Pikaviestin uuden ajan tarpeisiin: Element / Matrix-verkko – hyvästi WhatsApp, Signal ja Telegram?

Oletko ajautunut lukuisten ERI viestimien sumaan laitteessasi? Yleisesti käyttämäsi viestimen uudet käyttöehdot eivät resonoi? Et menetä kontaktejasi; löydä nykyajan kysyntään vastaava tietoturvallinen Element.

Pikaviestinten murroksen aika on täällä. Harvat eivät enää ole tietoisia mm. juuri ”naamakirjan” omistaman suositun WhatsAppin yksityisyysongelmista.

Yleisesti uuteen mobiililaitteeseen valmiiksi asennettu WhatsApp tarjosi hiljan uudet käyttöehdot ja laajennetut vaatimukset käyttöoikeuksille.

Mobiililaitteesi tiedot matkaavat siis yhä enenevissä määrin Facebookin hyväksikäytettäväksi yhä syvemmän Facebook-sulautuksen kera. Onkohan tämä toiminta varmasti meidän kaikkien etu?

Mistä lähtisimme liikkeelle? Seuraavaksi joitakin valtamediassakin vilahtelevia viestimiä.

Telegram

Saavuttanut WhatsAppin ”ansiosta” viime aikoina suurta käyttöönottoa. Sen käyttöliittymä on hyvin samankaltainen. Telegram-asiakasohjelma itsessään on lähdekoodiltaan avoin, mutta sen palvelinpuoli on suljettu.

Viestit eivät ole vakiollisesti salattuja. Vaatii alussa käytössäsi olevan puhelinnumeron, vaikka väliaikaisenkin. Tämän jälkeen kirjautuminen käy myös qr-koodilla.

Perustaja- ja toimari on Pavel Durov (ent. ”Venäjän Facebook” eli VK), jossa joutui erimielisyyksiin juuri yksityisyysasioissa ja lähti ovet paukkuen. Durov on ulostuloissaan ollut vakuuttava.

Saattoi ent. kotimaansa Telegram-kieltoa vaatineet oliot häpeään. Edusti Maailman talousfoorumissa vuonna 2017 Suomea (!); Telegram Messenger LLP on näet rekisteröity Savitaipaleelle

Uutisointi Durovin torjuntavoitoista on yleensä joko maksumuurin takana tai muuten sanalla sanoen pliisua. Linux-yhteisössä ”teleä” käyttää moni ”kultaisena keskitienä”.

Signal

Tullut tutuksi jo Edward Snowdenin kautta. Signalkin on niin sanotusti keskitetty (Yhdysvaltoihin, joten pakoitetustikin siis NSA:n vaatimusten alainen). Vaatii käyttäjän puhelinnumeron. Kiinassa puhelinnumero liitetään jo jopa internet-yhteyteen. Käyttäjätilin varmistus on kuitenkin mahdollinen Google Voicen tai Skypen (Microsoft) kautta. Näiden kyseisten kanssa jokin ei nyt taas kuitenkaan täsmää. Nämä tutut tahot tuntuvat olevan joka paikassa.

Kirjoittaja ei ole kryptografian asiantuntija, mutta jos kysyt kymmeneltä kryptografia-insinööriltä suosittelua, heistä yhdeksän sanoisi varmastikin ”Signal”. Snowden ei ole väärässä.

Viber

Ohjelmakoodiltaan umpisuljettu (sen syvällisempää toimintaa laitteessa ei voida todentaa), vaatii puhelinnumeron ja on keskitetty. Skannaa kaikki yhteystietosi puhelinnumeroineen ja lähettää eteenpäin. Keneltäkään asianosaiselta ei ennalta kysytä suostumusta.


Mielenkiintoinen asianhaara: nämä edellämainitut ja lukemattomat muut edelleenkin perustuvat suomalaislähtöiseen IRC:iin (Jarkko Oikarinen). Oululaisen neron luomus on rikas kasvualusta.


Mikäli käyttää pikaviestitintä ”yleisellä tasolla”, eikä arvostele luonnollisestikin täydellistä minkä tahansa maan hallitusta, on yhden yleisen mielipiteen mukaan yhdentekevää mitä siihen käytät, kunhan se toimii.

Sensitiivinen data, ja mitä se on, ei ole kuitenkaan meidän päätettävissämme.

Monet viestimet jakavat Linux-yhteisössä mielipiteet, mutta Matrix / Element -ulottuvuus vähemmässä määrin!

Tähän on syynsä ja se on harvinaista: pingvinistat ovat erittäin tarkkaa ja tiedostavaa väkeä käyttäjän vapaudessa. Ohjelmistovapaus ei ole ehdoton edellytys, mutta siihen pyritään.

Linux-käyttäjät arvostavat hyvin paljon nimenomaan vapautta. Kuulostaa inhimilliseltä, vai mitä?

Yhtälöön tarvitaan aina helppokäyttöisyys joka soveltuisi jokseenkin kaikille halukkaille. Element pyrkii tuolle keitaalle paljon monisyisemmän teknisen mallin kautta, aavikolla orastaa vehreys; käyttöliittymä on hioontumassa yhä selkeämmäksi.

Olemme siirtymässä viestimissä uuteen aikakauteen niin mobiilissa kuin työpöydälläkin. Nokkelasti verhottujen harhautusyritysten bongaamisrituaalit asennusten yhteydessä poistuvat?

Liian monitahoinen haasteellisuus on erkaannuttanut monia koko tietotekniikasta? Voi ei! Mutta he lienevät nyt onnellisempia..

Matrix-verkkoa ja sitä hyödyntävää Elementiä voidaan pitää tietoteknisessä yleisviestinmaailmassa ”tietoisuuden seuraavana tasona”; voimme voimaantua ja kehittyä ilmaisunvapaudessa.

Mikä on Matrix-verkko

Matrix on rajoittamaton, hajautettu ja lähdekoodiltaan avoin verkko jossa esim. Element-viestitin voi elää omaa elämäänsä reaaliaikaisessa kommunikaatiossa.

Avoimmuus lähdekoodissa merkitsee monia etuja käyttäjien(kin) näkökulmasta; kiinnostuneet voivat lukea- ja opiskella ohjelmakoodia kuten avointa kirjaa.

Kuka tahansa voi opetella uuden ihmiskielen; sama pätee ohjelmointikieliin ja ohjelmakoodiin. Asian tulee vain puhutella ja kiinnostaa.

Kaikkien ei tietenkään tarvitse ymmärtää mitä ns. konepellin alla tapahtuu; voit nauttia käytöstä kuskina tahi matkustajana. Vapaata ohjelmakoodia naarataan ja tarkastellaan miljoonien voimin; se riittää ja se voidaan tehdä.

Moinen ei ole mahdollista suljettujen ja omisteisten viestinohjelmien suhteen.

Koodi voidaan todellakin käydä lävitse ohjelman todellinen toiminta todeten. Emme ole vain vakuuttelujen varassa. Ei tarvitse enää vain sokeasti luottaa heihin, jotka vakuuttavat puolustavansa etujamme, mutta sanojensa takeeksi ei kuitenkaan ole sitten todisteita. Nuotit kuuluvat kaikille!

Voisimme hyödyntää Matrix-verkkoa yhteiskunnassamme pohjana vaikkapa todelliselle kansalaisten foorumille.

Siirtymistä julkiseen lähdekoodiin suunnitellaan. Yhteiset julkiset verorahat, yhteinen julkinen ohjelmistokoodi.

Ranska aloitti ja toteuttikin jo siirtymän pois Whatsappista / Telegramista Matrix-verkkoon ja vielä oman räätälöidyn Tchap-asiakasohjelman voimin.

Suomessa mm. Oulun Lyseo on asiassa jo uimamaisteritasoa. Lämpeneekö Suomessa myös Elisa?

Monitahoisuus on voimavara josta ihmisyys parhaimmillaan reilussa yhteistyössä ammentaa; kaikki voivat auttaa ja kaikki voivat hyötyä.

Ubuntu anyone?

Kyseisestä katsomuksesta polveutuu vapaassa ohjelmistomaailmassa pätevän mekanismin juuri. Mekaaninen kommunikaatio todellakin vaatii mahdollisimman inhimilliset puitteet.

Matrix-hanke murtaa useita muureja; anonyymiteetin johdosta ihmisen pelko ilmaista itseään / jakaa tietoa vähenee. Kumpi lienee tärkeämpää: kuka sanoo vaiko mitä sanotaan.

Yksityisyydensuojaa lähtökohtaisena tavoitteena pitävät keskustelualustat (kuten Matrix-verkko) ovat joissakin maissa ainoa keino väistää hiljentäminen ja sitten olisi hyvä säilyä hengissäkin.

Laajamittainen sanojen- ja sanomisien rajoittaminen toivottaa tiedostamatta tervetulleeksi mahdollisesti jotakin karmeaa. Se kortti on ihmisyhteiskuntien tiimoilla jo katsottu.

Huomaamme jälleen: tekniikka on täällä helpottamassa ihmiseloa. Voimme keskittyä enemmän asioihin joita vain ihminen voi toteuttaa.

Yksi suurenmoisimmista avoimuuden eduista teknisessä(kin) kehityksessä: turvallisuuteen liittyvät haavoittuvuudet havaitaan nopeammin, korjataan nopeammin. Kehitys nopeutuu sekä muut hankkeet / myötävaikuttajat voivat rakentaa tehokkaita sulautuksia kyseessä olevaan lähteeseen.

Ehdotusmuutos => tarkistus => testaus => havainto hyväksi => lähdekoodiin sulautus. Kaikki käyttäjätahot hyötyvät.

Eiköhän kommunikaatio ihmiselossa ole merkittävä asia. On parasta sopia asioita keskustelun kautta. Suunnitella uutta tajuisen keskustelun kautta. Tekstistä on vaikeahko tulkita eleitä tai ilmaisutapoja… Niitä voidaan usein feikata. Entä mitä on sarkasmi? Paljon väärinkäsityksiä!?

Eli: kommunikaation tulisi luonnistua toisistamme etäälläkin todellakin mahdollisimman luontaisesti. Joskus yksi emoji riittää? Element-viestitin ei vie mitään pois vanhoista tottumuksista. Telepatiakykyjä odotellessa.

Matrix-verkko ei siis ole keskitetty vaan hajautettu. Aluksi voisi kuvitella, että mitäpä hyvää sellaisessa on? Kaikki sikinsokin?

Yhtä kohdetta tai monia kohteita yhden sisällä on helpompi kontrolloida, kuin lukemattomia kirjokannen tähtiä jotka ovat siltikin kuin synapsein yhdistetyt.

Pystyttäessäsi oman palvelimen osaksi Matrix-verkkoa, se on juuri sinun ja olet tähtialuksesi kapteeni. Voit ammentaa muista tähtijärjestelmistä osana suurta ykseyttä ihmisenä. Vailla tunnisteellista sarjanumeroa…

Vertauskuvallisesti jokainen käyttökohta saadaan halutessa eristettyä yksittäiseksi verhoamistekniikkaa käyttäväksi Matrix-maailmankaikkeuden avaruusasemaksi. Ehkäpä päätät asettaa tuon tilan kaikille löydettäväksi babylonviitoseksi.

Matrix: reaaliaikaista keskustelua joka toimii teknisen pelkistetysti samaan tapaan kuten perinteinen sähköposti, mutta välittömästi ja salauksineen.

Hajautettu verkkoarkkitehtuuri tarkoittaa, että Matrix-palvelimia on useita ja kuka tahansa voi perustaa omansa. Palvelimet muodostavat keskenään verkon ja yhden vikaantuminen ei vaikuta muiden toimintaan.

Useimmilla meillä on käytössä itse valitsemamme sähköpostintarjoaja. On eri sähköpostisovelluksia. Voimme siltikin kommunikoida toistemme kanssa sähköpostien välityksellä saumattomasti. Eikö olekin kaunista?

Tähän tapaan Matrix-verkko pelkistetysti siis toimii. Matrix-protokolla on varustettu lukuisilla salauksellisilla suudelmiin suljetuilla algoritmeilla, rakkaudella sinulta hänelle.

Korruptiovapaus? Tai sitten korruptio ei isommin haittaa: mikäli olisi mahdollistakaan että Matrixin ydinkehitysryhmä lisäisi protokollaan jotakin haitallista kuten takaoven – tämä soranuotti näkyisi koko maailmanlaajuiselle kokoomalle – ei olisi käytännössä mahdollista että tapahtuisi laaja käyttöönveto.

Siltaaminen takaa alussa mainitut yhteytesi heihin, jotka eivät halua (tai eivät voi) viestisovellustaan vaihtaa vaikka sinä itse siirryitkin Element-viestimeen ja Matrix-verkkoon.

Matrixin yksi perusajatuksista todellakin on integroituminen muihin pikaviestinpalveluihin; samalla Matrix-tunnuksella ja asiakasohjelmalla pääsee muiden palveluiden kanaville kuin ne olisivat Matrix-kanavia.

Voidaan siis käyttää siltaa eri viestintäalustojen yhdistämiseen. Ystäväsi lähettää vaikkapa Telegramista viestin mutta sinä vastaanotat sen Element-viestimessä. Valinnanvapaus alkaa toimimaan yhteistyössä!

Element.

Matrix on verkkoprotokolla ja Element-viestisovellus on siinä kuljetusalus lukemattomien pisteiden välillä. Kuin juurikin nuo tähdet taivaalla, joiden välillä se toimii tähdestä toiseen. Sama maailmankaikkeus.

Element on käyttöliittymäsi tekstille, ääniviestinnälle ja videokokouksille. Asioille joihin olet tottunut aiemmin käyttämissäsi sovelluksissa.

Kuten Matrix-protokollakin; Element-viestitin (tai asiakasohjelma, klientti) on lähdekoodiltaan tyystin avointa.

Välihuomautuksena: NeoChat on myös yksi varteenotettava Matrix-verkkoon tarkoitettu viestitin, joka siis hyödyntää samoja asioita, mutta erilaisella käyttöliittymällä. NeoChatistä mahdollisesti myöhemmin lisää? Kunhan kehittyy.

Tässä Matrix-yhtälössä voidaan halutessa pyyhkiä pois vanhanaikainen tarve USEALLE eri viestintäsovellukselle samassa laitteessa. Muistaako niitä kaikkia edes?

Joku harmistuu jossakin kun et vastaakaan hänen tervehdykseensä sovellusviidakkodilemmassa? Olemme ihmiskuntana saattaneet itsemme ihan kelpo liemeen tässäkin asiassa mentaalisesti.

Työpaikkasi käyttää Wire-sovellusta, säbäjengi taas vaikkapa Whatsappia (eikä suostu vaihtamaan), hipsteri personal trainerisi käyttää…. Sitä, mikäseoli, (logo näyttää köppäpröötöltä joka kohtaa varsinaisvänkyrän). Ilman tuskaa on urheilu turhaa!

Elementin kautta tapahtuukin harvinainen aidosti hyödyllinen ja käyttökelpoinen keskitys.

Työprojekti, koulu, perhekeskustelu tai ystävien kanssa tapahtuva keskustelu; et tarvitse enää jokaiseen suuntaan omaa viestintä.

Parasta kanssakäymistä on tietenkin perinteinen kasvokkain tapahtuva sielujen sympatia. On muistettava; ihmisolennolle kaikki muu on vain kaukaista korviketta. Tekniikka on tarkoitettu ihmistä palvelemaan, ei kahlitsemaan. Etäisyys ei ajassamme enää kuitenkaan tarkoita pelkästään unissa kohtaamista.

Malli on elementissämme ilmeisen tuttu: luo käyttäjätili, liity kanavalle. Aloita sitten vaikkapa videopuhelu, lähetä LibreOffice Writer-asiakirja, hassuttele meemeillä?

Tällä kertaa vapaudessa, turvallisesti sekä yksityisesti. Tai vähemmän yksityisesti mikäli niin haluat.

Eikä mitään puhelinnumeroita; sähköposti riittää. Voit kuitenkin numerosi halutessasi antaa; sitä voi täten käyttää esimerkiksi jo iloisesti siirtyneiden tuttavien Matrix-tunnusten hakuun.

Räätälöi puhelinliittymäsi jopa kokonaan pois tavanomaisesta puhelinverkosta rahaakin säästäen? Anna pelkän datasiirron puhua.

Ihmiset joutuvat usein valtavan epätietoisuuden valtaan kun kuvaillaan vapautta, joka on joskus aiemmin lähinnä vain menetetty?

Matrix.org on lähtökohtainen keskitetty ”yleispalvelin” jota kuka tahansa voi käyttää nopeasti. Elementiin tutustuminen ei siis ole vaikeaa, ei vaadi edistynyttä teknistä osaamista ja saat tilin aikaiseksi minuutissa.

Lähdekoodin avoimuus on kultainen avain ja päästä-päähän-salaus (E2E) varmistaa, että yksityiskeskustelusi myöskin sitten ovat yksityisiä.

Luodaan tili Matrix-verkkoon Elementin kautta.

Elementissä yksi hienoimpia asioita on alustariippumattomuus; laite- ja käyttöjärjestelmä on sinun valittavissasi. Käytä Elementiä kannettavassa tietokoneessasi, tabletissasi, puhelimessasi, pöytätietokoneessasi, kaikki käy.

Element toimii myös suoraan internet-selaimestasi, kuten Firefox, Brave, Safari taikka Chrome.

Teemme tässä tilin ja loikkaamme Element-käyttöön selaimen kautta. Luikauta siis tulille jokin edellä mainittu suosimasi internet-selain ja voimme aloittaa. Suuntaa osoitteeseen https://app.element.io

Suomen saat valittua kieleksi ikkunan alaosasta. Valitse vihreä namiska ”luo tili”.

Syötä haluamasi käyttäjänimi, salasana sekä sähköpostiosoitteesi. Sähköpostin avulla ystäväsi voivat helposti löytää sinut.

Kuittaa vihreän ”Rekisteröidy” -namiskan kautta. Kuten näet, voit tässä käyttää myös mahdollisia valmiita tilejäsi GitHub:issa, Gitlab:issa jne.

Käytämme tässä vakiollista valmiiksi asetettua yleismaailmallista https://matrix-client.matrix.org -palvelinta koska pyrimme suoraviivaiseen tutustumiseen.

Suomalaisia palvelimia, joita voi vakiollisesti myös ilman omaa palvelinvärkkäystä käyttää:

Hyväksymme vakiopalvelimen ehdot seuraavassa ruudussa:

Saat vahvistusviestin sähköpostiisi. Napsauta vahvistuslinkkiä tuossa viestissä

Näin kun rekisteröityminen on ilmaistu onnistuneeksi, pääsetkin kirjautumaan uudella tunnuksellasi.

Näetkin sitten jo tervetuloaikkunan. Onneksi olkoon! Uusi ulottuvuus odottaa.

Vasemmassa yläkulmassa voit ottaa ilmoitukset käyttöön tai kieltää ne sekä valita teknisen tietojen lähetyksen kehittäjille auttaaksesi Elementin parantamisessa:

Turvallinen varmuuskopiotoiminto kannattaa ottaa käyttöön. Jotkut toiminnot vaativat myös tämän varmennelisän, joten luokaamme salausturvalause. Turva-avaimenkin voi ottaa, mutta ehkäpä muistettava lause elävästä elämästäsi on kätevin!

Käyttäjänimesi vieressä on alaspäin osoittava väkänen, josta valitsemme ”kaikki asetukset”:

Sitten valitsemme ”Tietoturva ja yksityisyys”:

Kohta salaus ikkunan keskiosassa. Valitsemme ”ota käyttöön”. Luomme tuon elävästä elämästäsi itsellesi hyvin muistettavan turvalauseen.

Vahvistamme (kirjoita sama turvalause uudestaan). Tallenna turva-avain. Avaimet otetaan käyttöön:

Mutta nyt! Tietenkin: haluamme päästä keskustelujen ja kommunikaation pariin.

Selataan mielenkiintojesi kanssa kohtaavia huoneita.

Vaikkapa hakusanalla Linux-sauna. Ei muuta kuin esikatselua ”mikä meininki” tai rohkeasti vain jälleen vihreää namiskaa ”liity”. Meillä on saunassa mm. Jukka ja Telegramin laadusta softana kannattaa tiedustella Henkalta.

Toimintonamiskat sisältävät kätevän selventeen mistä kysymys viedessäsi hiiren osoittimen kuvakkeen päälle:

Huoneen tiedot  -namiskan kautta voit säätää kaikenlaisia asioita juuri liittymäsi huoneen tiimoilta.

Huoneitahan on Suomi-aiheellekin vaikka hurumykke:

Luo oma yhteisö? Matrix-verkon listauksessa on jo tuhansia huoneita, ryhmiä ja kanavia, mutta ehkäpä juuri sinun alasi uupuu (ja varsinkin suomenkielisellä keskustelulla). Hakutoiminto on ystäväsi.

Yhteenvetoa:

♦ Tehokas päästä-päähän-salaus varmistaa, että vain valtuutetut käyttäjät saavat viestisi. Tämä salaus, jonka alusta tarjoaa, perustuu alan ratkaisuihin kuten Olm, Megolm ja Double Ratchet / avoin lähdekoodi vallitsee kaikkialla. Kukaan ei pääse tietoihisi ellet itse näin valtuuta– ei edes kehittäjäryhmä Elementillä / Matrixilla.

♦ Voit käyttää Elementiä kommunikointiin muiden pikaviestialustojen kanssa. Näihin kuuluvat Slack, Telegram, Signal, SMS, Facebook Messenger, Google Hangouts, Skype, Discord, IRC ja jopa iMessage.

♦ Saatavilla kaikille oleellisille käyttöjärjestelmille: Android, iOS, Windows, macOS, Linux. Lisäksi sitä voi ajaa suoraan internet-selaimesta.

♦ Luodessasi tilin voit valita vapaasti palvelimen joka säilöö viestisi: valitse ilmainen yleispalvelin, käytä ikiomaa palvelintasi, tai maksa sellaisesta (joka voi olla toimivin lähestymistapa mikäli aiot käyttää Elementiä valtavan yhteisön tiimoilla tai perustamasi yrityksen viestimenä).

♦ Kaksivaiheinen sisäänkirjautumistapa (turvalause / turva-avain) on yksi syy lisää luottaa Elementiin. Lisätään yhtälöön edelleen lisäksi tuo hajautus; vaaraa kaikki munat sisältävän yhden munakorin rikkoontumiseen ei ole.

Ei muuta kuin totuttelemaan ja varsinkin alati käyttämään; kaikki avautuu aikanaan ja pian olet kuin kotonasi. Element kehittyy nopeasti.

♦ Mobiililaitteeseen ==> https://f-droid.org/en/packages/im.vector.app/
♦ Virallinen sivu ==> https://element.io/

✏️ Linux-sauna (@Kopimi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *