Macast: lähetä videonäytös, kuunnelma tai kuvakatselmus puhelimestasi tietokoneen näytölle!

®LINUX-SAUNA

Macast on vapaa ja ohjelmakoodiltaan avoin työkalu jota käytät kätevästi esim. videonäytökselle kokouksessa. Jotkut kutsuvat tätä DLNA-lähteistämiseksi. Ohjelmakoodiltaan suljettu Googlen Chromecast on hiukan samaa sorttia.

DLNA? DLNA tulee sanoista Digital Living Network Alliance. DLNA on voittoa tavoittelematon muutaman sadan toimijan järjestö. Siihen kuuluu matkapuhelin-, viihde-elektroniikka- ja tietokonevalmistajia sekä sisältöpalveluiden tuottajia.


DLNA on suoraviivainen vakioistamistavoite jakaa digitaalista aineistoa. Tuhansille laitteille on jo myönnetty ”DLNA Certified” -vakuusmerkintä.


Macast on helppokäyttöinen ja samansuuntainen kuin myös loistava Deskreen; asiat lutviutuvat yhden yksinkertaisen käyttöliittymävalikon kautta.

Mediatoistoon käytetään vakiollisesti Linux-maailmassa hyvin vakiintunutta ja erittäin kevyttä MPV-soitinta, mutta VLC-käyttäjät älkööt peljästykö.

Tässä asennusohjeessa oletetaan että käytössäsi on Ubuntu Linux (tai siihen perustuva jakelu kuten Linux Mint) sekä Android-puhelin.

Macast on nyt myös suomennettu ja suomennos liitetään seuraavassa julkaisussa. Snap-paketti on työn alla (jolloin asennus on vain naps Ubuntun Software-kaupasta).

Vaan-kieltä Macast-valikossa.

Ominaisuuksia

» Aloita / lopeta lähetys suoraan ohjelmatelakan valikosta
» Määritä soittimen sijainti ja koko (lykkää Macast vaikkapa ruudun kulmaukseen, useita vakiokokoja +kokoruutu)
» Automaattinen käynnistys käyttöjärjestelmään kirjautuessa
» Laitekiihdytteinen videonkäsittely
» 3 ohjelmakuvakemallia; väri / kirkas / tumma

Asennus

Ensinnä: varmista että puhelin ja läppäri käyttävät SAMAA verkkoyhteyttä!


Lataa Macast osoitteesta https://github.com/xfangfang/Macast/releases ja valitse luettelosta uusin versio Macast-Linux-v0.65-amd64.deb (kirjoittaessa uusin).


Valitse tallenna tiedosto:

…Tiedosto menee Firefox-selaimessa vakiollisesti Lataukset -kansioon.

Napsauta tuossa kansiossa ladattua Macast-pakettia ”Macast-Linux-v0.65-amd64.deb”.

Ohjelmistokeskus on auennut ja voimme antaa vihreää.

Asennuksen jälkeen käynnistä Macast ohjelmavalikosta:

….kuvake ilmestynee ohjelmatelakkaan (jossa yleensä kello, virtavalikko jne. vieressä). Tietokoneen osalta valmistelut ovat useimmiten tässä. Selaa alaspäin Puhelin -osioon mikäli kuvake näkyy.


Mitään ei ilmestykään ohjelmatelakkaan vaikka käynnistit ohjelman? Järjestelmässä ei selvästikään ole yhtä tarvittavaa kirjastoa!

Asenna ”libappindicator3” allaolevista linkeistä (TAI: avaa nopsasti vain tässäkin hyvänä työkaluna ilmenevä pääte ja kopioi-liitä tämä runo siihen ==> sudo apt install libappindicator3-dev).

♦ Ubuntu 20.04 LTS: https://www.ubuntuupdates.org/package/core/focal/main/base/libappindicator3-dev

♦ Ubuntu 18.04 LTS: https://www.ubuntuupdates.org/package/core/bionic/main/updates/libappindicator3-dev


Puhelin

Asenna DLNA-asiakasohjelma kuten hyväksi havaittu BubbleUPnP puhelimesi Google Play -kaupasta.

Saat sen MYÖS esim. täältä mikäli Googlen kauppa ei natsaa ==> https://apkpure.com/bubbleupnp-for-dlna-chromecast-smart-tv/com.bubblesoft.android.bubbleupnp

Käynnistä BubbleUPNP puhelimesta.

Täppää yhteys tietokoneeseen alaosan namiskan kautta:

Valitse listasta tietokoneesi (kuten tässä ”ThinkCentre”) ja lähetyksesi voi alkaa valitessasi lähetettävää kansiokuvakkeen takaa..

Macastin sivusto

✏️ LINUX-SAUNA (@Kopimi)

Kaikki keskustelu, ideat ja palaute.