Ubuntu 24.04 LTS | PC-Linuxien lippulaiva ja aallonmurtaja uuteen aikakauteen

®LINUX-SAUNA tuotantoa

         

Ubuntun luonne

Oletko harkinnut siirtymistä Linuxiin, esimerkiksi Windowsista? Nyt on jälleen otollinen hetki.

Ubuntu on helppokäyttöinen Linux-käyttöjärjestelmä, joka koostuu vapaista ohjelmistoista. Sen kehittäjä- ja emoyhtiö Canonical on vakiintunut yritys.

Nimi

…juontuu afrikkalaisesta filosofiasta ja bantukielen sanasta ba-ntu, suomeksi ”ihmiset”. Puhujia on Afrikassa laajalti.

Maailman käytetyimmän Linuxin yhteisö on tunnettu avuliaisuudestaan – juuri afrikkalaisen Ubuntu-filosofian mukaisesti ♥️

Nelson Mandela kuvaili Ubuntua elämäntapana näin:

“Kun maiden läpi kulkeva matkustaja pysähtyy kylään, hänen ei tarvitse pyytää ruokaa ja vettä. Kun hän pysähtyy, kylän ihmiset antavat hänelle ruokaa ja viihdyttävät häntä.

Tämä on yksi Ubuntun näkökohta, mutta sillä on muitakin näkökohtia. Ubuntu ei merkitse, että ihmiset eivät saisi rikastua. Siksi kysymys kuuluu: Aiotko tehdä niin mahdollistaaksesi ympäröivän yhteisösi kehittymisen?„

Laajat vaatimukset

Ubuntulle asetetaan korkeat vaatimukset ulkopuoleltakin – korkeammat kuin millekään muulle perinteisen työpöytäkäytön Linuxille. Kehittäjät ovat taitavia ja harjaantuneet ratkaisemaan kaikki tilanteet.

20 vuotta Ubuntua…

Joskus Ubuntun valintoja on arvosteltu voimakkaastikin – mutta kehittäjien on nähtävä asiat laajemmassa kuvassa kuin miten pienemmissä hankkeissa toisaalla.

Canonical tarjoaa paljon enemmän kuin vain helppokäyttöisen Linux-käyttöjärjestelmän. Yrityksellä on suuri vastuu asiakkaistaan ja heidän hyvinvoinnistaan (Ubuntu on käytössä terveydenhuollossa).

Ubuntu saadaan läppäreille, mobiililaitteille ja palvelinkäyttöön. Lisäksi sitä hyödynnetään monissa muissa tarkoituksissa kuten huippuelokuvien tehosteiden osastoilla sekä robotiikassa).

Monet Linux-jakelut panostavat usein johonkin tiettyyn käyttökohtaan, toimien kunnioittavasti eri mittakaavassa. Tämä on hyvä sisäistää.

Harrastelijalähtöisemmät jakelut ovat tärkeitä rohkeiden valintojen vuoksi. Lopulta Ubuntu ja koko kaupallinen Linux-maailma hyötynee – ajan ollessa kypsä.

Usein kuulee kysyttävän mikä on paras Linux? Vastaus: paras Linux on ”Sinux”. Valinnat ja muovaukset ovat henkilökohtaisia kaikessa vapaudessa.

Ubuntun käyttäjät huokuvat usein tekemisen meininkiä ollen silti ilmeisen rentoja – ”eivät diggaa tuunaa vaan skulaa”. Sit rannalle  :thinkergunsunglasses:

Mikä LTS?

LTS= Long Term Support = pitkäaikainen tuki.

Ohjelmistolle siis tarjotaan pidempi tukiaika. Sen osat pysyvät vakaana. Lisäksi on olemassa kokeellisempia väliversioita joille saa käyttötukea 9 kk. LTS-Ubuntut julkaistaan kahden vuoden välein. Seuraava väliversio (eli ei-LTS) on sitten Ubuntu 24.10.

Tietoturvapäivityksiä julkaistaan pidempään – käyttäjän ei tarvitse päivittää ohjelmaa tai jakelupakettia uuteen versioon tiuhaan.

Tämä malli on siis ihanteellinen mm. yritysmaailmassa ja palvelinkäytössä. Odotapa kun luet minkälainen tuki nyt on tarjolla…

Perinteiset pari vuotta on siis kulunut edellisestä Ubuntun LTS-julkaisusta ja merkittävä Ubuntu 24.04 LTS (koodinimeltään ”Noble Numbat”) on täällä.

Itse Ubuntu pohjaa äärimmäisestä vakaudestaan tunnettuun Debian Linuxiin. Debian itsessään seuraa erittäin vanhoillista lähestymistapaa – mutta kyseinen pohja on valintana viisas. Jämäkän päälle on hyvä rakentaa uudet puitteet.

Pääuudistukset

1. Pidempi tukiaika

Ubuntu 24.04 LTS on ensimmäinen LTS joka tarjoaa huimat 12 vuotta laajaa käyttötukea. Ennen LTS-julkaisut saivat 5 vuoden tietoturva-ja huoltopäivitykset (plus viiden vuoden laajennetun tietoturvatuen) – eli yhteensä saatiin 10 vuotta tukea ennen käyttöiän päättymistä.

“Nyt saadaan 12 vuotta laajaa tukea ilman eritoimia

Kriittiset kohteet (ja yritykset) rullailevat huoletta pitkään. Suomi on Linuxin kotomaa ja voisi hiukan enemmän panostaa siirtymään kalliista tietojenkin jatkuvan väärinkäytön mallista pois. Linux kouluun ja Opinsys.

  • Ubuntu 24.04 toimitetaan Linux-ytimen tuoreemmalla versiolla 6.8. Tämä on huomattavasti edistyneempi valinta kuin alunperin kaavailtu versio.
  • Uudempi ydin tuo parannetun laitteistotuen erityisesti suorittimille ja näytönohjaimille (AMD:n vapaat ajurit ovat Linux-ytimessä itsessään – liitä ja nauti).

Nvidian-näytönohjaimet (suljettuine ajureineen) toimivat Linuxilla nykyään myös useimmiten hyvin – mutta siitä ei itse kyseistä kioskia ole ihan syvästi kumartaminen..

2. Uusi asennusohjelma

Ubuntu 24.04:sta asentaessa tulevat esiin uuden asennusohjelman edut. Muutos näkyy yksinkertaisuudessa – ensi kertaa tutustuvakin käyttäjä kokee varmuutta.

 

Asennusvaiheet on tehty mahdollisimman selkeäksi – aloittelijoiden on helppo ymmärtää mitä tapahtuu ja mitä tehdä.

Erityistarpeiden asetukset ovat kaikki samassa ikkunassa. Perusasiat hanskassa.

Internet-yhteys saadan kytkettyä suoraviivaisemmin – oli kyseessä sitten WiFi tahi lanka.

Päivitykset ladataan yhteyden kanssa heti asennuksen aikana valmiiksi. Voit myös olla valitsematta yhteydenmuodostamista nettiin ollenkaan – toisin kuin uusimmissa Windows-versioissa.

3. GNOME 46 (työpöytä)

Eittämättä yksi Ubuntu 24.04:n kohokohtia on GNOME 46. Yleisilme on samanlainen kuin edeltäjässä. GNOME 46 tuo kuitenkin useita parannuksia käyttökokemukseen.

  • Hakunamiska tiedostonhallinnan vas. yläkulmassa etsii nyt kaikkialta
  • Polkupalkin vieressä nappi vain kyseisestä kansiosta hakuun
  • H264-enkoodaus (Miska M. Hannuksela!) ruudun tallennukselle
  • Tiedostojen siirron eteneminen näkyy nyt ikkunan alareunassa (lisätietoja napsauttamalla).
  • Tiedostonhallinta ilmoittaa mikäli siirrät +4gt:n tiedostoa FAT-USB-tikulle (koska kyseinen Windowsista tuttu tiedostojärjestelmä ei tue isompaa!)
  • Suojattu tiedostojen ZIP-pakkaus tarjoaa nyt salasanavarmistuksen
  • Paranneltu kosketusnäytön tuki
  • Sulavammat animaatiot
  • Alue ja kieli / päivämäärä / aika / käyttäjät yhteisvalikossa
  • Orca-näytönlukijan päivitykset (näkörajoitteiset!)
  • VRR-tuki (näytön virkistystaajuuden vaihto automaattisesti)
  • Yhteysvalinnat kuten WiFi / langallinen / Bluetooth sekä valo- ja virtatilat keskitetty oikean yläkulman valikkoon

5. Selkeät ilmoitukset

Otat vaikkapa kuvakaappauksen tai videon (prt screen näppäin) – saat ilmoitteen mitä voit heti tehdä (jaa esim. juuri ottamasi kuvakaappaus / video).

Tiedostonhallinnan ikkunan alareuna tuottaa ilmoituksia jotka kertovat onnistuneesta tiedostonsiirrosta (kun kopioit ja liität tiedostoja).

6. Uudet ohjelmistoversiot

Modernit Snap– ja Flatpak ohjelmapaketit kattavat nykyään tarpeet ja järjestelmä pysyy eheänä!

Huom! Palstoilla näkee edelleenkin suosituksia PPA-lähteiden lisäämiseksi järjestelmään – tämä on vanhanaikainen ja riskialtis tapa.

Valtaosa sovelluksista on uudistettu – nostoja:

  • LibreOffice 24.2 takaa toimistotyön
  • Transmission 4.0 kattaa tiedostonjaon / torrent-tarpeet
  • Kamerasovellus modernimpaan; Snapshot
  • Mesa 24.0.3 (3D-grafiikkakirjasto, viihdekäyttö)
  • BlueZ (Bluetooth) 5.72
  • Pipewire (multimedian käsittely) 1.0.4
  • OpenJDK (Java) LTS 21

Myös kehittäjät odottavat tuoreita versioita. Keskeisiä näistä:

  • Python
  • Ruby
  • Perl
  • LLVM

LLVM:ä käytetään rakentamaan käyttöliittymä mille tahansa ohjelmointikielelle. Sivuhuom; myös Sony hyödyntää tätä PlayStation-kehitysympäristössään.

Sony tarjoaa nykyään mm. virallisen Linux-ajurin PS5-ohjaimilleen.

7. App Center

Ohjelmistokeskus on täysin uudelleenkirjoitettu avoimen lähdekoodin Flutter-käyttöliittymätyökalulla.

Kauppa on nyt App Center. Selkeä ja suoraviivainen keskus josta ohjelmia etsitään, asennetaan, päivitetään.

Vasemmalla yksinkertaiset pikalinkit joiden avulla voit navigoida eri pääluokissa kuten tuottavuus / kehitys / pelit jne.

8. Snap-kauppa; tarjonta seulotaan käsin

Snap Store on keskitetty kauppa jossa jaetaan uuden ajan tarpeita vastaavia Snapeiksi pakattuja sovelluksia.

Snap Store on nyt siis turvallisempi kuin mikään muu valtavirran sovelluskauppa ja sulautettu -keskukseen.

Aiempi draama

Äskettäin Snap Store joutui väärennettyjen kryptolompakkojen lataushyökkäyksen kohteeksi – jossa pyrittiin varastamaan käyttäjien rahulia.

Seurauksena Canonical tarkastaakin nyt kauppaan ladatut sovellukset yksi kerrallaan ”käsin” – ennen kuin ne ovat saatavilla. Kryptolompakot halutaan ajanmukaisesti pitää saatavilla kuten Ubuntu:n perustaja Mark Shuttleworth linjasi.

Canonicalin ent. työntekijä Alan Pope (edelleen intohimoisesti mukana) paiski niska limassa röitä  ja toimitti selontekoa tästä epäkohdasta. Sankari mikä sankari – täten näitä nykyajalle ominaisia tilanteita osataan käsitellä asianmukaisesti. Lue lisää ”Popeyn” blogista.

9. OpenZFS

OpenZFS on vaihtoehtoinen (edistyneen käytön) tiedostojärjestelmä.  Valmius vaikkapa monen eri fyysisen kiintolevyn (RAID-toteutus) yhdistelmälle.

10. Thunderbird virallisena (Mozilla) Snap-pakettina

Suosittu (ja vapaa) sähköpostien hallintasovellus toimitetaan Snapina vanhan ajan deb-paketin sijaan.

Huom! Minimalistinen oletusasennus ei sisällä Thunderbirdiä – joten lataa se siinä tapauksessa App Center:istä . Lue täältä Snapeista yleisesti.

11. Suorituskyky huhheijjaa

Suorituskyvyn parannukset ovat nähtävissä. Phoronix-testin kiteytys ykkössijoissa:

 

 

 

 

 

 

  • Pelaajille edullista virtuaalimuistin määrää ”vm_max_map_count” nostettiin (1048576). Hyöty kaikille sovelluksille jotka käyttävät I/O-tiedonsiirrännässä mmap-järjestelmäkutsua)
  • Laajennettu tuki levyn salaukselle
  • Muistin käytön optimointi
  • GTK 4 siirtymä (järjestelmän valvonta)
  • ZFS-tiedostojärjestelmän säiliöinti / pilvisulautus
  • Performance-työkalusto sisällytetty (suorituskyvyn hallinta / optimisaatio / virheenkorjaus)

12. Linux 6.8 (ydin, se saunan kiuas)

Linus Torvalds saunassaan.
  • Verkonhallinta NetPlan versioon 1.0 (yhtäaikaiset WPA2 & WPA3 -yhteydet)
  • EEVDF CPU Scheduler (suoritteiden aikataulu; kun jokin prosessi tekee jatkuvasti pyyntöjä – toimituksen määrä tapahtuu oikeutetun enimmäismäärän sisällä jotta vältytään jumittumisilta)
  • Intelin ”luppoaikahallinta” -ajuri Grand Ridge ja Sierra Forest suorittimille
  • BcacheFS tiedostojärjestelmä kopioi talteen samaan aikaan kun kiintolevylle kirjoitetaan
  • Intel Meteor Lake-näytönohjaintuki (vakaa)
  • AMD-suorittimille lisäpotkua suorituskykyyn
  • Shadow Stack (Intel) -tuki
  • Nintendo Switch Online -ohjaimelle tuki

13. Raspberry Pi 5 -tuki (ensi LTS Ubuntu)

Suositun luottokortin kokoisen minitietokoneiden malliston lippulaiva tulille pitkän tuen Ubuntun valtavalla ulottuvuudella.

14. Tuki HEIF / HEIC -kuvatiedostoille

Ubuntu 24.04 käyttäjien ei tarvitse asentaa mitään ylimääräistä HEIF / HEIC -kuvien tiimoilla. Esikatselut pikkukuvineen ilmestyvät nyt tiedostonhallintaan.

HEIF (joka siis tarkoittaa High Efficiency Image File) ei ole niin yleinen kuvamuoto nettiä selatessa – mutta puhelimissa kylläkin. iPhonet ja uudemmat Samsungit tallentavat kyseiseen muotoon käyttäessä vakiollista kamerasovellusta.

15. Laiteohjelmistojen päivitys

Käytettävissä on nyt erillinen työkalu itse laitteiden sisäisten ohjelmistojen (firmware) päivittämiseen. Tarkistat liitettyjen laitteiden ohjelmistot kätevästi, sille omistautuneesti.

Vähimmäisasennus on vakioasennus

Ubuntun kehittäjät päättivät; järjestelmä asennetaan niin vähissä määrin kuin mahdollista. Tämä nopeuttaa asennusta sekä säästää tietenkin kiintolevytilaa. Nyt valitaan ”Täysi asennus” – mikäli tarvitaan käyttöön heti mm. kattava toimisto-ohjelmisto (LibreOffice). Ei tällaista Windowsissa ole – siinähän on mainoksia ja kokeiluversioita. Mutta LibreOfficen saa myös Winukalle… ✌️

Vakiosetissä asennetaan siis vain kaikki välttämätön. Tähän kuuluvat mm. tietenkin nettiselain (Firefox) ja perus apuohjelmat. Järjestelmä on siis vakiollisesti erittäin kevyt – mutta erittäin käyttökelpoinen. Web-sovellukset tulevat rytinällä – kuten Photopea (mikäli mietit nopeaa Photoshop-vaihtista).

Tuttu ja turvallinen

Ubuntu 24.04 jatkaa Ubuntulle ominaista lähestymistapaa. Vankka, turvallinen ja käyttäjäystävällinen järjestelmä puhuttelee myös käyttövalmiutensa johdosta laajaa käyttäjäkuntaa.

Lukuisat muut Linux-jakelut perustuvat Ubuntuun ja ovat sen kanssa täysin yhteensopivia samoilla käytännöillä. Näihin kuuluvat mm. Linux Mint / Pop!_OS, KDE neon, Zorin OS ja elementary OS (macOS-fanien suosikki).

Yhteensopivuus tarkoittaa myös apua etsiessäsi yhtenevyyttä. Ubuntulle löytyy sen käyttäjämäärienkin ansiosta kaikki apu asiaan kuin asiaan.

Ubuntu 24.04 LTS on merkittävä julkaisu jo verrattoman tukiaikansa johdosta.

✍️@Kopimi


Liity:

®LINUX-SAUNA | Lämmöllä Linuxiin

         

<= Etusivulle