaajan valinta (pelit kuten Space Quest, Full Throttle, The Dig, Secret of the Monkey Island, Flight of the Amazon Queen…). Ajaa Steamissa nuo klassikkopelit ScummVM-tulkin kautta. Suomenkielinen ScummVM:n kotisivu. Nimihän tulee Roberta Williamsista.

Asennus

Mikäli Linuxissasi on flatpak-tuki asennettuna; suuntaa Flathub:iin ja napsauta asenna https://flathub.org/apps/details/net.davidotek.pupgui2


Flatpak on vakiollisesti mukana mm. jakeluissa: Linux Mint / Pop!_OS / Manjaro / Fedora Linux…


Asenna Ubuntuun flatpak-tuki tästä. Flathub on suurin ja luotettu keskittymä flatpakeiksi pakatuille ohjelmille. Flathubin liität ohjelmistolähteenä avaamalla päätteen ja käskyttämällä:

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Mikäli et tiedä (tai mitään ei Flathubin kautta tapahdu); nouda paketti vaihtoehtoisena AppImage-pakettina tästä (https://github.com/DavidoTek/ProtonUp-Qt/releases).

Napsauta ladatun tiedoston päällä oikealla hiiren napilla valiten Ominaisuudet +käy ruksaamassa Oikeudet -välilehden kautta tämä ladattu AppImage-pakettitiedosto AJETTAVAKSI ↓

Oli lisäyksesi sitten Luxtorpeda, Roberta tai GE-Proton – nämä näkyvät asennuksen jälkeen Steamissa Protonien kanssa samassa valikossa.

✏️ @Kopimi


Apu

®LINUX-SAUNA @