Flutter – Ubuntun uusi kauppa & asennusohjelma uudella kehityspaketilla – vaikkakin Googlen hanke, ei mahdollisuutta haittavaikuttamiseen

®LINUX-SAUNA @

Flutter tarkemmin ja miksi

Ubuntu on siirtymässä uuteen sulavampaan kauppaan josta ohjelmia asennetaan. Flutter on avoin ohjelmistokehityspaketti – tarvittavat työkalut yhdessä. Myös uusi asennusohjelma pohjaa Flutter:iin.

Sovellusten kehitys helpottuu, sillä tämä sisältää kääntäjän, virheenkartoituksen ja lähtökohtaisen kehyksen. On kehittäjistä kiinni miten lähtökohtia hiotaan, mihin suuntaan edetään. Pyörää ei liene syytä keksiä uudelleen, jne.

Flutter merkitsee alustoja yhdistävää ratkaisua (Linux, Windows, Android, iOS, macOS, freeBSD, verkkosovellukset…) – samasta koodipohjasta. Sama kuin voidessasi käyttää samaa vasaraa, nauloja ja muita tarvikkeita rakentaessasi eri taloihin mukavuuksia.

Sovelluskehitystä Linuxissa (ja valtavirran sovellusten tuomista sille) hankaa monien mielestä tarpeettomasti vastaan se, että ei ole olemassa standardia (suuremmat tahot vaativat vakiintuneita avuja).

Flutter parantaa tilannetta ja on osasyy Canonical:in valinnassa. Flutter on verrattain helppo oppia. Mikäli Google milloinkaan hylkää Flutter-hankkeen – avoin koodipohja takaa kehitysjatkumon yhteisön toimesta.


“Googlella ei tule olemaan (luvitus, avoin lähdekoodi) mahdollisuutta alkaa periä esim. maksuja


Google palkkaa kosolti kehittäjiä – tämä on yleinen etu tämänkaltaisissa hankkeissa – ohjelmiston ollessa rakenteeltaaan avoin kaikki voidaan lukea läpi sekä jakaa.

Avoimmutta ei voine korostaa liikaa; avoimen lähdekoodin (ja vielä paremmin vapaiden ohjelmistojen) luonne ei ole vieläkään yleisesti tuttu.

Flutter kootaan kotoperäiseen Linux-koodiin – siitä kotoperäisiin binääritiedostoihin – mitään tulkkejakaan (asioita hidastamaan) ei siis tarvita.

Sananen Canonical:ilta

Alan Pope haasteli vielä Ubuntu-Canonicalin tallissa työskennellessään:

”Flutter-motivaation tuo raa’an yksinkertaisesti se, että: haluamme enemmän, parempia, turvallisia, näyttäviä, hyvin ylläpidettyjä sovelluksia”.

”Pitäisikö meidän jatkaa samaa vanhaa Linux-työpöytämallia josta uupuu sovelluksia seuraavat 20 vuotta, vai tekisimmekö peliliikkeitä rohkaistaksemme kehittäjiä? Oman tieni valinta on selvä”.

Entä lisenssi?

Flutter toimii äärimmäisen vapaan BSD-luvituksen alla; se sallii koodin muokkaamisen ja uudelleenkäytön omisteisissakin tuotoksissa. Vain luvan ilmaisema teksti tule sisällyttää lähdekoodiin.

Luvitusta voi myös vaihtaa – vaikkapa GPL:ään (jonka alla merkittävimpänä erona on vaatimus ohjelmakoodin jakamisesta aina).

Uusia ulottuvuuksia kritisoidaan – mutta yllättävän monet eivät oikeastaan vain huomaa Flutterin(kaan) kohdalla sen joustavuutta, tehokkuutta ja tulevaisuuden mahdollisuuksia pitkässä juoksussa.

Voit, muutenkin, vaihtaa kaiken haluamasi. Tämä on Linux.

Näitä päätöksiä ei tehdä liikevaihdoltaan jo nyt parinsadan miljoonan Canonicalilla sokkona – Flutter on hyväksi havaittu kohti parempaa työpöytäsovellusten lähtöasetelmaa; kehittäjät kaikkialta voivat heti luikauttaa sorvin käyntiin.

Tämä ratkaisu vetää puoleensa näkemyksiltään tasokkaaksi havaittuja kehittäjiä Linuxiin – Windows-maailmastakin. Vähintään katseita kääntyy suuntaamme.

Ajettavuuden laatu paranee merkittävästi verrattuna vaikkapa Electron-pohjaisiin sovelluksiin nähden. Ubuntun talli tekee näitä valintoja kehittääkseen itse alustaa (ja kokonaisuutta) pitkässä juoksussa – ei ärsyttääkseen ketään. Ei kovintaan uskomatonta.

Google

Kun Flutter asennetaan vaikkapa GitHub:ista, asennustyökalu lataa kyllä Dart-ohjelmointikielen (”nopeita sovelluksia kaikille alustoille”) Googlen palvelimilta (koska tuota kieltä käytetään itse Flutter-työkalun ajamiseen).

Ei Googlen palvelimien ”kuormittaminen” vaara ole. Linux-jakelut voivat sisällyttää nämä myös omiin ohjelmistovarastoihinsa – Dart on ohjelmakoodiltaan avoin (samalla BSD-luvituksella).


“Tavan käyttäjälle tärkeintä: sovellus toimii sulavasti – Ubuntun vanha kauppa on tiensä käynyt


Summa summarum: vapaa- ja avoin koodi takaa turvallisuuden, jatkuvuuden. Kaikkien ei tarvitse osata tietokonekieltä – sitä käyvät miljoonat silmäparit läpi tarkistaakseen asianmukaisuutta kuin haukat.

Toivon mukaan tämä selvensi uuden asian lähtökohtia. Lisätietoja LINUX-SAUNA:sta.

✍️@Kopimi


®LINUX-SAUNA @