Uuden aikakauden alku Linuxissa? BlendOS – Fedora, Arch ja Ubuntu yhdistyvät paketinhallintoineen!

®LINUX-SAUNA @

Blend OS

Käyttisloikka, distrohyppely, jakelujenkka… Loppuuko se sinun kohdallasi tähän?

Jakelun kehittäjä (tästä tuonnempana) haastaa kaiken: ”BlendOS on täällä tarjotakseen sinulle kaikkien Linuxien saumattoman sekoituksen”.

BlendOS perustuu lähtiessä Arch Linuxiin (pacman) GNOME-työpöydällä (Waylandin kera) – mutta kun tarve vaatii vaikkapa Ubuntu-paketteja, vedetään pakasta käyttöön APT. Fedora Linuxin kohdalla saapuu DNF-paketinhallinta.

Miten?

Tämä mahdollistuu säiliöillä: Distrobox/Podman. On sitten kyseessä Pacman (Arch), DNF (Fedora) tai APT (Ubuntu) – nämä toimivat saman katon alla toisistaan eroteltuna. Asennusohjelma muuten hyödyntää Crystal Linuxin (Arch-pohjainen) Jade GUI:ta.

BlendOS:ssä sinä luot ikään kuin käytön kautta edetessäsi hienolla tavalla omia tarpeitasi vastaavan ympäristön.

Huom! Jakelua ei ole vielä suomennettu ja tämä on ensijulkaisu. BlendOS:ää ei missään tapauksessa suositella tuotantokäyttöön tai vasta-alkajille.

Käyttiksen käyttö käytännössä käyttäen käy ….

Tarvitessasi ensi kertaa vaikkapa Ubuntun APT-paketinhallinnan antimia, luodaan sille oma säiliö automaattisesti.

Voit käyttää Ubuntusta- ja mm. Debianista tuttua asennusmallia; sudo apt install supertuxkart (joka esimerkkinä asentaisi rakastetun Mario Kart -tyyppisen ajelupelin). Pacmanilla vastaava olisi sudo pacman -S supertuxkart.

Ehkäpä asennat seuraavaksi vaikkapa Fedorasta tutulla DNF-paketinhallinnalla suositun kuvankäsittelyohjelman Gimp: sudo dnf install gimp. Tämä kaikki saman käyttöjärjestelmän, työpöydän ja istunnon alla.

Ubuntun, Archin ja Fedoran tarjonta ei vieläkään riitä? Flatpak-tuki on myös heti valmiina käyttöösi Flathub-kaupan tarjonnalla.

Entä sitten koko käyttöjärjestelmän ja asentamiesi avujen päivittäminen? – BlendOS tarjoaa vielä lisäksi oman paketinhallinan blend.

Kaiken päivittyy yhdellä komennolla blend system-update

Kuka?

Tämän ajatusaihion toteuttajana on intialainen ihmelapsi (Ubuntu Unity:n, UbuntuED:in ja Gamebuntu:kin takaa) – Rudra Saraswat.

Rudra on jo palkattu (Canonical:ille, Ubuntu). Linuxin lähitulevaisuus tulee olemaan äärimmäisen mielenkiintoinen. Uusi kehittäjäpolvi saa Linuxin kukoistamaan uusilla tasoilla – yhdistyvä käyttäjäystävällisyys edellä.

Patologinen loikkija – mitä enää odotat? Mahdollinen vapahtajasi on saapunut.

https://blendos.co
https://github.com/blend-os/blendOS

✍️@Kopimi


®LINUX-SAUNA @