Flutter – Ubuntun uusittu kauppa & asennusohjelma uudella kehityspaketilla – vaikkakin Googlen hanke, ei mahdollisuutta haittavaikuttamiseen

®LINUX-SAUNA @

Flutter tarkemmin ja miksi

Ubuntu on siirtymässä uuteen sulavampaan kauppaan josta ohjelmia asennetaan. Flutter on avoin ohjelmistokehityspaketti – tarvittavat työkalut yhdessä. Myös uusi asennusohjelma pohjaa Flutter:iin.

Sovellusten kehitys helpottuu. Tämä sisältää kääntäjän, virheenkartoituksen ja kehyksen. On kehittäjistä kiinni miten lähtökohtia sitten hiotaan, mihin suuntaan edetään. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen.

Flutter on alustoja yhdistävä ratkaisu (Linux, Windows, Android, iOS, macOS, freeBSD, verkkosovellukset…) – samasta koodipohjasta. Sama kuin käyttäisit samoja rakennustarvikkeita rakentaessasi eri taloihin mukavuuksia.

Linuxin sovelluskehitystä (ja valtavirran sovellusten tuomista sille) hidastaa monien mielestä tarpeettomasti vastaan juuri se, että ei ole olemassa standardia (suuremmat tahot suorastaan vaativat vakiintuneita työkaluja).

Flutter parantaa tilannetta ja on osasyy Canonical:in valinnassa. Flutter on verrattain helppo oppia. Mikäli Google joskus hylkäisi Flutter-hankkeen – avoin koodipohja takaa kehitysjatkumon yhteisön toimesta.


“Googlella ei tule olemaan mahdollisuutta alkaa periä esim. maksuja (luvitus, avoin lähdekoodi..)


Suuri määrä palkattuja kehittäjiä Googlella on tässä yleinen etu – ohjelmiston ollessa rakenteeltaaan avoin – kaikki koodi voidaan tarkastaa sekä jakaa.

Avoimmutta ei voine korostaa liikaa; avoimen lähdekoodin (ja vielä paremmin vapaiden ohjelmistojen) luonne ei ole vieläkään yleisesti tuttu.

Flutter kootaan kotoperäiseen Linux-koodiin – siitä eteenpäin kotoperäisiin binääritiedostoihin – tulkkejakaan (asioita hidastamaan) ei siis tarvita.

Sananen Canonical:ilta

Alan Pope haasteli vielä Ubuntu-Canonicalin tallissa työskennellessään:

”Flutter-motivaation tuo raa’an yksinkertaisesti se, että: haluamme enemmän, parempia, turvallisia, näyttäviä, hyvin ylläpidettyjä sovelluksia”.

”Pitäisikö meidän jatkaa samaa vanhaa Linux-työpöytämallia josta uupuu sovelluksia seuraavat 20 vuotta, vai tekisimmekö peliliikkeitä rohkaistaksemme kehittäjiä? Oman tieni valinta on selvä”.

Entä lisenssi?

Flutter toimii äärimmäisen vapaan BSD-luvituksen alla; se sallii koodin muokkaamisen ja uudelleenkäytön omisteisissakin tuotoksissa. Vain lupateksti tule sisällyttää lähdekoodiin.

Luvitusta voi myös vaihtaa – vaikkapa GPL:ään (jonka alla merkittävimpänä erona on vaatimus ohjelmakoodin jakamisesta aina).

Uusia ulottuvuuksia kritisoidaan – mutta yllättävän monet eivät oikeastaan vain huomaa Flutterin(kaan) kohdalla sen joustavuutta, tehokkuutta ja tulevaisuuden mahdollisuuksia pitkässä juoksussa.

Voit, muutenkin, vaihtaa kaiken haluamasi. Tämä on Linux.

Päätöksiä ei tehdä (liikevaihdoltaan jo nyt parinsadan miljoonan Canonicalilla) sokkona – Flutter havaittiin hyväksi kohti parempaa työpöytäsovellusten lähtöasetelmaa; kehittäjät kaikkialta voivat päräyttää heti sorvin käyntiin.

Tämä ratkaisu tuo eittämättä näkemyksiltäänkin tasokkaaksi havaittuja kehittäjiä Linuxiin – Windows-maailmastakin. Nykyajan vaatimukset huomioivat katseet kääntyvät yhä enemmän Linuxin suuntaan.

Ajettavuuden laatu: merkittävä parannus verrattuna Electron-pohjaisiin sovelluksiin nähden. Ubuntun talli kehittää näiden valintojen kautta itse alustaa (kokonaisuutta) pitkällä tähtäimellä – ei ärsyttääkseen ketään. Ei kovintaan omituista.

Google

Kun Flutter asennetaan vaikkapa GitHub:ista, asennustyökalu lataa kyllä Dart-ohjelmointikielen (”nopeita sovelluksia kaikille alustoille”) Googlen palvelimilta (koska tuota kieltä käytetään itse Flutter-työkalun ajamiseen).

Ei Googlen palvelimien ”kuormittaminen” vaara ole. Linux-jakelut voivat sisällyttää nämä myös omiin ohjelmistovarastoihinsa – Dart on ohjelmakoodiltaan avoin (samalla äärivapaalla BSD-luvituksella).


“Tavan käyttäjälle on tärkeintä että sovellus toimii sulavasti – Ubuntun vanha kauppa on tiensä käynyt


Summa summarum: vapaa- ja avoin koodi tarjoaa turvallisuutta, jatkuvuutta ja kiinteän yhteistyön voiman. Kaikkien ei tarvitse osata tietokonekieltä – sitä käyvät jo valmiiksi miljoonat silmäparit läpi hakien epäkohtia kuin haukat.

Lisätietoja LINUX-SAUNA:sta.

✍️@Kopimi


®LINUX-SAUNA @

<= Etusivulle