Linux- ja multimedian käsittely | Oheisavut / suorituskyky | PipeWire – SDL – Wayland

PipeWire / SDL / Wayland.

®LINUX-SAUNA @

Linux-viihdeasemalla pöhisee. Nyt kun Linux on laajin alusta myös pelaamiseen, uusien mediapuolen tekniikoiden kehittäminen voimistuu muutenkin viihdekäyttöä varten. Steam Deck toi Linux-pelaamisen valtavirtaan.

SDL-pelit (rajapinta peliohjelmointiin – tästä enemmän tuonnempana) toimivat PipeWire-pohjaisissa Linux-käyttöjärjestelmissä (kuten Fedora), kiitos PulseAudioyhteensopivuuskerroksen (joka on kuitenkin väliaikainen ratkaisu).

PulseAudio itsessään on rakennellut keskikentällä tyydyttävästi mutta joutaa monen mielestä tarpeettoman monimutkaisena vaihtoon. Syötöt eivät aina lähde hyökkääjälle matkaan. Omiin jalkoihin seotaan usein.


“SDL2-kirjastoon on liitetty käyttöliittymätuki saumatonta PipeWire-yhteistyötä varten.


PipeWire

PipeWire yhdistää / yksinkertaistaa / suoraviivaistaa multimedian käsittelyä kokonaisuutena Linuxissa.

Kyseessä on nykyvaatimukset täyttävä uusioratkaisu äänen ja videon käsittelyyn. Pyrkimys on yhdistää turhan monimutkaiset ja käytännössä liikaa liikkuvia osia sisältävät PulseAudio ja JACK-käyttötapaukset.

PipeWiren etuihin kuuluu yleisesti paremman suorituskyvyn ohella alhainen viive – (äänitysstudiot!)

PipeWire on lähtökohtaisesti myös turvallisempi (mm. hiekkalaatikointi), joustavampi. Sulautettavuus / ylläpidettävyys ovat avainsanoina.


“PipeWire – uuden tason soveltuvuus sulautettuihin järjestelmiin; auton tietokone, pankkiautomaatit, pelikonsolit, TV:t…


Fedora Linux sekä Ubuntu käyttävät PipeWire:a jo vakiollisesti.

Kehitystä voi seurata täällä.

SDL

SDL on videopelien ohjelmointiin kehitetty ohjelmakirjasto. Yhtenäinen ohjelmointirajapinta eri ympäristöissä. Tämä suoraviivaistaa multimediapohjaista ohjelmointia kehittäjille.

SDL on myös kirjastokokooma juuri niihin käyttöjärjestelmäkeskeisiin toimintoihin joita pelit hyödyntävät.


“Määränpäänä yleinen kehys kohti alustariippumattomuutta


Wayland

Wayland on jo yleisesti hyödynnetty edistyneempi näytönhallintajärjestelmä jonka tarkoitus on korvata vanhentunut X-ikkunointi.

Mm. Suomalaisen Jolla:n mobiili-Linux Sailfish OS (vaihtoehto Androidille) sekä Fedora Linux hyödyntävät Waylandia.

Wayland yksinkertaistaa ikkunointijärjestelmää antiikkiseen X-ikkunointiin nähden. Sovellusten ei enää tarvitse antaa useita piirtokomentoja näyttöä hallitsevalle sovellukselle (kuten X:ssä).

Ero on merkittävä – Wayland-sovellukset tuottavat hahmonnuksen VALMIINA. Se välittää silmäkarkit itse ajettavalle (tai näyttöä hallitsevalle) sovellukselle.

Myös Windows-pelien ajo Linuxilla saa Waylandin tehostuksen: Wine-ajuri.

✍️ @Kopimi

®LINUX-SAUNA @

<= Etusivulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.