Näkörajoitteinen Linux-käyttäjä? – Näin näkymiä isommaksi! – Ubuntu

®LINUX-SAUNA tuotantoa

         

Huom! Tähän artikkeliin toivotaan jatkuvasti parannuksia- ja ehdotuksia Linuxia (tai ylipäätään tietokoneita) käyttäviltä näkörajoitteisilta.

Linuxin käyttö tietokoneessa tulee soveltua kaikille. Kaikki haasteet (tai esteet) tulee vähimmäistää. Kukapa olisi eri mieltä ja ”Star Trek malli” olisi yleisestikin hyödyllinen.

Erityistekniikat mahdollistavat. Tulevaisuudessa jopa 100% sokeatkin voivat pelata esim. videopelejä (vapaiden) kehotekniikoiden kautta.

Näppäimistöt ovat yllättävänkin nopeasti poistuva muinaisjäänne käyttää tietokonetta? Linuxin suomalainen isä Linus Torvalds on tuota mieltä. Tekstipohjainen pääte ei voi edustaa kaikille edes ”kätevää työkalua”.


“Mikä toimii sinulle – voi olla kanssaihmiselle sula mahdottomuus


Auttakaamme asianosaisia ja kehittäkäämme näitä avuja heidän palautteensa perusteella. Näkörajoitteinen käyttäjäkunta usein vain unohtuu vaikka ei pitäisi.

Näkörajoitteisella henkilöllä (saati kokonaan sokealla) on elämässään jo tarpeeksi lisähaasteita – mutta äänenkäyttö toiminee – pitäkäätte ihmeessä ääntä tilanteesta tiedottaen tarpeistanne ohjelmistokehittäjille. LINUX-SAUNA (Telegram ja Matrix) auttaa myös aina.

Tässä viritetään oleellisimmat alueet peruskäyttöön näkörajoitteiselle Linux-käyttöjärjestelmän käyttöön. Lopussa saatat kohdata yllättävää tietoa Linuxin mahtitoimijoilta……

GNOME-työpöytä

GNOME-työpöytä (tai sukulainen) on vakiollinen työpöytäympäristö useimmissa vakiintuneissa Linuxin kärkijakeluissa kuten Ubuntu, Fedora Linux, Pop!_OS, Debian ja Edward Snowden:in suosimassa TAILS:issa.

Napsautamme tuttuun Toiminnot osioon.

Valkoiseen hakupalkkiin hakusanaa hakeaksesi Esteettömyys… Est… ja napsauta sinne kun kyseinen näkyy allaolevassa Asetukset lohkossa.

Pääsemme kytkemään sieltä apuja päälle heti:

Katso ehkä paremmin myös kohta Suurennus:

Valintasi tulevat heti voimaan kun napsautat lopuksi kytkentäliukuria. Näytön kohteet puheena ilmaisevaa Näytönlukijaa voi myös kokeilla.

Lisäksi käsittelyyn Firefox-selain!

Työkalurivi, kirjamerkkipalkit, niiden tekstit yms. jäävät usein näkörajoitteiselle liian pieniksi.

Tämä seuraava säätö on eriasia kuin vain sivun näkymäsisällön suurentaminen (joka on Firefoxin -valikossa).

Joudumme hiukan kirjoittamaan.

1. Kirjoita Firefoxin osoiteriville:

about:config

<ja paina entteriä>

Ilmestyy ilmoite varoen jatkamisesta…

Napsauta sinistä ”Hyväksy riski ja jatka” -laatikkoa.

2. Kirjoita seuraavassa näkymässä hakulaatikkoon:

devp

Kuten näemme – luettelo rajaantuu täten hakemaamme:

3. Kaksoisnapsauta tuota löytynyttä sinitaustaista riviä joka on:

layout.css.devPixelsPerPx

Näemme että vakioarvo on -1.0 (joka tarkoittaa käytännössä järjestelmäoletusta).

Korotamme tätä arvoa jotta asiat eivät selaimen työkalupalkissa olisi enää näkörajoitteiselle liian pienikokoisia nähtäväksi:

Vie kohdistin riville, pyyhi -1.0 pois ja vaihda arvo vaikkapa määreeseen 1.5 (150% suurennos) tai esimerkin arvoksi 2.0. Tallenna napsauttaen sinistä ruksipainiketta rivin oikeassa laidassa.

Näyttääkö kookkaammalta?

Tämä on nyt uusi erityinen ”100%” -näkymä. Voit edelleen suurentaa ”purilaisvalikon” kautta tuosta uudesta oletustasosta lähtien:

Linux-jakeluita ja hankkeita näkörajoitteisille

Accessible Coconut

LUWRAIN

ADRIANE (sisältyy KNOPPIX Linuxiin, kehittäjän vaimo sokea)

Linux Speakup

Ps. Debian Linuxin nykypääkehittäjä on saamani tiedon mukaan sokea.

 

✍️@Kopimi


Liity:

®LINUX-SAUNA | Apu lämmöllä Linuxiin

         

<= Etusivulle