Linux-pelaaminen | oheisavut / suorituskyky | PipeWire – SDL – Wayland

PipeWire / SDL / Wayland.

Linux-peliasemalla pöhisee. Nyt, kun Linux on yksi parhaista alustoista myös pelaamiseen, on tämä ilahduttava tosiasia jo aiemmin nousuvaiheessaan johtanut uusien suoraviivaisempien tekniikoiden kehittämiseen.

SDL-varusteiset pelit toimivat PipeWire-pohjaisissa käyttöjärjestelmissä (kuten Linux-jakelussa Fedora 35), kiitos PulseAudio-yhteensopivuuskerroksen.

PulseAudio itsessään on rakennellut keskikentällä tyydyttävästi, mutta joutaa yllättävän monen mielestä nyt tarpeettoman moniteknisenä vaihtoon. Syötöt eivät ole aina lähteneet matkaankaan hyökkääjille; on seottu omiin jalkoihin.


SDL2-kirjastoon on liitetty käyttöliittymätuki saumatonta PipeWire-yhteistyötä varten.


PipeWire

PipeWire on tarkoitettu yhdistämään, yksinkertaistamaan, suoraviivaistamaan kokonaisuutena multimedian käsittely Linuxissa.

PipeWire on nykyaikainen uusioratkaisu äänen ja videon käsittelyyn. Pyrkimys on yhdistää usein niin turhan monimutkaiset ja käytännössä ”liikaa liikkuvia osia” sisältävät PulseAudion ja JACK-käyttötapaukset.

PipeWire tarjoilee parannetun suorituskyvyn ohella alhaisen latenssin (viive) – (mm. äänitysstudiot!).

PipeWire on myös lähtökohtaisesti turvallisempi (mm. hiekkalaatikointi), joustavampi. Integroitavuus / ylläpidettävyys ovat avainsanoja.


PipeWire – uuden tason soveltuvuus sulautettuihin järjestelmiin; auton ajotietokone, pankkiautomaatit, pelikonsolit, TV:t…


Fedora 34 käytti PipeWire:a jo vakiollisesti. Tulokset kertovat seuraavatko muut Linux-jakelut (kuten rullaavan mallin Garuda Linux) esimerkkiä.

SDL

SDL on videopelien ohjelmointiin kehitetty ohjelmakirjasto joka merkitsee yhtenäistä ohjelmointirajapintaa eri ympäristöihin. Tämä suoraviivaistaa multimediapohjaista ohjelmointia.

SDL on myös kirjastokokooma niihin nimenomaisiin käyttöjärjestelmäkeskeisiin toimintoihin joita juurikin pelit tarvitsevat ja hyödyntävät.


Määränpäänä on tarjota YLEINEN KEHYS saavuttaa ALUSTARIIPPUMATTOMUUS.


Wayland

Wayland on monasti jo jokapäiväkäytössäkin hyödynnetty edistyksellinen näytönhallintajärjestelmä. Mm. Suomalaisen Jolla:n mobiilihelmi ja Linux-käyttöjärjestelmä Sailfish OS (vaihtoehto Android:ille) ja Fedora Linux käyttävät Waylandia.

Wayland yksinkertaistaa ikkunointijärjestelmää antiikkiseen X-ikkunointiin nähden. Sovellusten ei enää tarvitse antaa useita piirtokomentoja näyttöä hallitsevalle sovellukselle (kuten X:ssä); nämä hahmontavat ikkunansa VALMIIKSI, välittäen silmäkarkit itse näyttöä hallitsevalle sovellukselle.

==> https://github.com/libsdl-org/SDL/search?p=1&q=PipeWire&type=commits
✍️ @Kopimi

®LINUX-SAUNA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *