Vulkan – pelisuorituskyvyn vapaa ässä – Microsoft DirectX:n voittaja

®LINUX-SAUNA @

Vulkan on grafiikankäsittelyn uutta sukupolvea. Vulkan (kirjoitetaan k:lla) on Khronos Groupin julkaisema ohjelmointirajapinta (API). Vulkan on tarkoitettu korvaamaan ikääntyvä OpenGL.

Vulkan on kuin työkalupakin tärkeä jäsen kaikille kolmelle alustalle: Linux, macOS, Windows — Vulkan toimii ”suoran puheen” vedenjakajana itse käyttöjärjestelmälle. Se toimii kuin siltana välittäen suoritusohjeet rivakasti.

Kyseessä on siis yhdistävä, kuin liian suuriksi kasvaneiden kuppikuntien purkava tekijä. Valinnanvapaus lähtökohtana kehittäjille ja käyttäjille; Microsoft DirectX tukee vanhanaikaisesti vain Windowsia.

Lähtökohdat

Kehittäjät ovat vapaat muovaamaan ja laajentamaan Vulkania omien tarpeittensa mukaisesti, jakaen työnsä yhteisön kanssa. Vulkan on ohjelmakoodiltaan avoin ja rehellinen. Tämä malli nopeuttaa kehitystä.

Vulkan pelisuorituskykyvertailussa vs. Microsoft DirectX:

  • Näytönohjaimesi tulee olla ajanmukainen ja Vulkan-tuella varustettu
  • Vulkan on läsnä Ubuntussa vakiollisesti sisällytettyjen Mesa-ajureiden kautta; mitään ylimääräistä ei tarvitse ladata AMD-näytönohjaimille
  • AMD:n pelinäytönohjaimet ovat vahva suositus Linux-pelaajalle; ajurit ovat heti Linux-ytimessä päinvastoin kuten Nvidian kohdalla
  • Vulkan hyödyntää suorittimen / näytönohjaimen varoja tehokkaammin kuin OpenGL tai Direct3D

Voit tarkistaa Mesa tilanteesi avaamalla nopeasti päätteen ja käskyttämällä:

glxinfo | grep Mesa

Huom: avoin vakio-ajurikokoelma Mesa ja Nvidian suljettu ajuri elävät nykyään sovussa häiriöttä. Mitään ei tarvitse poistaa.

Nvidian näytönohjaimen kanssa tarvitset pelaajana ehdottomasti yhtiön viralliset ajurit. Yhteisön työstämä vapaa Nouveau-ajuri (mukana Linux-ytimessä) kattaa vain lähinnä toimistotyön tarpeet.

Vulkan käyttäjälle

Useat hankkeet hyödyntävät jo Vulkanin mahdollisuuksia vaativista graafisista sovellutuksista peleihin.

  • Suorituskyvyn parannukset
  • Vulkan on kirjoitettu ohjelmakoodiltaan alusta alkaen, ns. puhtaasti
  • Kehittäjien työnkulku on otettu ehdottomasti huomioon

Vulkan on vienyt suorituskyvyn Linux-pelaamisessa uudelle tasolle ja toimitusta suoraviivaistaen.

Pelit kuten DoTA 2 (Valve) ovat hyödyntäneet Vulkania jo pitkään. Muita hankkeita ovat esim. DXVK (kirjasto, Microsoftin DirectX:n tarpeisiin mutta Vulkanin läpi!)

DXVK:n kautta pelataan DirectX:ään pohjaavia Windows-pelejä Linuxissa sulavasti. Vulkaniin siirtymistä toivotaankin kaikilta merkittäviltä tahoilta. Vulkanissa piilee teho, yhdistävyys, suoraviivaistus sekä vapaus.

♦ Mikäli pelin grafiikassa ilmenee ”repeytymistä” (ja sinulla ei ole esim. 240 hz pelinäyttöä), Vulkan auttaa.

♦ Steam on Linux-pelaajan airut ja Valve hioo Vulkanin kautta tapahtuvia eheytyksiä Steam-pelikauppansa peleihin nykyään jatkuvasti.

♦ Valven kannettava Linuxiin pohjaava pelikonsoli Steam Deck on liikkuvan peliharrastajan täyttymys. Vulkan osoittaa DirectX:n tarpeettomaksi.

Tarvitsetko viimeisimmän Vulkanin?

Tuoreimman Vulkanin saa siis automaattisesti viimeisimmän Mesa:n kautta (koska kuten mainittua, se on siihen sisällytetty).

Tätä varten tulee lisätä PPA-lähde. Ei hätää: lähde on Ubuntun kehittäjälähde. Keskustelupalsta osoittaa tämänkin helpottuvan Ubuntussa pian: snap.

Seuraavassa asennetaan luotettavan PPA-lähteen lisäksi kaikki muukin tarvittava kuten tuki 32-bittisyyttä vaativille peleille.

  •  Ubuntu / AMD-näytönohjain.
sudo add-apt-repository ppa:kisak/kisak-mesa && sudo dpkg --add-architecture i386 && sudo apt update && sudo apt upgrade && sudo apt install libgl1-mesa-dri:i386 mesa-vulkan-drivers mesa-vulkan-drivers:i386
  •  Ubuntu / Nvidia-näytönohjain.

Ubuntulla on oma pätevä ja kätevä ohjelmavarasto myös suljetuille ja omisteisille Nvidia-ajureille. Tuon lähteen lisääminen kaikkine tarpeineen järjestelmään:

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa && sudo dpkg --add-architecture i386 && sudo apt update && sudo apt install -y nvidia-driver-515 libvulkan1 libvulkan1:i386

Tarkistus

Varmistaaksesi Vulkan-asennuksen voit ajaa komennon vulkaninfo joka vetää eteesi kaiken tarpeellisen tiedon:

vulkaninfo | less

Toinen hauskempi tapa testata Vulkanin suorituskyky pelaamalla ilmaista peliä DoTA 2 (Steamissa).

Steam itsessään löytyy kaikkien suosittujen Linux-käyttöjärjestelmien ohjelmistokeskuksista. Hae ja asenna.

Kun käynnistät DoTA 2:n – näet ruksattavia laatikoita pelin pääsivulla. Ruksaa Vulkan-tuki päälle (ellei se jo valmiiksi ole).

Napsauta tutusti Pelaa ja avaa asetukset. Vaihda myös grafiikkakäyttöliittymä Vulkaniin. Uudelleenkäynnistä peli. Saatat huomata pelatessa eron.

✍️@Kopimi


®LINUX-SAUNA @

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *